ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Liverecension: The Winery Dogs – Fryshuset Klubben, Stockholm 2023-10-13

Få beskrivningar i hårdrockssammanhang är så väl använda som ”supergrupp”. Ordet har använts så mycket att det numera är så pass urvattnat att alla band som har en medlem som har en association med något annat halvstort projekt, även om man bara repat med Slade i oktober 93, blir beskrivna som en supergrupp. Faktum är att det är ytterst få band som förtjänar epitetet. Men ett av de barn som verkligen gör just det, är det band som ställer sig på scen denna regniga oktoberkväll. Jag menar; Billy Sheehan, Richie Kotzen och Mike Portnoy. Ett band som innehåller så mycket virtuositet är själva andemeningen av uttrycket. Något som både jag och samtliga i den knökfulla lokalen kommer att få bevittna. 

Som skjutna ur en kanon sparkar The Winery Dogs igång med inledande urladdningen ’Gaslight’ och ’Xanadu’, som innehåller en sån vitalitet att det är svårt att föreställa sig att samtliga medlemmar har passerat 50-strecket (Sheehan är 70) och inte består av ett gäng hungriga ungdomar. Vitaliteten kombineras med en urstark rutin i efterföljande ’Captain Love’, där Billy Sheehans baslir ger låten en, om möjligt, ännu större tyngd än på skiva. 

Bandets musikaliska skicklighet är det som naturligtvis står i fokus, och även om bandet kanske inte är det mest flamboyanta som har stått på en scen, så kompenseras det med råge av medlemmars ibland nästintill löjliga färdigheter. Richie Kotzen och Billy Sheehans spel håller högsta klass, och tillsammans med det urstarka svänget och precisionen som Mike Portnoy besitter gör att de nya låtarna som till exempel ’The Red Wine’ står sig minst lika bra tillsammans med bandets klassiker ’Hot Streak’ och ’The Other Side’. Till och med Billy Sheehans bassolo är en fröjd att se, även om det, likt de instrumentala mellanspelen i ’Damaged’ och ’Stars’ är lite väl utdraget.

Kvällens största höjdpunkt, tillsammans med öppningen, är konsertens avslutning. Den flyhänta urladdningen i ’Oblivion’ är kanske den låt som bäst uppvisar The Winery Dogs storhet, att de kombinerar virtuositeten med ett mycket starkt låtskrivande. Den fina balladen ’Regret’,  visar att Richie, sittandes vid pianot, är en minst lika bra sångare som han är gitarrist. Och det sista extranumret, avslutningen med bandets största hit ’Elevate’, visar, om det nu fanns några tvivel, att det verkligen inte finns ett band i världen som mer förtjänar att kallas för en supergrupp!

Betyg: 4/5

Bäst: Oblivion, Elevate, Regret och Gaslight.

Setlist:
Gaslight
Xanadu
Captain Love
Hot Streak
Desire
Time Machine
Stars
Damaged
The Other Side
The Red Wine
I’m No Angel
Oblivion

Extranummer:
Regret
Elevate

RELATERADE ARTIKLAR
FILM
LIVE
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖRNina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIGMange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIERTipsa oss om nyheterROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT