ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Liverecension: Soilwork + Eradikated – The Crypt, Linköping 2023-10-12

Det känns nästan som en tanke men precis där Björn Strid står och sjunger hjärtat ur kroppen på sig, såg ovantecknad duon Ståålfågel spela sin säregna musik redan på 1980-talet. Nu avslutar Soilwork sin monumentala spelning med låten som bär samma titel som bandet.

Klart att Björn och basisten Rasmus Ehrnborn känner till detta obskyra föregångsband.

The Crypt, som tidigare hette både Blue Heaven och fungerade som nattklubb och sedan Grottan har bjudit på många spelningar som etsat sig fast i minnensbalken. Ebba Grön, Lädernunnan, TT Reuter, Ghost och nu kan man lägga till Soilwork som bjöd på en riktig uppvisning i konsten att spela melodisk dödsmetall med just låten i fokus. Men själva hemligheten ligger i Björn Strids röst – hade han valt en annan genre skulle han lätt kunna ställas bredvid storheter som sin namne Skifs och Tommy Körberg, framförallt Vansbrosonen Skifs då även Strid har så mycket soul i rösten att han hela tiden berör sin publik.

Bandet är tajt, senaste tillskottet Simon Johansson på gitarr är även han en stor tillgång och täcker upp för den alltför tidigt bortgångne David Andersson vars ande finns där i lokalen och varje ackord. Faktum att hela giget blir till en hyllning till David och livet. Visst, det kallas dödsmetall men Soilworks musik är full av liv och bra melodier.

Jag har gått på gig i Linköping i över 40 år men det var länge sedan jag såg publiken så peppad och med på noterna från första stund. Makalöst!

Nykomlingarna Eradikated agerade uppvärmare och genast var man förflyttad tillbaka till 1983 och Thrashens guldålder. Det låter tidiga Metallica och Slayer, det bangas och riffas. En härlig påminnelse om varför jag älskar Thrash.

Betyg: 4/5

Jerry Prütz

Jerry Prütz

Foto: Johnny Gustavsson
RELATERADE ARTIKLAR
FILM
LIVE
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖRNina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIGMange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIERTipsa oss om nyheterROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT