ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

LIVERECENSION: Battle Beast – Skogsröjet 2023-08-04

”Circus Of Doom”-turnérandet rullar vidare. I fredags gjorde Battle Beast en bejublad konsert på Skogsröjet.

Det finska Heavy Metalbandet bildades 2008 av gitarristerna Anton Kabanen och Juuso Soinio, samt trummisen Pyry Vikki. De valde ut basisten Eero Sipilä, keyboardisten Janne Björkroth och vokalisten Nitte Valo för att komplettera gruppen. Debutplattan ”Steel” kom 2011 och därefter turnérade de i Europa, som förband till Nightwish. Året efter slutade Valo och Noora Louhimo gjorde entré bakom mikrofonen. Battle Beast åkte på Europaturné igen, då som öppningsakt för Sonata Arctica. Direkt efter turnén gick de in i studion och 2013 släpptes deras självbetitlade, andra skiva. Den toppade lätt försäljningen jämfört med föregångaren och låg på många listor runtom i Europa. Bandet gav sig ut på vägarna igen, den här gången med Powerwolf och U.D.O.

Efter gruppens tredje material, “Unholy Savior” (2015) slutade Kabanen. Keyboardisten Jannes bror, Joona Björkroth, blev ny gitarrist. I samband med deras fjärde skiva, “Bringer of Pain” (2017), turnérade de för första gången i både USA och Japan. Därefter har två plattor till släppts, varav den senaste i början av förra året. Det hyllade albumet ”Circus Of Doom” är i mångas tycke deras absolut bästa.

Showen öppnades med titellåten, som var ett storslaget nummer med pampiga toner från Jannes keytar (en keyboard man bär som en gitarr). Louhimo har en fantastiskt bra sångröst, full av kraft. Dessutom är hon väldigt karismatisk. Noora avslutade följande ”Straight To The Heart” med ett långt, härligt hårdrocksskrik. Vi fick också höra ett snyggt dubbelsolo av gitarristerna, som Soinio inledde och Björkroth avslutade. Ljudet av fiol hördes under introt till ”No More Hollywood Endings”. Sedan dundrade den tyngre musiken igång. Sångerskan hade emellanåt en rivig stämma och i den här biten svängde hon ibland med klara toner upp i operaröst.

Det räckte med de första tonerna och publiken förstod direkt att det var den suveräna ”Eye Of The Storm” som började. Ett hav av uppsträckta händer klappade plötsligt snabbt i takt. Joona spelade senare ett fantastiskt gitarrsolo. Han tog också på sig rollen som allsångsledare under ett par minuter och framförde en liten bit av Tomas Ledins ”Sommaren Är Kort”.

Under den mycket bra ”Bastard Son Of Odin” tycktes energin spruta ut ur både publiken och de på scenen. Det var omöjligt att stå stilla. Joonas snabba fingrar for över strängarna i ett sprudlande solo. Den här killen fortsatte att imponera med sitt livfulla spelande i bland annat ”Wings Of Light”, en låt som för övrigt har starka influenser av Nightwish, åtminstone i refrängens melodi. Det uppstod glädjeyra bland personerna runtomkring mig och det var många som dansade eller rörde sig till musiken. Medlemmarna i Battle Beast utstrålade en enorm spelglädje, särskilt när de körde ”King For A Day”.

Jag har visserligen hört dem tidigare, men hade aldrig sett gruppen live. Det blev en positiv upplevelse och mycket bättre än jag hade förväntat mig. Battle Beast innehåller skickliga musiker och en uttrycksfull sångerska. De gjorde en färgstark och otroligt bra konsert.

Setlist:
Circus Of Doom
Straight To The Heart
Familiar Hell
Armageddon
No More Hollywood Endings
Eye Of The Storm
Where Angels Fear To Fly
Bastard Son Of Odin
Wings Of Light
Eden
Master Of Illusion
King For A Day
Beyond The Burning Skies
Out Of Control

Betyg: 5/5

RELATERADE ARTIKLAR
FILM
LIVE
Rocknytt

Tipsa oss om nyheterROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER