ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

SABATON – Sabaton Open Air 2014-08-16

sabaton-thord-pettersson-rocknytt484

Man kan summera denna spelning med ett enda ord, nämligen magiskt. Den enda lilla “plumpen” var att Jockes röst lät aningen svajig under de tre första låtarna. Enligt honom själv var han väldigt nervös och det var säkert därför det inte lät helt hundra i början. Fast det handlar ju trots allt om ett liveuppträdande och då tycker åtminstone jag, att man får räkna med några “skönhetsfläckar” efter vägen så att säga.

Scenshowen var välkoordinerad och påkostad. När sedan en stor skara karoliner marscherade in, så var succén formligen total. Kanon-saluten som sköts av innan hären efter några låtar lämnade scenen igen, höll på att skrämma skiten ur mig och flera andra i publiken. Detta trots att jag tror de allra flesta, inklusive mig själv, förväntade sig att kanonerna skulle avfyras. Det var dessutom ett roligt och överaskande inslag när de tog upp en bulgarisk kille på scen, som förövrigt spelade i ett SABATON cover-band. Bandet hade förresten uppträtt på klubben Kung Kåre under onsdagens förfest. De lät honom spela kompgitarr under “Resist And Bite”. Det var extra roligt att han dessutom fick behålla den fina gitarren efteråt och att han fick även den stora äran att ge ett litet tacktal till publiken, SABATON och arrangörerna också.


Eftersom jag formligen älskar den svenska albumversionen av “Carolus Rex” och även håller den nya plattan väldigt högt, så var låtvalen helt perfekta. Det avslutande fyrverkeriet gick heller inte av för hackor. Ljudet var dessutom det bästa jag hört SABATON ha på en spelning utomhus och Hannes Van Dahl känns som den ultimata trummisen för bandet. Det känns med andra ord som SABATON aldrig varit mera kompletta och tighta än de är just nu.

Band: Sabaton
Spelplats: Sabaton Open Air/Lugnet/Falun
Datum: 2014-08-16
Speltid c:a 95minuter
Betyg: 9/10
Bäst: Att de gav efter för trycket och spelade “Swedish Pagans” igen
Sämst: Den något dallriga vokala insatsen i början av showen

Setlist:
Hela Carolus Rex på svenska:
Lejonen Från Norden
Gott Mit Uns
En Livstid i Krig
1648
Karolinens Bön
Carolus Rex
Ett Slagfält Färgat Rött
Poltava
Konungens Likfärd
Ruina Imperii (Encore)
Night Witches
To Hell And Back
Soldier Of 3 Armies
Resist And Bite
Primo Victoria (Encore 2)
Ghost Divison
Swedish Pagans
Metal Crüe

Text och foto: Thord Pettersson

1.14K Shares
RELATERADE ARTIKLAR
MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter