ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

EUROPE – Väsby Rock Festival 2014-07-19

Europe10-VRF2014-484
Jag kan utan omsvep erkänna att mitt förhållande till Europe har fått sig en rejäl törn under de senaste åren. Men vad som har varit har varit och vad som är just i Upplands-Väsby är en helt annan sak. Det trötta band jag sett tidigare är utbytt av fem glada laxar taggade upp till tänderna och redo att visa hemmapubliken att gubbarna fortfarande har det. Som de sedan gör det!
Visst, det börjar trevande med ”Riches to Rags” och ”Firebox” från senaste plattan ”Bag of Bones” (2012) men sedan smäller det till när bandet gör ett redigt djupdyk i den personliga favoriten ”Wings of Tomorrow” (1984) och plockar fram inte mindre än sex starka kort ur dess innandöme.

Dagen till ära gästas titelspåret av en nästintill övertaggad Eric Rivers från H.E.A.T på gitarr. Jämte den annars så kutryggade men nu riktigt ståtlige John Norum ser de båda nästan ut som bröder – eller far och son om jag ska vara elak. Överraskningarna stannar dock inte där för längre fram i spelningen, närmare bestämt i ”Rock the Night” gästas bandet även av John Norums lillasyster Tone Norum som sjunger duett med en glödhet Joey Tempest som har en riktigt bra dag på jobbet. Däremellan har de även hunnit med att damma av gamla ”In the Future to Come” från 1983 års debutplatta samt den sällan spelade men ack så härliga ”Dance the Night Away” från ”Wings of Tomorrow”. Alla framförda med en glöd jag nu saknat hos bandet i ett par år.

 

Att glöden för stunden svalnar när de luftas inte mindre än tre ballader – ”New Love In Town”, ”Open Your Heart” och ”Carrie” – kan jag i slutändan ha överseende med. För om alla Europes spelningar vore som denna kan jag stå ut med vad de släpper för plattor för efter att ”The Final Countdown” tonat ut bara någon minut innan festivalen tackar för sig så är det enda jag ser ett stort, nöjt hav av imponerade vänner, bekanta, fans och stolta Upplands-Väsby-bor som saluterar sina och Sveriges egna hjältar.

 

Betyg: 8/10
Bäst: ”Wasted Time” är en käftsmäll till låt!
Sämst: Tre ballader är minst en för mycket.

RELATERADE ARTIKLAR
FILM
LIVE
Rocknytt

Tipsa oss om nyheterROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER