LIVERECENSIONER 2024
INTERVJUER 2024
Foto: Effie Trikili
Dagar
Timmar
Minuter
Sekunder

Liverecension: Wig Wam – Sweden Rock Festival – 2023-06-07

Norska Wig Wam borde vid det här laget vara ett etablerat namn i Sverige, men konstigt nog har de haft svårt att skaffa en stor publik här. Bandet slog igenom med ”In My Dreams” och tävlade i Eurovision Song Contest 2005, släppte ett gäng bra skivor och turnerade fram till 2014 då man tog en lång time out på fem år.

2021 släpptes finfina comebackalbumet ”Never Say Die” och i fjol fick man lite oväntat en stor hit med ”Do Ya Wanna Taste It” – ett spår från albumet ”Non Stop Rock’n Roll” från 2010 – då Guardians Of The Galaxy regissören James Gunn använde låten som signatur till sin populära HBO TV-serie ”Peacemaker”.

Det gäller såklart att surfa på framgångsvågen, bandet har det senaste året bl a turnérat i USA och släppt skivan ”Out Of The Dark” (2023). Nu är tiden inne att visa den svenska publiken var det norska hårdrocksskåpet ska stå.

Sångaren Åge-Sten ”Glam” Nilsen är en estradör av rang och är det självklara blickfånget då hans kumpaner gitarristen Trond ”Teeny ” Holter och basisten Bernt ”Flash” Jansen är mer sparsamma i sitt scenspråk. Stentajta Trummisen Öystein ”Sporty” Andersen, som några kanske minns från svensk-norska Sha-Boom för länge sedan, ser till att allt sitter som en smäck.

Wig Wam brukar bjuda på en förstklassig show och vet precis hur en festrusig festivalpublik ska tas. Bandet är fullblodsproffs när det gäller leverans och publikfrieri. ”Never Say Die” är en Kassaskåpssäker inledning och självklart luftas titelspåret ”Out Of The Dark” från senaste skivan tidigt i setet och ”Kilimanjaro” sitter som en fläskläpp. Trots detta är det något som skaver. ”Forevermore” hade kunnat strykas till förmån för något roligare och mer festivalanpassat och efterföljande ”Bless The Night” tänder inte publiken tillräckligt. Sångljudet är halvtaskigt och särskilt körerna dränks ordentligt i ljudbilden, men som väntat är den avslutande trippeln ”Hard To Be A Rock’n’ Roller”, ”In my Dreams” och ”Do Ya Really Wanna Taste It” precis det bränsle som behövs för att publiken ska vakna till ordentligt. Händerna i luften och allsång som tinar upp ett isberg. Jämfört med de gånger jag tidigare sett Wig Wam ville inte den där riktiga magin infinna sig idag, men med såpass många tapetklisterrefränger skulle det förvåna mig mycket om de inte får många nya svenska fans idag.

Betyg. 3,5/5

RELATERADE ARTIKLAR
POPULÄRA LIVERECENSIONER
ALLA NYHETER
Rocknytt

Tipsa oss om nyheterROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER