ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

H.E.A.T – Liverecension från O’Learys, Kristianstad, 2014-04-19

heat-promo-2014-foto.gustaf-sandholm-andersson
En kille i publiken snodde mitt anteckningsblock och kladdade ner två ord han tyckte jag skulle sammanfatta spelningen med: “Fucking Awesome”.

Det hade jag ju i och för sig kunnat göra eftersom det stämmer, men en två ord plus ett utropstecken-lång recension är inte så intressant att läsa. Så jag väljer nog att sammanfatta spelningen mer detaljrikt.


H.E.A.T. levererar alltid och det gör att jag ständigt ser fram emot deras spelningar med en vetskap om att jag inte kommer att bli besviken – Igår kväll var inget undantag. När de går på scenen och inleder med “Point Of No Return” så slår hjärtat dubbelt för första gånddgen – Men absolut inte sista. Till publikens förtjusning så är andra låten för kvällen är “A Shot At Redemption”, där publiken stensäkert sjunger med till varenda ord. “Better Off Alone”, från Address The Nation-plattan blir lika populär och jag behöver nog inte ens nämna reaktionerna till “1000 Miles”.

Det är dessutom de två senaste plattorna: Address The Nation och Tearing Down The Walls som dominerar setlisten under kvällen. (Även om bland annat godbiten “Beg Beg Beg” från Freedom Rock dyker upp halvvägs in i spelningen). Med tanke på att det är dessa två skivorna där Erik Grönwall sjunger så är det inte så konstigt heller. På tal om Erik Grönwalls sång: Satan, vilken röst den killen har. Hans energi och vilja på scen lämnar mig mållös och påminner lite om en duracellkanin, på “Inferno” blir detta som tydligast. Efter spelningen så frågade jag Erik om var han får sin energi ifrån, varpå han svarade:

“Adrenalin… Och öl”. Ett godkänt svar.

Mitt i spelningen så sätts inledningen till “Mannequin Show” igång och samtliga i publiken får en lika intensiv adrenalinkick som bandmedlemmarna på scen:

Längst fram står ett gäng tjejer som sjunger med hela låten igenom, till höger om mig står ett hånglande par, framför dem står ett par killar i H.E.A.T-tröjor och headbangar frenetiskt och bakom mig står en grupp dansande tjejer. Även om de är fem stycken så känns H.E.A.T så otroligt tighta som band att de blir en med publiken. Vilket ger mig permanenta rysningar. Nästa låt är “In And Out Of Trouble”, en av mina favoriter från föregående platta. Lite smått förälskad blir jag.

Den här kvällen är en enda musikalisk orgasm, det enda jag saknade var möjligtvis att få höra”Heartbreaker” och “Eye For An Eye” Men vad gör det egentligen?

Det avslutades i alla fall på bästa möjliga sätt där “Emergency” och “Breaking The Silence” var några av de sista låtarna innan det hela rundades av med “Living On The Run”. Efteråt känner jag mig sådär härligt utmattad som man bör vara efter att ha drabbats av en adrenalinrush under en riktigt bra spelning.

Sådär ja, nu har jag sammanfattat den här spelningen med betydelsen av de där två orden “Fucking Awesome”. Värt att notera: Under spelning tog bandet upp två fans som hade rest ända från Sydkorea och Brasilien för att se H.E.A.T. Vi här hemma har sådan tur att vi inte behöver resa runt halva jordklotet för att se ett av Sveriges bästa band just nu. Men även om det hade varit så, så hade det varit värt varenda sekund, minut och timme. Det är även värt den hesa rösten man sedan får gå hem med.

Betyg: 9/10

Foto: Gustaf Sandholm Andersson

RELATERADE ARTIKLAR
MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter

Share via
Copy link