Dagar
Timmar
Minuter
Sekunder
LIVERECENSIONER SRF
POPULÄRA LIVERECENSIONER SRF
INTERVJUER SRF
ALLA NYHETER

LIVERECENSION: Eric Gales – Sweden Rock Festival 2022-06-10

Blues brukar av gemene man oftast ses som en genre som främjas och uppskattas av den äldre generationen. När man hör ordet så går tankarna omedelbart till Albert King, BB King, Eric Clapton med flera. Men faktum är att det de senaste 20-30 åren har genererat en mängd bluesrockband och artister som mer än väl håller fanan högt samt förnyar genren. Från större världsartister som Joe Bonamassa till mindre etablerade namn som Jared James Nichols så går det med säkerhet att säga att bluesen lever. En av de artister som håller igång genren och på många sätt har revolutionerat den är förutom de tidigare nämnda Eric Gales, som intar Sweden Stage under torsdagseftermiddagen på Sweden Rock Festival.

Gales är allt annat än en duvunge inom genren, och det är med hela 19(!) studioalbum i bagaget som Memphis-sonen sparkar igång konserten, som egentligen inte kan beskrivas som något annat än en ren och skär bluesångvält som fullständigt blåser bort alla som dykt upp framför scenen. Eric är en fenomenal gitarrist som spelar vänsterhänt fast med en högerhänt gitarr, vilket gör att den är upp och ner och strängarna är i ”fel” ordning. Det bidrar till en unik ton och de otaliga soloräkorna gör så att håren reser sig på armarna av ren och skär gitarrhjältedyrkan. Förutom att vara en gudabenådad musiker så verkar Eric vara extremt genuin, vilket ger sig uttryck av hans grymma scennärvaro och uppenbara lycka att så många halvnyktra hårdrockare kommit för att lyssna på modern Tennesse-blues.


Bandet som backar upp Gales är inte sämre, och tillsammans så får de det bildliga taket att lyfta i alster som inledande ”Smokestack Lightning”, ”You Don’t Know The Blues” och ”Put It Back”. När kvällens bästa låt ”My Own Best Friend” ljuder ut över backen framför Sweden Stage så går det inte att beskriva den dryga timmen som Eric Gales Band bjuder på som något annat än en fullständigt euforisk konsertupplevelse. Frågan är om något band kommer att slå detta under festivalen.

Betyg: 5/5

Bäst: Egentligen allt, men extra plus till magiska ”My Own Best Friend”.

RELATERADE ARTIKLAR
TOPPLISTAN SRF-NYHETER
FESTIVALNYHETER
VECKANS MEST DELADE
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter