ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

LIVERECENSION: Eclipse – Sweden Rock Festival 2022-06-09

Först ut på Rock Stage under festivalens andra dag är inga mindre än en av Sveriges kanske starkast lysande stjärnor på den melodiska rockhimlen, nämligen Eclipse. Bandet som bildades redan 1999 har hunnit släppa en mängd skivor och det finns väl ingen som gillar melodisk hårdrock som kan ha undgått bandets framfart, framförallt under de senaste åren med pärlor som ”Monumentum”, ”Paradigm”, och förra årets ”Wired”. 

Om jag får utgå från min egen erfarenhet så verkar så brukar det vara något alldeles speciellt för svenska band att få spela på Sweden Rock. I alla fall så brukar det märkas eftersom banden brukar vara taggade till tusen, och Eclipse är verkligen inget undantag. Inledningstrion ”Roses On Your Grave”, ”Saturday Night” och ”Run For Cover” är melodisk hårdrock när den är som allra bäst, även om någon av låtarna som bandet spelar under den timmeslånga konserten inte behöver skämmas för sig. Sångaren Erik Mårtensson har de senaste åren vuxit till en frontman av rang, och dagen till ära så sjunger han även riktigt riktigt bra. Ett stort plus även till basisten Victor Crusner som har en scennärvaro som heter duga och besitter så mycket energi så man nästan hade kunnat utvinna hela festivalen elförbrukning från de många sprången över scen. 

Setlistan består nästan uteslutande av låtar från de tre skivorna som jag nämnde i inledningen, och även om låtarna som bandet väljer denna dag är urstarka var och en så kan jag inte låta bli att önska att bandet hade vågat att blanda lite mer och spela några spår från bandets äldre skivor. Men sammantaget är Eclipse rivstartande av torsdagens festival en uppvisning i hur stark den melodiska hårdrocken i Sverige faktiskt är. Jag får helt enkelt förlika mig med att jag kommer få vänta på en elektrisk ”Battlegrounds” tills jag blir gråhårig. 

Betyg: 4/5

Bäst: ”Jaded”, ”Run For Cover”.

RELATERADE ARTIKLAR
FILM
LIVE
Rocknytt

Tipsa oss om nyheterROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER