ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Bombus – kvällens stora rockstjärnor

Bombus-1-Jonas
Datum: 02-11-13
Plats: Nöjesfabriken, Karlstad
Betyg: Bombus 7/10 Danko Jones 4/10

Bombus inleder med slagkraftiga ”Apparatus” från senaste plattan ”The poet and the parrot”, som har välkomnats med öppen famn av såväl kritiker som ”vanliga dödliga hårdrockare”. Ett par låtar in i spelningen presenteras bandmedlemmarna och basisten Jonas Rydberg fullkomligen osar av stolthet när just hans namn presenteras – som sig bör när en värmlänning spelar på hemmaplan.


Rydberg, strategiskt placerad i mitten av scenen, och hans bas förblir stjärnorna genom hela spelningen. Stundtals tävlar dock basen om uppmärksamheten med gitarrerna. Ljudet lämnar dessvärre en del att önska, men lyckligtvis försvinner ändå inte gitarrslingorna som förgyller många av bandets låtar och som gör att Bombus sticker ut ur mängden.

Bombus avslutar med de tre starkaste korten i deras repertoar (i mina öron bör tilläggas): ”Enter the night”, ”A safe passage” och ”Biblical”. När det är dags för ”Enter the night” höjs decibelnivån markant och cirka två minuter in i låten bidrar Rydberg med sin nynnande stämma under det stämningsfulla partiet.

När tonerna till ”Biblical” ebbar ut i lokalen och bandet kliver av scenen lämnas publiken kvar med andan i halsen. Merparten av åskådarna tänker nog som jag: Bombus är ett band som bör upplevas live.

Efter en kort paus äntrar Danko Jones scenen. Vid det här laget är lokalen fylld till bristningsgränsen; det är uppenbart att kanadensaren går hem i de värmländska skogarna. 

Danko-1Efter några låtar, somliga mer sliskigt melodiösa än andra, blickar Danko ut över de 700 värmlänningarna som samlats under Nöjesfabrikens tak. Mitt bland alla mustasch- och skäggbeklädda, långhåriga rockers noterar han en och annan utklädd åskådare. Han påpekar sedan att Halloween redan är över och fortsätter sedan med att dra underhållande paralleller mellan sin blanka panna och sitt könsorgan.

Mellansnacket gör att man drar på smilbanden, men det blir på tok för mycket av den varan. Stundtals tror man att man snarare befinner sig på en komikerkväll än en konsert. Vid ett flertal tillfällen erkänner Danko själv att han pratar mycket. Dock poängterar han att band som däremot håller käften och enbart plöjer av den ena låten efter den andra inte har någon spelglädje och bara vill därifrån. Det kanske ligger någon sanning i det. Men den trista sanningen är att om man strippar bort Danko Jones mellansnack så finns det inte så mycket kvar än en kanadensare vars musik har passerat bäst före-datumet.

Utöver att levera skämt på löpande band gör Danko Jones en gedigen insats som allsångsledare. Under låtar som till exempel ”First date”, ”I think bad thoughts” och ”Legs” skriker publiken sig alldeles hes. Danko Jones är måhända rockvärldens svar på Lasse Berghagen? (Berghagen har visserligen bytts ut för längesedan men det hör inte till saken).

Är det en publikfest? Ja. Är det en spelning värd att lägga på minnet? Nej. Bortom allt party och allt snack om pungsvett finns det inte så mycket att jubla över. Därför utser jag Bombus till kvällens stora stjärnor.

51 Shares
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

Chefredaktör och grundare av Rocknytt
RELATERADE ARTIKLAR
MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter