ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

PRETTY MAIDS, DAWN OF SILENCE och AXEWITCH – Liverecension från Hell Yeah Rock Club, 2013-10-19

PrettyMaids16 artikel480

Band: Axewitch, Dawn Of Silence och Pretty Maids
Datum: lördagen 19/10 – 2013
Plats: Backstage, Linköping
Betyg: 6/10 (Axewitch), 7/10 (Dawn of Silence), 9/10 (Pretty Maids)

AXEWITCH är kanske ett av Sveriges mest klassiska heavy metal band (i den lite mer obskyra bemärkningen) och bildades under tidigt 80-tal i Linköping. Återföreningen var ett faktum 2008 i samband med en spelning på Sweden Rock och nu står de alltså här som första band ut denna kväll.


Axewitch9 artikel200

Axewitch kan heavy metal och det märks framför allt i gamla tuffa låtar som “Axevictim” och “Born in Hell”, då metalnerven inuti oss skriker extra mycket. Men tyvärr så dras betyget ner något tack vare några tämligen intetsägande nya låtar ( endast låten “Pusher” påminner om svunna tider) och en fruktansvärt långsam version av deras hit “Heavy Revolution” som gör att spelningen känns…ja ganska långtråkig. (6/10)

Andra band ut denna kväll är finspångsbandet, DAWN OF SILENCE, ett band som själva beskriver sin musik för heavy metal men ser snarare ut och låter som ett powermetal-band. De har energi och de har attityd och även fast detta inte är vår grej så ska de ha en stor eloge DawnOfSilence14 artikel200för underhållningen och den trevliga stämningen som spred sig från scenen. (7/10)

Kvällens höjdpunkt kommer dock när huvudbandet PRETTY MAIDS ställer sig på scen framför ett fullsmockat Backstage. Ronnie Atkins är en fantastisk frontman och sångare och det dröjer inte länge tills han har lindat publiken runt sitt lillfinger. Pretty Maids blandar denna kväll friskt ur sin skivkatalog och såväl de nya som gamla låtarna går mycket bra hem hos den något överförfriskade Linköpings-publiken. Det är dock i låtar som “Red, Hot and Heavy”, “Love Games”, “Yellow Rain” som Pretty Maids strålar som mest, även fast de nya låtarna från skivan “Motherland” låter väldigt vitala.

Publikens kärlek vet inga gränser och för att hylla detta bjuder bandet på några överraskningar i låtlistan. Man spelar “Eye of the Storm” från Future World(1986) för första gången live och också en cover i form av Gasolines “Det bedste til mig og mine venner”, en låt som Ronnie beskriver som en personlig favorit.PrettyMaids7 artikel200

I första extranumret, “Back To Back” slår dock olyckan till och lokalen drabbas av ett strömavbrott. Detta är helt klart en partydödare och när det drar ut på tiden börjar publiken sakta att droppa av. Tids nog är problemet åtgärdad, till viss del i alla fall, och bandet kommer återigen upp på scenen, inför en ungefär nästan halverad publik. 

Men när mästerverket “Future World” ljuder ur högtalarna så spelar det ingen roll att halva publiken har gått, eller att ett strömavbrott tog udden av “Back to Back”, för ikväll är det Pretty Maids som är kungar över Östgötaslätten. (9/10)

Setlist:
Mother of All Lies
I See Ghosts
Love Games
Motherland
Sad to See You Suffer
Yellow Rain
It Comes at Night
Savage Heart
Rodeo
Please Don’t Leave Me
I.N.V.U.
Eye of the Storm
Det Bedste (Gasoline cover)
Red, Hot & Heavy
Back to Back
Little Drops of Heaven
Future World

Text: Calle Englund & Effie Trikili
Foto: Effie Trikili – Rocknytt.net

Effie Trikili

Effie Trikili

Skribent/Fotograf
RELATERADE ARTIKLAR
MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter