ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

LIVERECENSION: Gathering Of Kings – Rocknytt Indoor, Valand, Göteborg, 2022-04-09

Äntligen är Gathering Of Kings tillbaka för att bevisa för Göteborgspubliken att de är kungar för sin krona. Det har gått nästan två år sedan andra albumet ”Discovery” släpptes och en viss pandemi omöjliggjorde då såväl releasegig som turnérande.

Kvällen till ära är därför en extra lång spelning utlovad där plattan kommer framföras i sin helhet, tillsammans med väl valda örhängen från debutsuccén ”First Mission”. Som om inte det vore nog spelas dessutom en musikvideo in till senaste singeln ”Vagabond Rise” från kommande tredje albumet “Enigmatic” som släpps den 27 juli.


Inledande ”Forever And A Day” sjungs för kvällen med den äran av Jonny Lindkvist då kung Björn Strid abdikerat. Att kungarna saknat sitt folk efter lång tid i exil råder det föga tvivel om. Därför är ett krånglande in ear system ingen match för krigarkungen Rick Altzi i det sorgkantade dramat ”Love Will Stay Alive”.

”Vagabond Rise” har sedan den släpptes för ett par månader sedan inte riktigt satt sig hos mig, men live växer den till sig ett par pinnhål och när sedan Apollo Papathanasio framför feelgood shufflen ”Revelation” börjar både band och publik bli ordentligt varma i kläderna. Manegen är sedan krattad när ”Kiss From Above”, kvällens mesta AORgasm, tar vid. Nu har det äntligen också blivit ordning på sångljudet som krånglat under konsertens inledning.
Under den noble regenten Alexander Frisborgs teatraliska ledning kapitulerar publiken fullständigt i allsångsextas.
I ”December” har även Kejsare Lindkvist hittat formen ordentligt. Det syns tydligt att han trivs på scenen som fisken i vattnet och sången, ja den är överjordiskt bra.

Annons:

Som mest varm och innerlig blir kvällen när Tobias Jansson får briljera i lidelsefulla ”The One That Got Away”. Ingen lämnas oberörd här, vi känner klart och tydligt saknaden. Mästerligt!

”Heaven On The Run” är en stor favorit hos mig och många andra. Det är också Rick Altzis paradnummer och han sjunger verkligen skiten ur sig här med sin oefterhärmliga höga rasp. I ”Moonlight” står jag sedan med tappad haka och förundras över hur det kan bo så mycket röst i en så liten kropp. Jonny Lindkvist är en lika självklar sångare som han är en scenpersonlighet. Absolut mest energi blir det dock när alla kungar står på scen samtidigt under Tobias Janssons ledning i finalnumret ”Out Of My Life”.

Att spela samtliga spår från en skiva kan ibland vara ett lika vanskligt som modigt drag. Gathering Of Kings styrka ligger i de individuella sångarnas olika röstpersonligheter, men där det i andra all star projekt ofta uppstår en konkurrens mellan vokalister, och för den delen instrumentalister, är det tydligt att det inte finns några egon här. Varje individuell sångare och varje individuell instrumentalist i det här bandet backar upp och kompletterar istället varandra på ett förtjänstfullt sätt. Det är oerhört proffsigt. Gathering Of Kings utövar i afton vad jag skulle vilja kalla en kärleksfull härskarteknik med en blåblodig elegans och det är en sann fröjd att få vara en av deras undersåtar.

Gathering Of Kings består av elva nobla kungar: Jonny Lindkvist (Nocturnal Rites), Rick Altzi (Masterplan), Apollo Papathanasio (Spiritual Beggars, ex-Firewind), Tobias Jansson (Saffire) och Alexander Frisborg (Karess, Helldog), gitarristerna Victor Olsson (Saffire) och Magnus Mild (Perpetual Etude, Air Raid), basisten Mikael Planefeldt (NorthTale, Perpetual Etude), keyboardisten Joel Selsfors (Creye) samt de båda trummisarna Efraim Larsson (Saffire) och Jonas Källsbäck (The Night Flight Orchestra).

Setlist:
The Gathering (Intro)
Forever and a day
Love will stay alive
Riders of the light
Lorelei
Kiss from above
December
Revelation
The one that got away
Long way from home
Heaven on the run
From a whisper to a scream
Saviour
Highway to paradise
Moonlight
————————-
Starsleeper (intro)
Final hour
Vagabond rise
Out of my life

Bäst: Heaven On The Run, Kiss From Above, Out Of My Life, The One That Got Away, December, Moonlight, Revelation
Betyg: 4/5

RELATERADE ARTIKLAR
FILM
LIVE
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖRNina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIGMange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIERTipsa oss om nyheterROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT