ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

LIVERECENSION: Gathering of Kings – Hell Yeah Rock Club, Palatset 2022-04-08

15 maj 2020 så släppte Gathering of Kings vad som kan varit ett av de bättre melodiska hårdrocksalbumen den här sidan av millenieskiftet, Discovery. För snart två år sedan var det meningen att projektet skulle riva av en releasefest för detta album i Linköping. Det blev inte riktigt så. Vi vet ju alla vad som kom i vägen och efter att datumet har skjutits gång efter annan så är det äntligen dags för 11-manna orkestern att ställa sig inför ett slutsålt Hell Yeah Rock Club. Förväntningarna ligger som en tät dimma över den redan innan gig bastuvarma lokalen.

Var det värt väntan? Om det var! Redan efter de första två smockorna ”Forever and a Day” och ”Love Will Stay Alive” (trots ljudstrul) så sätter Johnny Lindkvist och Rick Altzi ribban precis så högt som bara två fantastiskt rutinerade sångare kan. Gathering of Kings stora fördel är såklart sångarna, som är precis lika urstarka allihopa. Förutom Rick och Johnny så är även Tobias Jansson, Apollo Papathanasio och Alexander Frisborg med och hanterar frontmansjobbet ikväll. En sak som lätt hamnar lite i skymundan när man har en sådan diger lista med talangfulla sångare är själva musikerna i bandet, men ikväll är det nästan de som är de stora stjärnorna. Både Efraim Larsson och Jonas Källsbäck bankar fullkomligt skiten ur trummorna och bandets låtskrivargeni tillika gitarrvirtuos Victor Olsson är precis lika bra som han är på skiva.


Som sagt innan så är det ju en två år försenad releasefest för Discovery ikväll, och hela albumet luftas. Vissa av låtarna, som ”From A Whisper To A Scream”, ”Heaven On The Run” och ”Kiss From Above” är som klippt och skurna för livesammanhang, medans andra fungerar lite sämre. Det blir ofta så när band väljer att spela en hel skiva från början till slut, att guldkornen utkristalliserar sig än tydligare än när man lyssnar i hörlurarna.

Gathering of Kings är trots teknikstrul och en liten dipp i mitten av konserten ett av Sveriges kanske bästa liveband, och den fullkomliga käftsmällen med den avslutande trion ”Final Hour”, ”Vagabond Rise” och ”Out of My Life” bevisar detta som inget annat. Om du har chansen att se dem, (Varför inte på Valand i Göteborg ikväll) gör det!

Betyg: 4/5
Bäst: ”Heaven On The Run”, ”Vagabond Rise”

Setlist:
Forever And A Day
Love Will Stay Alive
Riders of The Light
Lorelei
Kiss From Above
December
Revelation
The One That Got Away
Long Way From Home
Heaven On The Run
From A Whisper To A Scream
Saviour
Highway To Paradise
Moonlight
Starsleeper (intro)
Final Hour
Vagabond Rise
Out Of My Life

RELATERADE ARTIKLAR
FILM
LIVE
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖRNina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIGMange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIERTipsa oss om nyheterROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT