ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Sabaton+Hulkoff – Conventum, Örebro 2022-04-07

Det är check på alla punkter när folkkära Sabaton intar scenen inför ett utsålt Conventum, de har kammobrallor, sjunger om historiska slag och alla i publiken bär deras merch men viktigast av allt – här är alla vänner i hårdrock.

Numera kan inte den mest surmagade kritker eller proffstyckare negligera dalkarlarna och den veritabla stridsvagn de är och just nu kanske det största bandet som kommer från Sverige vid sidan av Ghost.


Att kvintetten är glada över att äntligen stå på scenen igen går inte att ta miste på, sångaren Joakim Brodén är ett enda stort leende och försäkrar mellan varje låt hur glad han är över att just vi är här ikväll.

Annons:

Det som i tillplattad och digital form förefaller lite stelt och statiskt får liv inför publik och i nuet. Det blir omöjligt att värja sig mot bandets effektiva refränger och sprittande energi samt att av premiärnerver syns intet till. Ikväll är det fest fast det är torsdag och baren är torrlagd.

Under kvällen blir jag alltmer imponerad av gitarrduon Rörland/Johanssom som med svårslagen tonsäkerhet briljerar på ett sätt det var länge sedan jag upplevede från ett svenskt band. De måste ha lagt minst 20 000 timmar på sitt gitarrspel och spelar upp det mesta du kan se på läktaren om det här vore en hockeymatch.

Lika säker är trummisen Hannes van Dahl. Han viker inte en tum utan trumspelet är stabilt som ett skenande diesellok. Veteranerna Jocke Brodén och basisten Pär Sundström kan det här men har sedan jag stötte på dem för första gången 1999 blivit fullfjädrade yrkesmän i rock.

Setlistan bjuder på en blandad kompott, nytt och gammalt, och det slår mig hur väl publiken tar emot de nya låtarna för allsången är lika bedövande vad de än spelar. Det är stort.

Hulkoff med förnamnet Pär är vi vana att se med sitt Raubtier men han kör även en solokarriär. Även den tjurige norrlänningen är glad, ja rent av uppspelt i sitt mellansnack och önskar oss kärlek och “att de sju stjärnorna må lysa upp vår väg” innan de lämnar scenen.

Deras set är generöst och jag gillar när de låter som om Nordman klivit ut ur drogdimman, börjat spela metal och tagit ut kompassriktningen mot Vinland.

Det är ett riktigt krutpaket som gör landets riksvägar osäkra nu. Stabil hårdrock är det som behövs just nu och alltid.

Jerry Prütz

Jerry Prütz

Foto: Johnny Gustavsson
RELATERADE ARTIKLAR
MÅNADENS RECENSIONER
FÖRRA MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter

ROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT