ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Liverecension: Eclipse – Konserthuset, Västerås 2022-03-25

Den 15:e februari 2020 såg jag Sabaton på Hovet i Stockholm. Efter det bestämde sig världen för att bli knäpp och vi har dragits med en pandemi sedan dess och allting blev inställt. Nu är visserligen världen fortfarande väldigt konstig i och med Ryssarnas anfall på Ukraina men äntligen kan man gå på konserter igen. Än så länge i alla fall. Drygt två års väntan på nästa konsert tog slut i fredags när Eclipse med förband gästade Västerås.

Först ut var Västeråsbandet Age Of Reflection som alltså spelade på hemmaplan. Efter ett inledande strul med en gitarr som inte hördes stod de för en stabil insats. Jag kan villigt erkänna att jag inte är så insatt i bandet, jag har hört dem förut men inte så mycket mer än så, men de spelade låtar från sina två skivor och verkade ha en allmänt rolig kväll inför en hel del folk i publiken som de kände.


Därefter följde Sha-Boom vilket är ett band jag inte trodde jag skulle få se live år 2022. Har de ens spelat live de senaste åren? Dag Finn bor i Västerås och var den som såg till och ordnade så att denna kväll blev av. Sha-Boom av idag är ren nostalgi och de rev av bandets gamla hits från Don’t Steal My Heart Away till Werewolf. Givetvis avslutade de med R.O.C.K. där kvällen dittills största allsång infann sig. Dag Finn sjunger fortfarande riktigt bra och pratade en hel del med publiken och bjöd på sig själv.

Kvällens huvudband och anledningen till att de flesta i den hyfsat stora publiken var där var givetvis Eclipse. Från och med Bleed & Scream som släpptes 2012 till och med förra årets släpp Wired har bandet radat upp fem kanonplattor vilket gör att de nu räknas som ett av världens bästa band inom den melodiösa hårdrocken. Då detta var bandets andra spelning i Sverige sedan hösten 2019 så de var rejält taggade och spelsugna. De har med åren blivit ett riktigt rutinerat liveband vilket märks i allt de gör på scenen från öppningslåten Roses on Your Grave till avslutande Viva la Victoria. De radade upp kanonlåt efter kanonlåt från de senaste tio åren och Erik var på ett strålande humör och interagerade som vanligt en hel del med publiken. Vi fick innan Runaways veta hur traumatiserande det är för en hårdrocksångare att vara med i Melodifestivalen med alla olika kameravinklar man måste hålla reda på.  The Downfall of Eden tillägnades med all rätt till Putin. Magnus Henriksson visade att han är en fenomenal gitarrist och bröderna Crusner utgör en stabil rytmsektion i bandet. Detta var tredje gången jag såg dem live och om jag ska hitta något negativt att säga är det att jag fortfarande vill se en riktig version av Battlegrounds i stället för den akustiska de spelat varje gång jag sett dem. Tiden går fort när man har roligt och att man inte varit på konsert på över två år gjorde sitt till att det tog slut alldeles för snabbt. Eclipse visade var skåpet ska stå och att de med besked är kvar på toppen bland banden inom denna musikstilen.

Annons:

Betyg: 4/5
Bäst: “The Storm”, “Black Rain” och “Viva la Victoria”
Datum: 2022-03-25
Plats: Konserthuset, Västerås
Publik: Alldeles lagom stor

RELATERADE ARTIKLAR
FILM
LIVE
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖRNina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIGMange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIERTipsa oss om nyheterROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT