ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

SAXON – Liverecension från Sweden Rock Festival 2013-06-07

saxon-srf-2013-annicka-nilsson-rocknytt.net

Artist: SAXON
Scen: Rock Stage, Sweden Rock Festival
Datum: 2013-06-07
Betyg: 8/10

Tillsammans med Motörhead är Saxon Sweden Rock Festivals ständiga husband och ett av de band som bäst personifierar allt som har med denna folkliga och omtyckta festival att göra. Musiken är tillräckligt hård för att man ska kunna känna sig lite ball när man står där och gör djävulshornen, men samtidigt tillräckligt ofarlig för att ingen ska kunna bli upprörd. Hitsen är många och lätta att sjunga med i. Gitarrerna är perfekta för att stå bredbent och lira luftgitarr till även om man är en svennepappa som supit bort all koordination och taktkänsla för flera timmar sedan.


Bandet hade kanske inte spelat inför en jättestor publik om de kommer och spelar i Sverige med en vanlig turné, men på Sweden Rock är band som Saxon kungar. Det är som att tiden har stått stilla sedan 80-talet och det går inte att ta miste på glädjen i sångaren Biff Byfords ögon när han blickar ut över det imponerande stora publikhavet. Den stämning som uppstår på Sweden Rock Festival när gamla rockrävar av den här kalibern är svår att beskriva för den som aldrig varit där, men band som Saxon och tidigare nämnda Motörhead lägger verkligen in en extra växel för att återgälda den kärlek som man ständigt överöses med i Norje.

Klassikerna 747 (Strangers In The Night), Wheels Of Steel, Strong Arm Of The Law, Crusader, Solid Ball Of Rock och Princess Of The Night (med flera) får verkligen nytt liv när de bärs fram av den entusiastiska publiken och den energin som bandmedlemmarna får tycks göra dem minst tjugo år yngre. Visst, man skulle kunna vara cynisk och säga att majoriteten av Sweden Rock Festivals besökare bara vill höra samma gamla band lira samma gamla låtar år efter år och inte ta till sig nya band och ge dessa en ärlig chans utan hellre vill leva kvar i ungdomen då de inte var tunnhåriga, hade ett skitjobb och en lönnfet partner – men nu väljer jag istället att se detta som en nostalgifest och när band som Saxon tonsätter nämnda fest är det svårt att inte dra på smilbanden åt dessa gubbar på scenen och gubbar och gummor i publiken samt den kärlek som flödar mellan dem. Detta ger verkligen en extra nivå till en spelning som även utan denna aspekt hade varit tämligen högkvalitativ då
Saxon utan tvekan är ett av festivalens absolut bästa liveband och dessutom har en av de främsta frontmännen. Hatten av!

Foto: Annicka Nilsson – Rocknytt

Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

Chefredaktör och grundare av Rocknytt
RELATERADE ARTIKLAR
FILM
LIVE
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter

ROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT