KRÖNIKA: Jag älskar Gene Simmons

Rocknytts Jerry Prütz hyllar sin ungdoms hjälte Gene Simmons som trots att han pensionerat sig från Kiss bara efter någon månad är ute på vägarna med ett nytt band bara för att han kan och älskar rock n roll.  

De flesta samtal och intervjuer om och med Gene Simmons handlar om allt annat än musik, däremot hans aptit på kvinnor och pengar. Inget fel i det men det blir lite ensidigt och ger även en skev bild av denne dedikerade musiker och låtskrivare.  

När han släppte, det i mitt tycke, rätt mediokra soloalbumet “Asshole” 2004 blev jag inbjuden av skivbolaget för en intervju på plats i Stockholm och då jag skrev för den utmärkta gitarrtidningen FUZZ passade det särskilt bra att skicka ett gammalt fan.  

Det började med att jag bad om en kram men inte av Gene utan av hans damsällskap och tillslut hade Gene släppt garden och vi satte oss och pratade om hans uppväxt i Haifa, Israel, jazz och favoritbandet Beatles. Vi till och med dansade lite när Gene nynnade på bossajazzstandarden “The Girl from Ipanema”.  

Herregud! Här har man haft The Demon på väggen i pojkrummet när man gick i femma och nu jazzar vi lite. Tanken svindlade en aning.  

Gene var rolig, intelligent som få och ett riktig sweetheart. Han verkade uppriktigt bry sig om vad jag tyckte. Vi snackade om olika basar han haft, vilket han så klart hade stenkoll på. Samma sak med förstärkare och annat nördigt. Det var ett oväntat och väldigt roligt samtal.  

En vän till mig öppnade för Kiss i Dalhalla förra sommaren och vittnar om samma sak. Han kom in i bandets loge, hade full koll på dem, var skönt avspänd, trevlig och välkomnande.  

Kanske är det sån man blir när man inte har något kvar att bevisa, när man blivit större än bara ett sminkat rockband utan mer en del av hela västvärldens kulturarv.  

I sommar kommer han till Sverige för ett par spelningar och jag är sjukt taggad. Ganska konstig då jag alltid är lite tveksam när gamla rävar ska upp på scenen igen. Faktum är dock att Gene sjunger svinbra, spelar bra bas och bjuder på en del otippade låtval.  Dessutom har han skrivit en lång rad odödliga låtar som han fortfarande gör med den äran.  

När jag nu lyssnar igenom “Asshole” igen så är det inte så illa och det finns en del ljuspunkter även om covern av “Firestarter” känns lite malplacerad.  

Här kan du se Gene och hans band i sommar:
Dalhalla – 29 juli
Liseberg – 31 juli 

Picture of Jerry Prütz

Jerry Prütz

Foto: Johnny Gustavsson
VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS TOPPVIDEOS
Rocknytt

Tipsa oss om nyheterROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER