VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS MEST DELADE
krönika rocknytt

KRÖNIKA: Hårdrockare skriver de bästa melodierna

Nästan alla pojkband, Britney, Pink och Kathy Perry har samtliga fått hits skrivna av ett gäng svenska hårdrockare.

Prisbelönte filmusikskaparen Ludwig Göransson, Tobias Forge i Ghost och Thomas G:son är samtliga kända för att skriva bra och refrängstarka hits. Konklusion – hårdrockare skriver de bästa melodierna med de klistrigaste refrängerna.


Vi spolar tillbaka bandet till början på det glada 1980-talet då jag lyssnade på ungefär samma musik som i dag men hade lite mer attityd än idag. Det var mycket blues, bluesrock, punk och NWOBHM, det var Motörhead, det var Venom och mer.

Med ett av mina första mer seriösa band skulle vi spela på ett sånt där tillåtande musikcafé i centrala Linköping tillsammans med något band som kallade sig “Gungfly”. Detta band bestod av ett gäng proggiga existenser klädda i Palestinasjalar, Fjällrävenjackor i grönt och näbbstövlar.

– Jaha, ni spelar hårdrock, sa en av Palestinasjalarna med tillägget “melodiös sådan förstår jag”.

– Nej, i vårt band gillar vi inte melodier, högg en ung Jerry i skinnjacka och sneakers, snabbt som en kobra.

Det där var ju inte riktigt sant. Mina hjältar i AC/DC, Van Halen och ZZ-Top vet hur man skriver en bra låt som man både kan skaka mjällen ur håret till, samt nynna refrängen till. Det är en osviklig förmåga som hårdrockens främsta fanbärare besitter.

Abbagubbarna kom från rocken, i vart fall Benny Andesson som var med i coola Hep Stars som gjorde furiösa versioner på klassiker som “Farmer John” tillsammans med egna låtar skrivna av, just det, Benny. Björn däremot kom från en vistradition och fick på så sätt med sig vårt nordiska vemod in i Abbas odödliga hits.

Detta vemod hittar vi hos Europe, Sabaton, Arch Enemy och In Flames för att nu nämna några av alla miljonstreamande svenska akter. Just när det kommer till, det man brukar, lite slarvigt kalla Göteborgssoundet, brutal dödsmetall med motorvägsbreda refränger, blir detta extra tydligt.

Börjar men sedan kolla in det som benämns som powerballads, så vilka gör de bästa balladerna? Jag tror ni vet svaret…

FÖLJ ROCKNYTT 2023 – Den bästa spellistan på Spotify för dig som vill upptäcka ny musik. Här får du det senaste inom Rock, Hårdrock, AOR och Metal. Spellistan har över 4000 följare och uppdateras flera gånger i veckan!

Jerry Prütz

Jerry Prütz

Foto: Johnny Gustavsson
RELATERADE ARTIKLAR
SENASTE NYHETERNA
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖRNina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIGMange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIERTipsa oss om nyheterROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT