krönika rocknytt

KRÖNIKA: Musik för mig, kanske för dig…

För mig handlar hårdrock om att vara en finne i samhällets röv, att stå upp för sig själv, den man är och musiken man älskar.

För mig handlar hårdrock om att vara en finne i samhällets röv, att stå upp för sig själv, den man är och musiken man älskar.

Min respekt för Pantera bara ökande för varje platta de släppte då deras musik blev hårdare ju mer plattor de sålde. Som ett långfinger åt de gängse branschregler som sa precis tvärtom. Anpassa dig, din attityd och musiken så kommer du lyckas stort. Samma sak med Metallica och hela thrashscenen i början av 1980-talet.

Jag älskar Venoms tidiga plattor. Inte för att de låter särskilt bra, är välspelat och tjat som en ålröv utan för att det finns en brutal charm och en fuck you – attityd som få har kunnat efterlikna.

På 1980-talet tog jag och min polare med oss en kassett med Venomlåtar på varje fest vi gick på. Det blev en klar kontrast mot Alphaville, Europes “Rock the night” och vad det numer var såg spelades i radio. När vi sedan, i juletid, körde vår medhavda glögg i familjens kaffebryggare var vi inte välkomna tillbaka. Det berodde nog inte bara på den kladdiga kaffebryggaren.

Aggressiv musik har alltid tilltalat mig. Punk, hårdrock och industri är bra följeslagare om man vill bygga upp sig och sin attityd. Vi mot dom liksom. Det låter lite juvenilt när man fyllar 60 år inom tre år men kolla Iggy Pop och alla de andra åldriga rockarn, outsider är man så länge man lever.

Jag påstår inte att det jag säger är sanningen. Men som titeln säger lite om hur jag tänker och resonerar även om rubriken även syftar på SR:s klassiska radioprogram som pågick mellan 1974 och 2004.

God fortsättning…

Picture of Jerry Prütz

Jerry Prütz

Foto: Johnny Gustavsson

FÖLJ ROCKNYTT 2023 – Den bästa spellistan på Spotify för dig som vill upptäcka ny musik. Här får du det senaste inom Rock, Hårdrock, AOR och Metal. Spellistan har över 4000 följare och uppdateras flera gånger i veckan!

VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS TOPPVIDEOS
Rocknytt

Tipsa oss om nyheterROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER