krönika rocknytt

KRÖNIKA: Alan Lancaster 1949 – 2021

Med sin coola stil, snygga mustasch och stadiga basspel har han varit en influens för unga basister under ett drygt halvt sekel.

Basisten Alan Lancaster var fundamentet som Status Quos boogierock vilade på. Tillsammans med trummisen John Coughlan gjorde han det minimalistiska till en skön konst.

Det kan verka enkelt att bara följa kompgitarren och ligga på E eller A men att få det att svänga tillsammans med en hårt slående trummis som Johan Coughlan är nära på kärnfysik. Det enkla är, som alltid, det svåra.

Alan var med från början och startade Status Quo 1962 tillsammans med gitarristen, sångaren och inte minst, skolkompisen Francis Rossi.

Han hoppade av bandet 1984 efter att ha bråkat med just Francis om vilken riktning bandets musik skulle ta samt att Rossi därför börjat lira in ett nytt album bakom ryggen på Alan. Han flyttade då till Australien men bandet har fortsatt och är aktiva än idag.

2013/14 var han med på en återförening under namnet “The Frantic Four” men hade svårt att stå på scenen då han redan där och då var märkt av MS som till slut blev hans död.

Alan Lancaster skrev många av bandets tidiga och lite tuffare låtar som han även sjöng, till exempel, “Backwater” och “Is there a better way”. Han skötte även leadsången på klassikern “Bye bye Johnny”.

Med sin coola stil, snygga mustasch och stadiga basspel har han varit en influens för unga basister under ett drygt halvt sekel.

Tack för svänget Alan.

Picture of Jerry Prütz

Jerry Prütz

Foto: Johnny Gustavsson
VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS TOPPVIDEOS
Rocknytt

Tipsa oss om nyheterROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER