VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS MEST DELADE
FLER ARTIKLAR
banditos484

Virala succébandet Banditos gör 26 spelningar i Skandinavien!

0 Shares

banditos484
Amerikanska Banditos kommer till Sverige och Skandinavien för en turné. Nedan följer ett officiellt pressutskick;

“Man brukar prata om det där speciella — DET. En egenskap som är bland de allra mest eftersträvansvärda. Det där lilla extra som gör att någon eller något sticker ut från mängden, med en alldeles särskild lyskraft och en obestämbar utstrålning.


Att hitta en person eller företeelse som har DET är inte alldeles enkelt, men när det väl händer är de lätta att känna igen, främst på en sak: Det finns inga vägar runt dem. De är helt kompletta. Du bara dras med, dyrkar dem handlöst, tänker att din tillvaro dittills kanske ändå varit helt okej, men ändå inte i närheten av hur det blir fortsättningsvis.

Ja, i det här fallet rör det sig om ett rockband — den sexhövdade kraftstationen Banditos. De kom från ingenstans (eller jo förresten, från Birmingham i Alabama ursprungligen, sedan några år hemmastadda i Nashville), men lyckades med enkelhet vira upp stora delar av den skandinaviska rock- och americana-publiken runt lillfingret med hjälp av den virala succén ”Old ways” som nått ut till mer än 100 000 skandinaver via Facebooksidan för turnéagenturen Rootsy Live. Det är den sortens låt, med den sortens extraordinära musikerprestationer, som blåser sockorna av vem som helst. Mary Beth Richardson är Janis Joplin, Seinabo Sey, Etta James och Grace Slick i en och samma person, en av rösterna som har DET, någon som trollbinder bara genom att andas.

Banditos har dessutom mer än så att erbjuda. Med den råa styrkan hos ett skenande ånglok förkroppsligar deras självbetitlade debutalbum (ute sedan i maj på legendariska etiketten Bloodshot Records) ZZ Tops boogie, garagepunkskrammel a’la Burger Records, Drive-By Truckers sydstatsamericanarock, det oemotståndliga svänget hos Creedence Clearwater Revival, Slim Harpos hip shake baby groove, Fat Possums opolerade blues och country samt kulthjältarna The Georgia Satellites. Från obygdens bluegrass via Muscle Shoals legendariska soul till oväntade inslag av doo-wop så påminner Banditos om många men låter som ingen annan än sig själva.

Även om Banditos hör hemma i Nashville bör det påpekas att det här är musik som finner sin näring långt borta från de gnistrande skyskraporna på Lower Broad och Music Row. Medlemmarna träffades när de allihop spelade med olika punk- och rock’n’roll-grupper i och runt järnvägsknytpunkten Birmingham, Alabama. Men det var inte förrän 2010, när Corey Parsons (sång/gitarr) och Stephen Pierce (sång/banjo) började lira tillsammans mer frekvent, som saker började hända. Vid en spelning på sin lokala sylta bestämde de sig helt spontant för att bjuda in några vänner (sångerskan Mary Beth Richardson, gitarristen Jeffery Salter samt Randy Wade på trummor) för att kompa.

Jeffery Salter och Randy Wade pluggade tillsammans på en musikskola där de lärde sig klassisk jazz, men det var ironiskt nog Mary Beth Richardson som hade störst tvivel inför att gå med i gruppen. Kunde hon, som fram till dess hade en bakgrund där hon mestadels hade sjungit i kyrkokörer, verkligen finna sig i att göra en helt orepeterad spelning?Framförandet blev rått och eklektiskt, och en extatisk publikrespons ledde till att medlemmarna övertygades om att göra sitt band komplett. Basisten Danny Vines rekryterades kort därefter, och Banditos var redo för världen. Kort därefter flyttade medlemmarna ihop i ett hus i Birmingham, men efter upprepade turnéresor till Nashville bestämde de sig för att flytta dit, där musikscenen var större och möjligheterna fler. Sextetten har sedan dess utvecklat sitt unika och tighta sound med hjälp av många år av vänskap och ett stenhårt turnéschema som till dags dato sett dem göra över 600 konserter på tre år.

Nu är det alltså Skandinaviens tur att ta del av denna ostoppbara rock’n’roll-maskin! Turnépremiären äger rum i småländska Nässjö den 20 augusti, och därefter segertågar Banditos genom nästan hela Sverige och Norge (med en avstickare till Åland). Från Malmö och Höganäs i söder till Trondheim och Umeå i norr, från Bergen i väst till Mariehamn i öst.

Med sin nysläppta debutskiva i bagaget, och ett rykte vilket som sagt redan gjort att de fått en hängiven skara av fans på våra breddgrader, samt ett redan stort intresse från skandinaviska medier, är det naturligtvis bäddat för succé, och tillika bara början på Skandinaviens kärleksaffär med detta extraordinära rockband.

Missa dem inte!”

Fullständigt turnéschema;

2015-08-20: Nässjö, Stadsparken
2015-08-21: Malmö, Far i Hatten (Malmöfestivalen)
2015-08-22: Falkenberg, Grand
2015-08-23: Klippan, Norrehus
2015-08-24: Höganäs, Garage Bar
2015-08-25: Falköping, Vilhelmsro Gårdscafé
2015-08-26: Göteborg, Pustervik
2015-08-27: Stockholm, Debaser Slussen Terrassen
2015-08-28: Linköping, The Crypt
2015-08-29: Mariehamn, Dinos Blues & Roots Festival
2015-08-30: Avesta, Kulturgaraget
2015-08-31: Uppsala, Hi Jazz
2015-09-01: Umeå, It’s Only Rock’n’Roll
2015-09-02: Örebro, Live At Heart
2015-09-03: Sundsvall, E-street
2015-09-04: Östersund, Storsjöteatern
2015-09-05: Trondheim, Moskus
2015-09-06: Fåvang, Kvitfjell Pub
2015-09-08: Bergen, Bergen Live Sessions
2015-09-09: Oslo, Crossroad Club
2015-09-10: Halden, Feelgood
2015-09-11: Karlstad, Båten
2015-09-12: Gävle, Star Club
2015-09-13: Skebobruk, Puben

Proppen

Proppen

Skribent
RELATERADE ARTIKLAR
SENASTE NYHETERNA
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter