john-och-tone-pressbild-2013-foto-carrie-nygren-graf

John Norum: Det här är något helt annorlunda mot vad jag har gjort tidigare

john-och-tone-pressbild-2013-foto-carrie-nygren-graf
Europe-gitarristen John Norum och hans syster Tone Norum är just nu ute på en sällsynt unplugged-turné. Den sista Sverigespelningen går av stapeln på Ritz i Arvika nu på lördag (18 maj).

john-och-tone-pressbild-2013-foto-carrie-nygren-graf
Europe-gitarristen John Norum och hans syster Tone Norum är just nu ute på en sällsynt unplugged-turné. Den sista Sverigespelningen går av stapeln på Ritz i Arvika nu på lördag (18 maj).


Syskonen kommer under kvällen att bjuda oss på en musikalisk resa genom deras favoritlåtar. 
Spelningen innehåller en hitkavalkad med alltifrån Europe och Tone Norum till coverlåtar av Abba, Elvis Presley, Ted Gärdestad, Cat Stevens, David Bowie, Thin Lizzy, Al Di Meola, The Shadows, Fleetwood Mac, Mike Oldfield och många fler.

Rocknytts Sven Mörén fick sig några ord med John Norum inför nämnda spelning.

 

 


Var befinner ni er nu? Ligger ni ute på rulle eller är ni hemma för en liten andningspaus?

John: Nu befinner vi oss hemma. Men på lördag bär det iväg till Arvika där jag och min kära syster ska plinka på våra akustiska gitarrer.

Det är en salig blandning med låtar som inhyser egna nummer och covers. Är det den sentimentala ådran som kommer fram på ålderns höst?

John: Så är det faktiskt. Vi har valt lite låtar som vi växte upp med så det kommer att bli en riklig blandning av 60-, 70-, 80- och 90-tal som kommer att levereras.

Hur kom idén upp till nämnda turné?

John: Vi har haft ett brejk med EUROPE efter att turnerat konstant i nästa fyra månader. Efter turnén så började jag att jobba på en ny soloplatta. Det var under denna process som jag och Tone fick ett erbjudande att köra ett företagsgig som skulle rymma gamla hits och lite annat smått och gott. Vi fick omgående en stark mersmak av det hela. Det var då idén till denna turné började gro. Det hela slutade med att jag ringde upp mitt management och de började omgående att sätta upp en turnéplan och där är vi idag. Det här är någonting helt annorlunda mot vad jag har gjort tidigare. Man är van att stå framför hundra Marshall-förstärkare och köra fullt ut. Att dra ut på turné och endast köra akustiskt är någonting helt nytt för mig om man säger så (skrattar). Men det är såååå roligt att få gör det här. Det är en sådan härlig känsla att återigen få spela på barer och pubar i vårt avlånga land och verkligen känna den där genuina närheten till publiken. Det var inte igår om man säger så (skrattar).

Och Upplands Väsby där du inte spelat på ett antal år.

John: Det var det lite speciellt att få komma tillbaka till. Tyvärr så blev det ingen klubbspelning där i och med att biljetterna sålde slut i ett nafs. Stället som var bokat till en början blev helt plötsligt för litet. Det fick bli en gymnastiksal vilket egentligen är det sista stället vi vill vara på när det gäller det här konceptet. Tanken med det hela är att vi skulle skapa ett skönt barhäng på våra spelningar, vilket blir svårt i en gymnastiksal. Men det blev riktigt bra ändå.

Sedan är Upplands Väsby lite speciellt när det gäller dig och de övriga i EUROPE då era band dit är starkare än stål.

John: Absolut! Visst är det så. Det var mitt första besök där på tjugo år så självklart blev det ändå en starkt visuell afton.

Sakta i backarna nu. Det var inte tjugo år sen sist. Du och JOEY TEMPEST var ute och vandrade i era gamla kvarter inför det senaste skivsläppet.

John: Ja men det stämmer. Jag börjar bli gammal (skrattar). Vi gjorde en rundvandring där vi besökte vår gamla replokal och hela den biten. Men jag hade inte gjort ett gig där sedan 1995.

Och nu ska Upplands Väsby få sin alldeles egna festival.

John: Jag hörde det. Det är kul att det finns eldsjälar som vågar ta tag i saker och ting. Upplands Väsby har alltid haft ett starkt rockklimat och det är kul att det håller i sig. Jag önskar dom all lycka med festivalen.

Och nu ska ni besöka Arvika för att spela på ROCKNYTT LAJJV.

John: Exakt! Det ska bli riktigt kul. Det måste ha varit någon gång på åttiotalet som vi var där senast.

Efter lite researsh så var det på Wings Of Tomorrow-turnén med EUROPE som du besökte Arvika senast.

John: Då snackar vi om 1984 med andra ord. Jag måste erkänna att jag har inga direkta minnen från det senaste besöket. Hur som helst så är det alltid kul att komma tillbaka till ställen där man inte varit på många, många år vilket också låg i baktanken när jag och syrran höll på att sy ihop detta projekt.

EUROPE var ett flitigt turnerande band i vårt avlånga land innan det stora världsgenombrottet kom. Sedan har det väl inte blivit alltför mycket av den varan?

John: Vår första mer omfattande turné i Sverige och i övriga norden blev på första plattan som var 1983. Herregud! Det är trettio år sedan. Det ska bli riktigt kul, dessa trettio år, på SWEDEN ROCK FESTIVAL i sommar. Men vi turnerade oerhört flitigt här hemma och i Norden under den första halvan utav åttiotalet. Men efter att jag hade släppt min första soloplatta flyttade jag till Los Angeles där jag bodde i över tio år, något som resulterade i att det inte blev så mycket turnerande i Sverige under den tiden. Under tiden som jag bodde i USA så fortsatte jag att göra en massa soloplattor, men jag gjorde aldrig några turnéer på dessa. Det blev först 1995 när jag släppte ANOTHER DESTINATION som jag gjorde en Sverigeturné. Men med EUROPE gjorde ví en liten Sverigesväng i december förra året där MUSTASCH öppnade för oss vilket var riktigt kul. Men i sommar blir SWEDEN ROCK FESTIVAL den enda spelningen på hemmaplan då vi kommer att köra ett extra långt set på två och en halv timme där låtar från samtliga plattor kommer att genomföras. Det kommer även att bli en massa spännande gästartister som SCOTT GORHAM (THIN LIZZY) och MICHAEL SCHENKER (UFO, MSG, SCORPIONS). Sedan jobbar vi hårt på att få med vår originaltrummis TONY RENO på ett par låtar. Vi har inte fått något svar från honom ännu. Vi vet inte om han överhuvudtaget spelar trummor längre. Han kanske har lagt av helt och hållet, så vi får se hur det går med den biten. Det vore så magsikt och roligt om man kunde få med honom på ett hörn då. Det var så många år sedan vi spelade tillsammans.

Vad är det för tidsperspektiv på den kommande soloplattan?

John: September är planen att den ska komma ut. Sedan kan det hända mycket på vägen. Jag har egentligen ingen deadline när det gäller att släppa plattor längre förutom med EURPOE som är en helt annan maskin än mina andra projekt är. Nu kör jag mer på att jag släpper en platta när den är klar. Sedan får det ta den tid det tar, men september är i alla fall planen att den nya skivan ska se dagens ljus.

Spelar du in med ett fast band eller kommer den nya plattan att innehålla många gästmusiker?

John: Jag sköter gitarr och sång. Sedan kommer jag att ta in en gästsångare på ett par låtar. Vilken eller vilka det blir är inte klart ännu, men jag håller på att konversera med några tänkbara vokalister. Sedan på bas och trummor är det relativt okända musiker som spelar på plattan. Jag spinner vidare på blueskonceptet från föregående släpp (PLAY YARD BLUES). Lite åt GARY MOORE- och JOE BONAMASSA-hållet kommer det att bli.

Köp din biljett till spelningen i Arvika här!

Foto: Carrie Nygren Graf
{youtube}uzuOEr55CJM{/youtube}

FÖLJ ROCKNYTT 2023 – Den bästa spellistan på Spotify för dig som vill upptäcka ny musik. Här får du det senaste inom Rock, Hårdrock, AOR och Metal. Spellistan har över 4000 följare och uppdateras flera gånger i veckan!

VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS TOPPVIDEOS
Rocknytt

Tipsa oss om nyheterROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER