helloween-sascha-gerstner-photo-effie-trikili-rocknytt.net

Sascha Gerstner: “Förut kan det hända att vi lyssnade lite för mycket på vad folk sa men vi har slutat med det…”

helloween-sascha-gerstner-photo-effie-trikili-rocknytt.net
Den första Hellish Rock- turnén var ett segertåg utan dess like. Var än HELLOWEEN och GAMMA RAY (+ AXXIS) ställde upp sina förstärkare vallfärdade folk dit för att se dem. Drygt sex år senare är det dags för del två och även denna gång har intresset varit stort runtom i Europa. I Sverige var det dock betydligt svalare den här gången. Det och mycket annat försöker Rocknytts Janne Mattsson reda ut tillsammans med HELLOWEENs gitarrist Sascha Gerstner som nu är inne på sitt elfte år i bandet.

helloween-sascha-gerstner-photo-effie-trikili-rocknytt.net
Den första Hellish Rock- turnén var ett segertåg utan dess like. Var än HELLOWEEN och GAMMA RAY (+ AXXIS) ställde upp sina förstärkare vallfärdade folk dit för att se dem. Drygt sex år senare är det dags för del två och även denna gång har intresset varit stort runtom i Europa. I Sverige var det dock betydligt svalare den här gången. Det och mycket annat försöker Rocknytts Janne Mattsson reda ut tillsammans med HELLOWEENs gitarrist Sascha Gerstner som nu är inne på sitt elfte år i bandet.

Mycket snack om er nya skiva “Straight Out of Hell” handlar om att det är en mer positiv skiva än vad den “mörka” föregångaren “7 Sinners” var. Ärligt talat förstår jag inte alls vad som skulle vara så mörkt med “7 Sinners”. Kan du utveckla det hela lite?
– Är det vad folk säger, att “7 Sinners” var ett mörkt album? Ärligt talat så förstår jag inte vad de pratar om i sådana fall.

Det är inte bara vad folk säger, det är även vad som sagts från HELLOWEENs sida.
– Från vår sida? Vem har sagt det, Weiki (gitarr)? Ja, då får det stå för honom och jag säger inte emot honom men själv tycker jag att även om det finns vissa skillnader på de båda skivorna hör man fortfarande att det är HELLOWEEN som har gjort dem båda.

Är snacket om att “Straight Out of Hell” skulle vara en så melodisk och positiv skiva ett sätt att försöka sälja ut den mer till den stora massan?
– Oh, absolut. Allt vi gör är noga uträknat för att vi ska tjäna så mycket pengar som möjligt. Du vet, det var planen redan från dag ett: vi startar ett metalband och tjänar ihop lite enkla pengar. Nej ärligt talat, det är absolut inte ett försäljningsknep för det finns nästan inga pengar kvar att tjäna på skivförsäljningen. Men jag kan hålla med om att skivan är lite mer melodisk än “7 Sinners, absolut. Dessutom är det ett annat tema den här gången. På “7 Sinners” ville vi göra en så hård platta som möjligt efter att ha gosat ned oss så mycket som det bara gick med jubileumsalbumet “Unarmed” (2009). Du var ju själv där. Du såg ju hur den spelningarna var. Inte speciellt mycket heavy metal då va? Så det mest naturliga efter det var att vi gjorde en riktigt hård platta då vi hade mycket energi till övers.

Men i mitt tycke kom den största förändringen i HELLOWEENs låtskrivarstruktur redan på “Gambling With the Devil” (2007). Det var då jag tyckte att allting föll på plats och vi fick igång ett riktigt bra samarbete. Låtkvalitén höjdes och vi visste mer vad vi kunde förvänta oss och kräva av varandra. Jag personligen tycker att det var där vi hittade våra roller i bandet på riktigt. Det var först då som vi kom på det klara med vad som är en typisk Andi- (sång), Weiki-, Markus- (bas) eller Saschalåt och hur vi kunde utnyttja våra resurser på bästa möjliga vis. Sedan dess har vi helt enkelt bara utvecklat det och här är vi nu, tydligen med en mer melodisk skiva då enligt fansen.

{youtube}F3XJ48a6fqg{/youtube}
Jag har en känsla av att det här kanske är ett mer “säkert album” där ni ger fansen vad de vill ha och experimenterar mindre?
– Jag håller inte med. Jag tycker nog att alla album som HELLOWEEN har släppt har varit mer eller mindre experimentella. Vi vet aldrig riktigt vad som ska hända medan ett album tar form och det ska kännas lika för fansen. De ska aldrig riktigt kunna veta exakt vad de har att vänta sig. Att vi skriver “säkra” album som du säger eller skriver utifrån vad vi tror att fansen vill höra, det är absolut inte sant för du vet aldrig säkert vad det är våra fans vill höra för typ av skiva. Även om vi skulle göra en skiva som i vårt tycke är det absolut bästa vi har spelat in kommer det ändå alltid att finnas fans som tycker precis tvärtom och säger att skivan suger så att spela säkert, det skulle aldrig funka. Skulle vi göra ett “säkert” album där vi försöker tillfredställa alla som säger “gör si”, “gör så”

eller “spela in ett album som låter som “Keeper”-skivorna” skulle vi bli tokiga. Det skulle bli för spretigt och det skulle vara för många att lyssna på. Förut kan det hända att vi lyssnade lite för mycket på vad folk sa men vi har slutat med det och därför gör vi nu alltid i första hand ett album för oss själva vilket då inkluderar allt från musik till album- och låttitlar samt omslag med mera. Sen i andra hand hoppas vi på att det också kommer att tillfredställa våra fans vilket det lyckligtvis allt som oftast gör.

Hur går låtskrivarprocessen till nuförtiden? Skickar ni rubbet till er producent Charlie Bauerfiend så går han igenom och gallrar ut vad som ska behållas eller hur gör ni?
– Ja lite så är det faktiskt. Han och vår manager går igenom allt material som vi har och ser vad som passar ihop och vad vi bör jobba med. Det kanske låter märkligt att de ska få bestämma, men de är inte lika mycket uppe i musiken som vi är utan de kan se på den med andra ögon och kanske kan se vad vi missar.

Så Charlie är lite som en sjätte medlem med tanke på hur länge han nu har varit med?
– Ja, så kan man nog se på det hela. Han vet hur det ska och bör låta och han vet hur han ska få det resultatet från oss. Sen att vi inte alltid håller med i vad han tycker, tänker och säger är en annan sak. Men så är det för alla, alltid. helloween-photo-effie-trikili-rocknytt.netVisst händer det att jag blir sur när han kanske stryker en del i en låt som jag kanske tycker är den bärande delen i den, men då kan det också vara så att det är jag som står låten för nära och inte ser på helhetsresultatet istället för på vad jag vill få fram. På så sätt är det skönt att vi har honom då han skiter i egot och bara gör allt för helheten istället.

Hur stor skillnad är det på materialet som först presenteras som en låtidé och sen hamnar på skiva?
– På Andis och mina låtar är det en väldigt liten skillnad då vi i princip presenterar helt färdiga låtidéer redan från början. Däremot kan det ibland vara en stor skillnad på känslan i låten. Som exempel kanske du har en ballad som du vill göra lite modernare för att den kanske ska kunna få någon speltid på radion. När HELLOWEEN spelat in den har den ändå en känsla av “old school” så att säga och kanske inte alls passar på radion längre. Det är både på gott och ont det där.

Ibland kan det också vara så att jag presenterar en väldigt annorlunda idé med loopar, keyboards och grejer men efter att Andi och Charlie varit där och gjort sitt låter det fortfarande HELLOWEEN. Jag måste säga att det också är det jag gillar med låtskrivandet hur jag, fastän idén är helt färdig på demostadiet, kan mötas av en helt ny låt efter att alla har gjort sitt med den.

Men om du känner att du har världens bästa riff och du absolut inte vill spela in det på något annat vis medan de andra i bandet säger “lägg till det här” eller “gör så här istället”. Kan du då ändå se vad som är bäst för låten eller kämpar du för att få din vilja igenom?
– Det är inte så vi jobbar, inte alls faktiskt. När en idé presenterats så skickar vi upp den på vår gemensamma server, alla laddar ner den och antingen möts den av ett “hurra” eller med total tystnad. Möts den av tystnad är det bara att lägga ner den idén direkt. Sen kvittar det om du gjort något som du själv tycker är det bästa någonsin. Får du ingen respons, ja då är det så.

Oj, det låter inte speciellt tacksamt?
– Nej kanske inte. Men det är så självklart som någonting kan bli och i slutändan skapar det inte heller några onödiga diskussioner eller argument. Visst finns det tonvis med bra material begravt just på grund av det här tillvägagångssättet. Men bara för att det är bra material betyder ju inte det att det är material som passar till HELLOWEEN.

Som exempel så hade jag en idé jag tyckte var riktigt tuff. Den gick i halvtakt och hade en viss sorts dub step-känsla över sig. Jag tyckte det var en cool idé och något att jobba med. Vad de andra tyckte om den vet jag inte för jag fick ingen respons alls på den. Så en bra idé, men inte för HELLOWEEN.

Det kan ju bero på att jag är sisådär 15 år yngre än de andra också att de inte förstår sig på mina idéer, men å andra sidan presenterar de ibland de mest mossiga idéerna tillbaka som jag inte svarar på så det jämnar ut sig, haha!
Jag säger inte att det här är ett sätt som funkar för alla, men för oss gör det definitivt det och det känns skönt att inte behöva tjafsa om småsaker. Det är samma sak när vi spelar in skivor nuförtiden. Vi repar inte ihop utan alla lär sig sina delar hemmavid. På så sätt slipper vi små irritationsmoment
som kan uppstå vid inspelningar med. När vi sen träffas för att spela in eller åka ut på turné har vi inget gammalt groll kvar i bagaget.

Men du känner inte att bandkänslan går förlorad när ni jobbar på det viset?
– Nej absolut inte. Det är perfekt! Det är som i ett förhållande: man lär sig vad den andra gillar och undviker det som den inte gillar. Det är faktiskt mycket bättre så här än vad folk kan tro och jag tror också att det är tack vare det här tillvägagångssättet som vi kommer så bra överrens när vi väl är ute

tillsammans och alla strävar efter samma mål.

Tillbaka till “Straight Out of Hell” igen. Efter inspelningen av “7 Sinners” pratade Andi om en ballad som du hade skrivit. Den hade en för stark känsla av QUEENSRÿCHE för att passa på skivan enligt honom. Är “Hold Me in Your Arms” den balladen?
– Va, nej, va? Nu vet jag inte riktigt här. Vad menar du? Om “Hold Me in Your Arms” är kvar från “7 Sinners”? Nej, den är helt ny. Vilken låt Andi pratar om är jag inte säker på, men vi spelade in en ballad för “7 Sinners” som jag hade gjort men vi tyckte det räckte med en ballad på skivan. helloween-2013-foto-effie-trikili-rocknytt.netAndi hade till och med för sig att det här var den låten men den finns fortfarande kvar. Den är till och med inspelad och allt men vad som kommer att hända med den vet jag inte riktigt. Men att han skulle tycka den var för QUEENSRÿCHE-ig tror jag inte. Då hade vi inte spelat in den. Det låter inte riktigt som något han skulle ha sagt. Jag har ju inget emot hans QUEENSRÿCHE-riff som dyker upp i hans låtar ibland. Förvisso vore väl nu det rätta läget att sno lite från dem när det ändå bara verkar vara

kaos i det bandet, tyvärr.

För första gången på länge består er låtlista av överhängande material från tiden med Andi i bandet. Jag tycker att det är det bästa som hänt på länge. Men hur har reaktionerna varit och är det här en reaktion på att UNISONIC också spelar gamla HELLOWEEN-låtar?
– Att du tycker det förstår jag och reaktionen från de övriga fansen har var överhängande god skulle jag vilja påstå. Men att UNISONIC skulle ha någonting med det hela är helt fel. Vi hade önskemål om att spela mycket material från “Keeper”-skivorna tidigare och sen när vi väl gjorde det fick vi önskemål om att vi skulle dra ner på låtarna. Som du ser är det svårt att glädja alla. Men vi kände att vi ville göra någonting nytt nu och alla har vi våra favoritlåtar som sällan eller ens alls har blivit spelade live. När vi först presenterade den tilltänkta låtlistan för vår turnéledare var han mycket skeptisk till det hela och frågade om vi verkligen ville göra det här men vi stod på oss. Vanligtvis spelar band bara två eller tre nya låtar från sitt senaste album medan vi nu smäller till med ibland upp till sex stycken nya. Det beror också lite på i vilket land vi spelar, reaktionerna i Spanien som exempel har varit helt fantastiska!

Sedan är vår publik lite yngre nu än de var på exempelvis “Rabbit Don’t Come Easy”-turnén. Förr var det mer gamla mustaschgubbar i publiken och de ville bara höra de gamla låtarna. I och med “Gambling With the Devil” tillkom det mycket yngre fans, många som inte alls har hängt med och har samma nostalgiska minnen till “Keeper”-plattorna som de äldre. Därför är det nu också lättare att spela mer nytt material och det tror jag nog att vi alla också är tacksamma över.

Skrivet av Janne Mattsson
Foto: Effie Trikili

 

Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

Chefredaktör och grundare av Rocknytt

FÖLJ ROCKNYTT 2023 – Den bästa spellistan på Spotify för dig som vill upptäcka ny musik. Här får du det senaste inom Rock, Hårdrock, AOR och Metal. Spellistan har över 4000 följare och uppdateras flera gånger i veckan!

VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS TOPPVIDEOS
Rocknytt

Tipsa oss om nyheter



ROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER