VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS MEST DELADE
FLER ARTIKLAR
mass-murder-agenda-foto-jennie-nord-rocknytt.net

MASS MURDER AGENDA: “Den svenska hårdrockaren är lika mainstream som vilket annat popsnöre som helst”

8 Shares

mass-murder-agenda-foto-jennie-nord-rocknytt.net
MASS MURDER AGENDA tillhör ett utav de mest snabbväxande banden ur den svenska industrirockscenen. Bandet bildades så sent som 2010 och med en stark och enträgen vilja har bandet sedan debuten levererat en platta, BRING THE VIOLENCE, som såg dagens ljus hösten 2012.

När jag träffade Tristan hade jag kvällen innan fått erfara min första spelning med nämnda band och därför föll det sig naturligt att börja från start för en mer detaljerad redogörelse om MASS MURDER AGENDAs snabba frammarsch.


”När jag och JOAKIM HARJU HEDESTEDT (bas) bildade bandet så var vi så otroligt målmedvetna om att bandet skulle ta sig fram på en snabb och effektiv väg” säger bandets frontman TRISTAN ADGLER. ”Vi satte upp punkter från dag ett och dessa har vi följt slaviskt och detta kommer alltid att vara bandets måtto.”

Det är lätt att vara målmedveten, men desto svårare att leverera någonting som når ut till en skara lyssnare i dessa kaotiska tider då det är rekordmånga band som släpper plattor och som befinner sig ute på vägarna. Vad är nyckeln till nämnda bands snabba frammarsch?

”Den huvudsakliga nyckeln är att alla parter har jobbat lika hårt. I de flesta fall så är det oftast två stycken som agerar bandets drivande motor medan vi i MASS MURDER AGENDA har samtliga gaspedalen i samma läge” inflikar Tristan och fortsätter. ”Samtliga är jävligt drivande och då går det undan. Det är svårt att fylla ett band där samtliga har samma drivkraft gentemot varandra, där är vi oerhört lyckligt lottade som lyckats med denna bedrift.”

Vi går in djupare på ämnet där Tristan inflikar att det största kraftprovet för att ett band ska bli fullskaligt sammansvetsade är ärlighet gentemot varandra, att man vågar ta kritik i alla lägen utan att nervärdera sig själv vilket han tycker har varit det mest vinnande i hela konceptet då industrirock handlar så mycket om att kommunicera med varandra för att få till ett klart och tydligt budskap bland allt detta kaos av ljudrelaterade ångvältsmattor och samhällskritiska budskap. Men var bandet ämnat att bli ett renodlat industrirockband i begynnelsens dagar?

”När jag och Joakim bestämde oss för att arbeta tillsammans såg vi ganska omgående den sköna kompromiss som skulle uppdaga sig då Joakim kom från Trash-scenen medan jag var helt såld på den klassiska industrieran med NINE INCH NAILS som fick en stark frammarsch i början på nittiotalet. Det musikaliska riktmärket blev Industri/Thrash. Men det roliga i det hela var att vår första tanke med konceptet inte skulle inhysa skivsläpp då MASS MURDER AGENDA i början endast var ämnat för att spela live.”

{youtube}bI1NmtEcBbA{/youtube}

Bandet insåg ganska snabbt att utesluta skivproduktioner inte blev till den bästa idén då det var nästintill omöjligt att fixa spelningar utan en platta i bagaget och då framför allt på den utländska marknaden.

”Så fort vi skulle boka spelningar i länder som Tyskland och Italien blev den ständiga frågan från arragören om vi hade en CD att tillgå, så det vara bara att ändra på dessa planer,” inflikar Tristan.

Denna totala omvändning resulterade i ett distributionsavtal med SOUND POLUTION och förlagskontrakt med SONY MUSIC. Tristan poängterar dock att det ändå mestadels som för de flesta band i dagsläget handlar om att marknadsföra sig själv eftersom skivbolagen inte är i närheten av de pengar de hade att bolla med för tjugo år sedan. Han poängterar att även om de har en platta i bagaget så är det live man ska uppleva MASS MURDER AGENDA.

”MASS MURDER AGENDA är ett helhetskoncept. Allt från musiken, alla screen-shots som vi har med på scenen och givetvis vår make-up är oerhört viktiga att man tar del av för att fatta hela grejen med vårt koncept. Imagen är minst lika viktig som musiken. Jag säger inte att det är nödvändigt för alla band, men för oss är det a och o.”

Att det är få band och då framförallt på klubbnivå som håller på med extrem image är bara till en fördel tycker Tristan då han anser att MASS MURDER AGENDA är lite utav ett unikum när det gäller den biten. Hårdrocken som vill framstå som något fritt tänkande anser han endast vara rent nonsens då han personligen tycker att det är den mest konservativa musikgenre som någonsin existerat i vårt avlånga land.

”Alla så kallade hårdrockare säger sig vara så fritänkande, men så fort det är någon som sticker ut i vårt avlånga land så kommer den konservativa ådran fram. Helt plötsligt så blir det för högtidligt eller så är det för extremt. Det är bara att konstatera att den stora massan av svenska hårdrockare är lika mainstream som vilket annat popsnöre som helst.”

{youtube}V4mS7-kZ-Ow{/youtube}

När vi kommer in på bandnamnet härstammar detta från en outgiven platta med post-trash bandet FACE DOWN som JOAKIM tidigare figurerade i. Den tänkta skivtiteln tog Joakim med sig för att omvandla den till ett bandnamn. När jag frågade om namnet har ett starkt metaforiskt budskap harklar Tristan sig en aning.

”Det är lite svårt att säga. Om man går in på detalj så fyller namnet inte något större budskap. Ser man på det hela ur ett större perspektiv så öppnar bandnamnet dörrar till förnyelser gentemot bandets framtoning både musikaliskt och på imagebasis. Där är RAMMSTEIN ett praktexempel då de alltid inför varje släpp pressenterar nya infallsvinklar gentemot bandets grundkoncept. Det är lite i dessa normer MASS MURDER AGENDA kommer att arbeta efter i framtiden.”

I skrivande stund är MASS MURDER AGENDA i full gång med en uppföljare till BRING THE VIOLENCE och denna artikels skribent försöker pressa ur Tristan lite information om den kommande plattans framtoning.

”Det är i ett lite väl tidigt stadium att gå in på detaljer, men vi i bandet tycker givetvis att det låter jävligt bra. Jag är övertygad om att vi kommer att vara minst lika nöjda när slutresultatet är levererat.”

På fredag (26/4) spelar nämnda band på Bryggarsalen i Stockholm i väntan på att kvällens finalist skall utses till WACKEN METAL BATTLE SWEDEN 2013 som går av stapeln den 1:a juni.

MASS MURDER AGENDA består av Joakim Hedestedt – bas, Tristan Agdler – sång, Martin Sundberg – gitarr, Henrik Blomqvist – Audio/video Warfare, Peter Viklund – trummor.

Foto: Jennie Nord – Rocknytt.net 

RELATERADE ARTIKLAR
SENASTE NYHETERNA
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter