VECKANS TOPPNYHETER

Rocknytt söker nya medarbetare

Brinner du för rockmusik och gillar att skriva eller fotografera?

Vi söker nu fler medarbetare.
JOBB
VECKANS MEST DELADE
mastarnas-mastare-titelbild-svt

Rocknytt bakom kulisserna på Mästarnas mästare

mastarnas-mastare-titelbild-svt
Att hårdrocken idag är den musikgenre som expanderat mest utav alla genrer är inte direkt någon nyhet. Festivaler som SWEDEN ROCK FESTIVAL och dylika tillställningar, med hjälp av att större media har öppnat sina hjärtan för genren, har gjort att begreppet hårdrock har gått och blivit en folkrörelse där gamla och nya generationer samlas för att utbyta sina kunskaper och intressen.

Men pratar vi hårdrock inom tv-media har det känslomässigt legat på en skör basis där visserligen SVT har skjutit till med ett och annat hårdrocksrelaterat program genom åren. Att däremot använda sig av tyngre rock i till exempel ett underhållningsprogram har legat bortom rimlighetens gränser. När CHRISTER ÅKERLUND och DANIEL NYQVIST satte sig ner för att göra musikupplägget till MÄSTARNAS MÄSTARE lades grunden till svensk tv-historia då nämnda program domineras av just hårdrock.


När CHRISTER ÅKERLUND kontaktade Rocknytt för att höra om vi var intresserade av att göra ett reportage om musikupplägget tackade vi givetvis utan tvekan ja. Rocknytts Sven Mörén begav sig till METER TELEVISION för att där möta upp Christer och Daniel som skulle ge sin syn på begreppet hårdrock och vad som blev till det avgörande steget till att skapa svensk tv-historia.

CHRISTER ÅKERLUND, producent på METER TELEVISION är den drivande motorn när det gäller val utav musik i olika tv-program. Han har lång erfarenhet inom rockbranschen där han idag utanför tv-husets dörrar figurerar som gitarrist i bandet NUBIAN ROSE som har en platta i bagaget. För Christer föll det sig naturligt att rockmusik skulle bli en stor del av MÄSTARNAS MÄSTARE.

”Det som är viktigt i ett efterarbete som redigering när man gör en tv-serie är att man har en ganska bestämd form om hur programmet ska presenteras. Det handlar om hur programmet ser ut rent bildmässigt, hur man ska klippa det hela för att det inte ska kännas allt för spretigt, att det blir ett bra flyt i avsnittet rakt igenom. Detta är även oerhört viktigt att anamma när det gäller musikupplägget i ett program då det är musiken som ska lägga hela den atmosfäriska grunden, den ska fånga den rätta känslan gentemot den som tittar. Ta bara ett program som IDOL. Om vi tar musikprofilen i ett inslag som när de går och handlar kläder, stylar sig, går till sin sångcoach, är på auditionturné och dylika saker, då är musikprofilen fullpepprad med hits, listmusik och det är ungt och det är poppigt. Detta är ett typiskt kännetecken för IDOL. Hade man slängt in en låt med RAINBOW bland alla hits så hade programmet tappat hela sin karaktär för att istället spreta åt alla håll och kanter.”

Inför upplägget av MÄSTARNAS MÄSTARE gick det musikaliska tänkandet åt ett helt annat håll. Snackar vi idrottsstjärnor snackar vi högt adrenalin. Högt adrenalin är lika med rockmusik och gärna utav det tyngre slaget. Det skulle dock ta ett tag innan den tyngre rockmusiken skulle finna sin plats i nämnda program.

”För att testa idén gick vi ut lite försiktigt med typ ‘Indie rock’ som COLDPLAY och liknande akter som var mer soft men ändå lite mer åt det gitarrbaserade hållet utan att vara för hårt och distat. Men redan under första säsongen började vi även att nosa på den tyngre rocken då vi hade DEF LEPPARD som introduktionsmusik i varje program. Man kan säga att detta sådde ett frö till vad det är idag då folk började höra av sig och ville ha spellistor på musiken och Markus Larsson på Aftonbladet gjorde en helsida enbart om musiken under säsong två. Efter nämnda artikel kände vi att det var dags att våga sig på lite nya steg. Hårdrocken har varit ett svårflörtat ämne när det gäller att användas i tv-sammanhang då det under hela åttiotalet och en bra bit in på nittiotalet var en musikstil som många hade fördomar mot.”

Musikskribenter i de stora medierna föraktade hårdrocken mer eller mindre och ansåg att endast artister som BRUCE SPRINGSTEEN och BOB DYLAN var fina nog att skriva om. När hårdrocken slog igenom på åttiotalet med buller och brak så började nämnda genre se en liten ljusning gentemot dagspress och liknande media av det större slaget. Men det skulle ta många år innan acceptansen var fullbordad. Gentemot tv-mediet har musikstilen varit ett känsligt ämne att använda sig av i icke hårdrocksrelaterade program. Därför kände Christer att det var ett litet vågspel att prova denna idé i ett underhållningsprogram.

”Man kan klart och tydligt konstatera att hårdrock på senare år har gått och blivit en folkrörelse. srf-2013Det är bara att ta SWEDEN ROCK FESTIVAL som idag tveklöst är den största av samtliga festivaler i vårt avlånga land. Festivalen är ett praktexempel på att det skapats en folkrörelse kring hårdrocken då det årligen vallfärdar allt från barnfamiljer, de sedvanliga hardcore-fansen där åldrarna är allt från fyra år och upp till sextio år. Men att blanda in tyngre hårdrock i ett allmänt underhållningsprogram i tv är någonting som varit oerhört känsligt fram tills att vi körde igång detta koncept. Så när vi beslöt att dra igång det hela kände vi oss tvungna att mer eller mindre smyga in med lite tyngre inslag pö om pö för att minska risken att folk skulle börja rynka på näsan och lämna in klagomål.”

När det gäller val av musik är det beroende på miljö och deltagarnas sinnesstämningar som är det avgörande. En frukostscen med en romantisk soluppgång kanske inte är det optimala för att köra RAMMSTEIN, BLACK SABBATH eller något annat dylikt, utan där får man avvika från rocktemat för att istället inflika med lite FIRST AID KIT bara för att ta ett exempel. I de sekvenserna där en deltagares bakgrundshistoria presenteras blir det oftast musik som stämmer in eller är relaterad unikt till den karaktär som presenteras. Nalkas det träningssekvenser utav de tuffare slagen, då pratar vi återigen hårdrock åt det tyngre hållet.

”Det är lite kul då man märker att det går lite hand i hand med alla sportstjärnor som medverkar i programmet eftersom det visar sig att de flesta av dessa faktiskt gillar tyngre rockmusik. Ta bara säsong ett där THOMAS WASSBERG kliver fram och visar sig vara ett stort fan av RAMMSTEIN då han i en sekvens tillsammans med PÄR FOSSHAUG står och kör luftgitarr till det bandet. I år har vi en liknande sekvens där MAGDALENA FORSBERG och cyklisten BERNT JOHANSSON är och handlar plattor och där det visar sig att Bernt är en musiknörd ut i fingerspetsarna när han snackar BLACK SABBATH, RAINBOW och PINK FLOYD och lita annat.mastarnas-mastare-Shoppar skivor2-svt En rolig detalj i det hela blir när Magdalena tar upp en platta med OZZY OSBOURNE och hon säger att ”Jag gillar verkligen OZZY OSBOURNE, men bara de lugna låtarna.” (Skrattar). Lite humor blir det i det hela då han inte producerat alltför många ballader.”

Att MÄSTARNAS MÄSTARE innehåller mer hårdrock än vad vi är vana vid ur ett svenskt tv-mediaperspektiv hör bara det till ett unikum. Men det finns ett djupare tänk i konceptet som gör MÄSTARNAS MÄSTARE än mer unikt. Än en gång poängterar Christer hur viktigt musikvalet är i relation till vad som sker i programmet. Snackar vi rockmusik kan det vara allt från MUSE, RIVAL SONS, COLDPLAY, RAMMSTEIN, THE CLASH, MANIC STREEET PREACHERS och ett något sådant otippat val som TESLA. Men för att få till en än mer personlig prägel på det hela har Christer grävt ner sig ännu djupare i den oändliga rockdjungeln och hittat band vars namn knappt är kända hos allmänheten.

”I ett program avslutade vi det hela med att köra en låt med ELECTRIC MARY. Vi har kört låtar med ett band som heter YOUNG HEART ATTACK vilket inte många känner till om man inte är ett inbitet fan – vilket också gör att konceptet blir till något helt unikt inom svenskt tv-media.”

När vi får komma in bakom de hemliga portarna som inhyser programmets redigeringsrum sitter DANIEL NYQVIST och jobbar för fullt med kommande episoder av MÄSTARNAS MÄSTARE. svt-christer-daniel-mastarnas-mastareChrister påpekar att Rocknytt är det enda mediet någonsin som fått komma in bakom kulisserna när det gäller nämnda program och ett utav få media som överhuvudtaget fått tillträde till ett redigeringsrum.

”Ett redigeringsrum är som Kremlmurarna var under Sovjetunionens järnridå” inflikar Christer. ”Det ni får vara med om nu är det inte många som fått vara med om inom svensk tv-historia. Så passa på att slå er för bröstet att ni fått detta förtroende.”

Daniel är inte främmande att använda sig av rockmusik i olika tv-program då det är lite av hans kännetecken. Att använda rockmusik som en huvudsaklig form är någonting som är helt nytt för honom att jobba med.

”Jag var allt lite nervös när jag började att jobba med idén eftersom jag tänkte på hur ledningen skulle reagera på det hela. Men jag kände att man måste ha kul när man jobbar, vilket jag hade, så jag gjorde en ren chansning och de köpte konceptet. Det roliga i hur det har utvecklat sig är att idag så förknippar man MÄSTARNAS MÄSTARE med tung rockmusik.”

I tio avsnitt tävlar tolv idrottsstjärnor om titeln Mästarnas mästare. I år avgörs tävlingarna på Peloponnesos-halvön i sydvästra Grekland.
Del 6 av 10 sänds ikväll på SVT1 mellan 20.00-21.00

Foto: SVT
 

 

 

FÖLJ ROCKNYTT 2022 – Den bästa spellistan på Spotify för dig som vill upptäcka ny musik. Här får du det senaste inom Rock, Hårdrock, AOR och Metal. Spellistan har över 4000 följare och uppdateras flera gånger i veckan!

Rocknytt söker nya medarbetare

Brinner du för rockmusik och gillar att skriva eller fotografera?

Vi söker nu fler medarbetare.
JOBB
RELATERADE ARTIKLAR
SENASTE NYHETERNA
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter

Copy link