Ulf Rockis Ivarsson bill laswell
Foto: Privat

(B)Asbra samarbete

Inom en inte allt för avlägsen framtid kommer man kunna avnjuta ett unikt musikaliskt samarbete mellan Ulf “Rockis“ Ivarsson och den legendariske basisten och producenten Bill Laswell.

Inom en inte allt för avlägsen framtid kommer man kunna avnjuta ett unikt musikaliskt samarbete mellan Ulf “Rockis“ Ivarsson och den legendariske basisten och producenten Bill Laswell.

“Rockis” är nog mest känd som basist i Thåströms band med vilken han spelat i över femton år. Han har även skrivit låtar och producerat musik tillsammans med punkrockikonen. Vi har även sett honom backa upp DiLeva, Roffe Wikström, lira med Sky High, Enter The Hunt, Dead Soul och Conny Bloom. För att nämna några. “Rockis” cv är längre än Kinesiska muren, skulle man lätt kunna säga.
Å andra sidan, hans basbroder och partner in crime är inte vem som helst utan självaste Bill Laswell som varit inblandad i tusentals skivinspelningar med allt ifrån Motörhead, Ozzy Osbourne. Mick Jagger och Johnny Lydon (Rotten) som kanske är mest kända för Rocknytts läsekrets.

-Vi har sedan drygt 20 år tillbaka i tiden pratat om att göra något ihop. 2017 blev det mera allvar och just som du och jag pratar håller vi på att skicka musik mellan oss. Han bor ju i New York och jag i Stockholm, berättar “Rockis” som själv är uppväxt i Gävle och är ett barn av punken.

-Musiken vi jobbar med baseras på att vi båda är basister. Sedan gör Bill musik som är mera åt ambienthållet och jag kanske gör sånt som är mer groovy. Jag hade faktiskt fått pengar från konstnärsnämnden och mening var att vi skulle göra ett gig ihop men så kom corona och vi fick istället ta och göra så här istället, vilket jag nog tror är bra i slutänden.

Musiken kommer knappast vara mainstream och inte heller särskilt lättlyssnad. “Rockis” har nyligen släppt plattan “Lower Zone” under egen flagga. På den finns det åtta stycken intrumentala stycken där just elbas är det enda instrumentet.

Bill Laswell har gjort liknande musik och han reser även runt i världen och spelar in det som brukar kallas “världsmusik” vilket är ett slarvigt uttryck för musik som inte bygger på västerländsk tonalitet.

Ett samtal med “Rockis” kan inte äga rum utan att vi berör hans arbetsgivare Joakim Thåström, som numera är den ende “Rockis” kan tänka sig arbeta bakom.

-Det är så otroligt kreativt och fritt. “Pimme” vet vad han vill men är alltid öppen och intresserad. För mig är det en ynnest att jobba med honom. Man vet inte alltid nr han kallar och vi har bara setts två gånger sedan vi gick av scenen 2018 men vi har mycket kontakt via telefon men om och när det skulle kunna tänkas komma en ny platta det har jag ingen aningen om, avslutar “Rockis” vårt samtal.

Picture of Jerry Prütz

Jerry Prütz

Foto: Johnny Gustavsson

FÖLJ ROCKNYTT 2023 – Den bästa spellistan på Spotify för dig som vill upptäcka ny musik. Här får du det senaste inom Rock, Hårdrock, AOR och Metal. Spellistan har över 4000 följare och uppdateras flera gånger i veckan!

VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS TOPPVIDEOS
Rocknytt

Tipsa oss om nyheterROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER