Dregens Riff, Snart i flytande form!

I sommar släpper Dregen ölet ”Riff” som han tagit fram tillsammans med Östersundsbryggeriet Jemtehed & Brande och Jesper Lindgren från Velvet Insane. Peter Johansson hade ett mycket trevligt samtal med Backyard Babies och Hellacopters gitarristen om allt från Öl och luftgitarr till Pokémon Go!

I sommar släpper Dregen ölet ”Riff” som han tagit fram tillsammans med Östersundsbryggeriet Jemtehed & Brande och Jesper Lindgren från Velvet Insane. Peter Johansson hade ett mycket trevligt samtal med Backyard Babies och Hellacopters gitarristen om allt från Öl och luftgitarr till Pokémon Go!

Hej Dregen, du är aktuell med ölet ”Riff” som du släpper i sommar tillsammans med bryggeriet Jemtehed & Brande och Jesper Lindgren från Velvet Insane. Vem kläckte den här idén?

Jag har fått frågan av betydligt större bryggerier tidigare att ta fram en öl. När det är stort blir det ofta lite fyrkantigt och lite opersonligt. När jag ger mig in i något vill jag gärna vara med och formge etikett, flaska, kapsyl, hur det ska smaka, hälla i humle och malt. Jag vill gärna vara med hela vägen. Det är bara mina misstankar, men jag tror att vissa artister bara sätter sin label på en flaska och bryr sig inte om vad det smakar. Jemtehed & Brande var på samma nivå, ett gäng som älskar öl och brygger med kärlek. Det klickade direkt. Nu finns det ju också tid, det är ju inga turnéer nu. Fyra veckor ska ölen jäsa till sig, därefter buteljeras och det ska sättas på korkar och etiketter. Om fyra till sex veckor ska den finnas i Systembolagets beställningssortiment. Man få ju hoppas att folk tycker om den så den kan börja ställas ut i butikshyllorna.

Det finns en uppsjö av ölsorter med anknytning till rockvärlden. Motörhead, Maiden, Metallica och KISS är några exempel på band som satt sina loggor på ölflaskor. Vilka bandöl har du druckit och hur rankar du dessa?

Jag har nog druckit alla utom KISS ölet. Deras vin har jag däremot druckit och det var för jävla äckligt. KISS var ju väldigt tidiga, skulle tro att de var aktuella med KISS vinet när vi åkte med dem redan 1997. Maiden har en bra standard tycker jag, men de har väl gjort några olika sorter.

Vad dricker du helst: Lager, IPA eller Ale?

Man kan ju inte tro att jag skulle vara konservativt lagd men när det kommer till öl så gillar jag lager. Jag gillar visserligen öl i alla dess former men jag tycker väl att lagern har fått ett lite oförtjänt rykte nuförtiden. Det finns otroligt mycket lager och mycket är rätt tråkig också. Riff är en klassisk lager åt det tyska hållet, men mycket smak och något starkare än en starköl, den ligger på 5,6%. Den passar både som festivalöl och till mat.

Har du funderingar på att sälja in ”Riff” till festivaler om den går bra på systemet?

Det har jag faktiskt inte tänkt på men nu när du säger det så är ju till exempel festivalpubliken en tacksam publik eftersom de överlag gillar öl. Först och främst ska vi ju göra ett jävligt bra öl, men det hade såklart varit jävligt kul.

Vi vet ju sedan gammalt att du är ett stort KISS fan och de har ju satt sin logga på fler prylar än något annat band. Har det varit uppe för diskussion i Backyard Babies eller Hellacopters att likt KISS göra lite annorlunda merch?

Jag var faktiskt i Las Vegas och spelade strax innan Coronakrisen och då köpte jag två paket med luftgitarrsträngar! Det var visserligen officiell merch men bara en plastpåse med ingenting i. Det är bara KISS som kan få en att spendera tio dollar på luft och vara helt nöjd!

Jag själv gör ju en del udda grejer, möbler till exempel och det gör ju inte ens KISS. De har gjort en likkista i och för sig så där slår de mig på fingrarna. Med Hellacopters har vi gjort skateboards, doftgranar, dörrmattor och allt möjligt.

Apropå KISS, om du bara får välja en, vilken platta har du då med dig till en öde ö?

KISS Alive!

Har du några andra intressen förutom musiken?

Jag målar en del. Jag är småbarnsfar vilket ju är ett intresse i sig. Jag fiskar och spelar poker, men det var ett tag sedan eftersom det tar så mycket tid. Det blir mest att vara farsa och göra musik. Jag har ju två band plus att jag gör en del sologrejer. Det är fullt upp och nu håller vi ju dessutom på att spela in en ny Hellacopters platta. Vi har hållt på med den ett bra tag eftersom Nicke (Andersson) också har hundra järn i elden med Lucifer och Imperial State Electric.

Hur ser planerna ut framöver för Backyard Babies och Hellacopters? Kommer ni, likt många andra, att genomföra streamade konserter?

Jag förstår tanken, men det känns lite som att folk har gett upp och att det här inte ska gå över. Tanken är god, men vem fan vill sitta och titta på en spelning framför en jävla laptop? Det kanske kommer hända att vi gör något sådant, men jag hoppas att det här snart ska blåsa över så vi kan ut och turnera igen. Folk vill ju gå på konserter, men om detta håller i sig så är det klart att vi vill göra något för fansen så vi undersöker just nu möjligheterna till detta.

Till sist: Finns det något du vill rekommendera till våra läsare? Det kan t ex vara ett band, en film eller en bok?

Gitarr är jävligt roligt. Lyssna på musik, Netflix och som småbarnsfar har man ju börjat spela Pokémon Go. Det har jag blivit helt hooked på, livsfarligt!

Stort tack att du tog dig tid Dregen, jag ser fram emot att testa ”Riff”!

Stort tack själv!

FÖLJ ROCKNYTT 2023 – Den bästa spellistan på Spotify för dig som vill upptäcka ny musik. Här får du det senaste inom Rock, Hårdrock, AOR och Metal. Spellistan har över 4000 följare och uppdateras flera gånger i veckan!

VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS TOPPVIDEOS
Rocknytt

Tipsa oss om nyheterROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER