Velvet Insane

Velvet Insane + Dregen=Öl!

Dregen, Östersundsbandet Velvet Insane och bryggeriet Jemtehed & Brande har slagit sina påsar ihop och tagit fram ett öl som kommer börja säljas i sommar. Med anledning av detta tog sig Peter Johansson en pratstund med Jesper och Jonas i Velvet Insane!

Dregen, Östersundsbandet Velvet Insane och bryggeriet Jemtehed & Brande har slagit sina påsar ihop och tagit fram ett öl som kommer börja säljas i sommar. Med anledning av detta tog sig Peter Johansson en pratstund med Jesper och Jonas i Velvet Insane!

Hej Velvet! Ni är aktuella med ölen ”Riff” som ni släpper tillsammans med bryggeriet Jemtehed & Brande och Dregen, känd från Backyard Babies och Hellacopters. Vem tog initiativet till det här samarbetet?

Jesper: Jag tog initiativet, och det började genom vårt gemensamma intresse för KISS. Jag frågade Dregen om han var intresserad av att ta fram ett eget öl och därefter började vi bolla lite idéer. För cirka tre veckor sedan signade vi kontrakt och påbörjade bryggningsprocessen. Dregen är en otroligt bra människa på alla sätt och vis. Jag har samarbetat med Jemtehed & Brande tidigare och tagit fram öl tillsammans med Asta Kask, 220 Volt och Crashdiet. Vi har också kört lite musikquiz och spelningar på bryggeriet. Idén till att göra bandbaserade drycker gjordes för två år sedan när vi tog fram ett Velvet Insane öl i en limiterad upplaga som såldes på en krog här i Östersund. Det var en veteöl. Det är skitkul att KISS och rockmusik kan förena och mynna ut i samarbeten på detta sättet. Vi har ju tidigare samarbetat med Bruce Kulick på låten ”Brand new start” för att ta ett annat exempel. Han är också med i videon till vår senaste singel ”Dance Of Life” tillsammans med Ross Mullan från Game Of Thrones och en massa andra. Vi älskar samarbeten och försöker uttrycka oss genom konst på många olika sätt.

Det finns en uppsjö av ölsorter med anknytning till rockvärlden. Motörhead, Maiden, Metallica och KISS är några exempel på band som satt sina loggor på ölflaskor. Vilka bandöl har ni druckit och hur rankar ni dessa?

Jonas: Jag minns inte på rak arm att jag druckit någon bandöl. Att lyssna på ett band som dessutom har en öl är ju en ganska cool grej. På så sätt är det ett bra sätt att marknadsföra sig på.

Jesper: Jag har inte druckit någon öl av något större band. Öl är ju ett hantverk precis på samma sätt som musik. För de stora banden är det ju ett enkelt sätt att sätta sin logga på en flaska av ett stort bryggeri och sedan bara kränga den, den säljs av sig själv. När man samarbetar med mindre bryggerier finns det en chans att vara delaktig i hela processen på ett annat sätt. Det är ett gäng ölnördar som älskar hela hantverksformen. Dregen har varit med och bestämt allt in i minsta detalj. Han har valt humlesort, bryggt själv, bestämt hur ölen ska smaka, vad det ska vara för färg, flaska, alkoholprocent, etikett och kapsyl. Hela vägen från noll till färdig produkt.

Vad dricker ni själva helst: Lager, IPA eller Ale?

Jonas: För min del lutar det åt IPA och APA hållet. Jag gillar när det är lite smak, även om en lager också kan vara god en varm sommardag. Jag gillar också veteöl och mörk öl. Listan kan göras lång, men jag föredrar IPA eller mörkt öl.

Jesper: Jag föredrar en enkel lager, men gillar också veteöl.

Om vi tänker andra produkter, och hur ni skulle vilja profilera Velvet Insane, vilken/vilka produkter skulle ni då helst vilja marknadsföra?

Jesper: Vi har ju släppt ett Té i limiterad upplaga också. Sedan är det vanlig merch som plektrum och T-shirts.

Jonas: Innan det bestäms något ska vi ju vara säkra på att vi kan ställa oss bakom och att det är något vi verkligen vill. Jag kan inte komma på något just nu som vi har pratat om faktiskt.

Kommer ni, likt många andra band, göra någon form av livestreamad spelning eller liknande i det närmaste?

Jesper: Vi har inte pratat om det. Livestreaming är det många som gör just nu så det är svårt att sticka ut och vara unik i det. Videon till ”Dance Of Life” var ju tillsammans med omgivningen kan man säga. Det var en chans för fansen att vara med och alla som ville fick vara med. Vi får se om vi gör något liknande framöver. Vi kommer satsa på att släppa en ny singel varje månad med olika samarbeten och videos. Vi siktar också in oss på att skriva och släppa ny musik, och förstås ölen tillsammans med Dregen.

Apropå singlar, då antar jag att det inte blir någon ny platta i det närmaste?

Jesper: Exakt. Just nu förlorar vi, precis som många andra, inkomster på spelningar. Jag frilansar och lever på att spela och göra projekt. Därför törs vi inte släppa plattan fysiskt eftersom det kostar mycket pengar. Idag kan man lika gärna släppa en singel i månaden, då är man alltid aktiv. Det pumpas ut ny musik hela tiden. Släpper man en hel skiva så är den ”gammal” efter tre veckor.

Ni gillar ju onekligen samarbeten av olika slag. Har ni någon speciell idol, eller person ni ser upp till, som ni skulle vilja samarbeta med?

Jesper: Vi går runt hela dagarna och tänker på olika samarbeten. Ibland kan man bli tokig på att försöka hitta på nya samarbeten. Jag är öppen för det mesta inom alla konstformer. Det spelar ingen roll om det är en skådis eller författare så länge som vi har samma driv och delar samma värderingar. Om någon är taggad på samarbete med ett skönt gäng så får de gärna höra av sig.

Jonas: Det skulle vara riktigt coolt att göra en låt tillsammans med Jay Buchanan från Rival Sons!

Velvet Insane är: Jonas Eriksson, Sång och Jesper Lindgren, Gitarr. Ölet ”Riff” förväntas finnas i Systembolagets beställningssortiment om en dryg månad. Håll utkik!

VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS TOPPVIDEOS
Rocknytt

Tipsa oss om nyheterROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER