carnal agony

Carnal Agony återvänder från graven

Rocknytt har fått nöjet att låta er läsare få se och lyssna på Carnal Agonys kommande singel ”Werewolf Of Steel” före alla andra. Du hittar en länk till en lyric video längre ner i artikeln tillsammans med en intervju med bandets gitarrist Mathias Wallin.

Rocknytt har fått nöjet att låta er läsare få se och lyssna på Carnal Agonys kommande singel ”Werewolf Of Steel” före alla andra. Du hittar en länk till en lyric video längre ner i artikeln. Med anledning av detta och att bandet ligger i startgroparna för att släppa sitt andra album, tog Peter Johansson ett snack med gitarristen Mathias Wallin som gick ”all in” när han besvarade frågorna! Nu kör vi! 

Hej Carnal Agony! Den 12 juni 2020 släpps ert andra album “Back From The Grave”. Ert debutalbum “Preludes & Nocturnes” släpptes redan hösten 2014. Vad har ni haft för er sedan dess?
Hej Rocknytt och du som läser detta! De sex år som passerat sedan “Preludes & Nocturnes” har vi framförallt spenderat med att lyssna på den plattan. När vi till sist kände att vi hört den förut framstod det som vettigt att göra något nytt. Sedan dess har också några av bandmedlemmarnas förökningsansträngningar burit frukt vilket gjort det utmanande att samlas för att lira. Till sist blev dock suget efter att göra något ihop igen för stort och nu är vi stolta över att presentera resultatet! 

Er musik har beskrivits som om Judas Priest och Max Martin skulle fått ett kärleksbarn tillsammans. En rolig och intressant liknelse tycker jag! Ser ni Priest och Max Martin som era största influenser eller mer som relevanta namn att namedroppa för att folk snabbt ska få en bild av hur ni låter?
På den frågan är svaret “både och”! Det vore väl överdrivet att påstå att någon av oss särskilt ofta slår på “I Want It That Way” på stereon, men det går samtidigt inte att förneka vilket genialiskt låtskrivande som ligger bakom en sådan hit. Allt handlar om att lyfta fram de egenskaper som gör en låt stark. Den inställningen har också varit vägledande i skapandet av “Back From The Grave”. När det gäller Judas så tror jag att om man kokar ihop alla våra musikaliska influenser från Morbid Angel till Erika så hamnar man ungefär vid Priest, så det kändes som ett relevant exempel för att få folk att förstå ungefär vad de kan förvänta sig av denna platta. 

Enligt egen utsago blandar ni energin från Heavy Metal med melodier från popvärlden, kryddat med texter inspirerade av klassiska skräckkomedier. Hur kom ni fram till det konceptet?
Tja, du hör ju själv hur genialt det låter – den som påstår att det är något fel på den blandningen endera ljuger eller är tappad bakom en vagn. Skämt åsido, i början av vår karriär var såväl musiken som texterna något mer pretentiösa, men de låtar som fastnade hos mig och jag gick tillbaka och lyssnade på är ändå ofta de som har starka melodier, feta rytmer och gärna underfundiga texter som sätter sig. Det kändes naturligt att bygga vidare på det. Och de bästa filmerna som finns är ju som bekant Evil Dead och liknande rullar från 80-talet så att skriva texter med utgångspunkt i den känslan skapar ett bra kitt mellan låtarna. 

1 maj släpps första singeln “Werewolf of Steel” från er kommande andra platta och Rocknytt har fått äran att låta sina läsare lyssna före alla andra. Berätta lite om den!
Werewolf of Steel är en låt där musiken nästan skrev sig själv efter att melodin kom till mig under en kväll med gitarren. Texten däremot tog lång tid att få till och jag experimenterade med (nästan) hur många varianter som helst på titeln. Efter några månader i skrivbordslådan och en kväll med ett tiotal öl och minst lika många versioner av “Something something of Steel” som alla lät som B-sidor på en Manowar-singel insåg jag det självklara – för att det ska funka måste det få vara ostigt. Och vad kan vara ostigare än en “Werewolf of Steel”? Efter det handlade det bara om att fundera på var en sådan varelse kommer ifrån och vad som är dess drivkraft. Utan tvekan måste det förstnämnda vara från helvetet och det sistnämnda vara sex och slakt! Att vår sångare Davids största intresse förutom Michael Bolton är motiv med ylande vargar i månsken är en bra bonus. 

Vad utmärker materialet på nya “Back From The Grave” jämfört med debutalbumet “Preludes & Nocturnes”?
Framförallt att det överlag är oerhört mycket bättre. “Back From The Grave” visar upp ett band som har mognat från en bra men spretig debut. Där fräna riff tidigare var viktigast tillåts nu själva låtarna stå i centrum. Vi har också lärt oss att spela och sjunga vilket sannolikt upplevs som en fördel. 

Världen befinner sig just nu i en besvärlig situation med Corona pandemin. Hur tänker ni kring spelningar och/eller turnéplaner framöver?
I skuggan av de som drabbas genom sjukdom eller genom indirekt påverkan på arbeten framstår våra svårigheter som obetydliga. Men det är klart att pandemin påverkar även oss – till exempel hade vi planerat att överraska med en livespelning på vår releasefest, men med hänsyn till nuvarande restriktioner är det naturligtvis inte möjligt utan den måste genomföras i betydligt mindre skala. Att planera några spelningar eller turnéer får också ligga på is. Förhoppningsvis innebär detta dock att vår platta skapar ett sug efter att se oss live som vi kan möta när världen återgått till det normala. 

Tänk er att ni nu har nittio sekunders reklamspot på TV4! Varför bör man lyssna på Carnal Agony?
Läses upp av Björn Ranelid: “Har du också alltid funderat på vad som skulle hända om du samlade Freddie Kreuger, Jason Voorhees och Sten Frisk i ett rum och satte instrument i händerna på dem? Vi har svaret – folk skulle mosha och headbanga sönder sina kroppar samt vråla lungorna ur sig till den hypnotiserande musiken som skapas. Låter det som något du vill uppleva? Slå då på Carnal Agonys nya singel “Werewolf of Steel” så ses vi längst fram vid kravallstaketet.” 

Stort tack för att ni tog er tid att svara på frågorna, jag säger på återseende!
Tack för att ni tog er till att ställa frågorna, och tack till dig som läser som tog dig tid att läsa svaren! Vi ses när vi betvingat den onda Corona-besten! 
  

Carnal Agony är:
David Johagen – Sång
Mathias Wallin – Gitarr
Pär-Olof Persson – Gitarr

FÖLJ ROCKNYTT 2023 – Den bästa spellistan på Spotify för dig som vill upptäcka ny musik. Här får du det senaste inom Rock, Hårdrock, AOR och Metal. Spellistan har över 4000 följare och uppdateras flera gånger i veckan!

VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS TOPPVIDEOS
RELATERADE NYHETER
SENASTE NYTT
Rocknytt

Tipsa oss om nyheterROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER