VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS MEST DELADE
band-bild-2013

FORCENTURY:s Marc Masters om nya skivan och framtiden

band-bild-2013

Rocknytts Thord Pettersson gjorde för ett tag sedan en intervju med FORCENTURY:s gitarrist Marc Masters. De pratade bland annat om bandets nya skiva “Revelant”, deras sound och turnéplaner.

Ni nämner band som SYMPHONY X, IRON MAIDEN, PAGANS MIND och HELLOWEEN som era FORinfluenser. Men jag tycker även att ni har ett ganska ”danskt” sound. Jag tycker mig höra band som MANTICORA, WUTHERING HEIGHTS och ROYAL HUNT i er musik. Har ni på något sätt influerats av dessa band eller är det bara en ren tillfällighet?
– Jag vet inte riktigt vad du menar med ”danskt” sound. Några av mina personliga influenser är mycket riktigt IRON MAIDEN, PAGANS MIND och HELLOWEEN. Men vi gillar även ROYAL HUNT i bandet, som vi förövrigt turnerade med under 2012. Jag skulle dock vilja påstå att inget av de danska band du nämner utgör någon egentlig musikaliskt inspiration för FORCENTURY. Vi gör i mitt tycke lite hårdare musik.


Ert sound är ganska unikt. Ni blandar progressiva inslag med mer melodiösa/kommersiella prylar. Vissa av låtarna är mera ”radiovänliga” än andra. Jag tänker bland annat på ”The Shroud”. Ligger det någon medveten strategi bakom detta eller skriver ni helt fritt och det som kommer upp så att säga?
– Nej, jag bara skriver det som dyker upp varje gång jag tar upp gitarren. Jag kan inte bestämma i förväg hur det ska låta eller vilken stil musiken ska ha. Det dyker hela tiden upp nya idéer och jag försöker alltid skriva upp dem, om jag kommer ihåg dem…(skrattar). FORCENTURY handlar inte om att vara ”moderna” eller spela musik som våra kompisar tycker om. Om så varit fallet, så hade vi inte spelat heavy metal. Vi skriver bara låtarna och är de bra, behåller vi dem. Förhoppningsvis gillar folk det de hör.

Hur ser den normala kreativa FORCENTURY-processen ut när det kommer till att skriva låtar?
– Någon skriver en låt hemma, sedan mailas den till oss andra. Sedan lär vi in låten, så vi kan spela den på nästa rep. Efter det, så ser vi hur bra låten faktiskt är och går vidare därifrån. Har den potential så behåller vi den, annars tar vi nästa låt i ”kön”. Ibland så får man bryta ner låtarna igen, fixa lite, byta ut vissa delar och så vidare. Till slut får den anses vara klar, men en viktig regel vi följer är att en låt är aldrig helt färdig förrän den är inspelad och utgiven på platta.

Annons:

band2

Johnn Thunder´s röst är låt oss säga, ganska säregen och sticker ut. Hade ni en klar vision om hur sången skulle låta när ni startade bandet eller blev Johnn bara ”med i bandet” och ni tog det därifrån?
– När vi började leta ny sångare, visste vi att vi ville ha en sångare med ren röst som till exempel Bruce Dickinson och Nils K Rue. Vi testade även några kvinnliga sångare, men det fungerande inte helt tillfredställande. Plötsligt dök Johnn upp från ingenstans och vi visste direkt att det var honom vi ville ha. Även om han är lite äldre än oss andra i bandet, så såg vi vilken potential och entusiasm han visade. Så från den stunden var vi FORCENTURY.

Jag tycker produktionen verkligen sticker ut på detta album. Den är bombastisk och kraftfull, vad är din åsikt om detta?
– Jag håller givetvis med, jag tycker Soren Andersson gjort ett riktigt kanonjobb men denna skiva. Jag hade hört jobbet han gjort tillsammans med ARTILLERY och jag visste direkt att honom vill jag ha. Lyckligtvis höll resten av bandet med mig. Hans idé var att göra ett luftigt, rent och kraftfull ljud och som du hör, så har han verkligen lyckats med det.

Jag måste säga att ni verkligen har utvecklats sedan ni släppte debutalbumet. Ni har höjt er ett snäpp eller två i ert musicerande. Har ni spelat mycket live sedan förra plattan eller är det många timmar i replokalen som gjort susen?
– Tack så mycket. Givetvis har det med att göra med alla timmar man lägger ner i bandet. Men vi har också blivit mycket bättre på att skriva låtar. Innan FORCENTURY, så hade jag bara skrivit två-tre halva låtar i mitt liv. Men nu är jag listat ut hur man gör och nu är det nästan omöjligt att stoppa kreativiteten. Vi är dessutom mycket tightare som band och det visar sig att vi spelar så mycket bättre tillsammans.

Vilka är era närmaste planer, för turné och så vidare?
– Vi är mitt i bokningsförfarandet nu och förhoppningsvis tar vi oss över landsgränsen den här gången. Så nu är det bara att promota nya plattan och spela så mycket som möjligt, helt enkelt.

{youtube}1jGwZkzUIUU{/youtube}

Några Sverigespelningar inplanerade?
– Inte för tillfället, men vi vill verkligen komma till Sverige. Så om någon bokningsagent läser detta, så är vi redo att ”sparka röv i Sverige”.

Vad tycker ni om Rocknytt.net?
– Det är en jättebra sida, enda felet är att den är på svenska (skrattar).

Det var allt jag hade på hjärtat och jag önskar dig en trevlig dag.
– Tack det samma och tack för visat intresse, ”stay metal, heavy metal will save the world”.

Foto: john-son.com 

FÖLJ ROCKNYTT 2023 – Den bästa spellistan på Spotify för dig som vill upptäcka ny musik. Här får du det senaste inom Rock, Hårdrock, AOR och Metal. Spellistan har över 4000 följare och uppdateras flera gånger i veckan!

RELATERADE ARTIKLAR
SENASTE NYHETERNA
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖRNina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIGMange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIERTipsa oss om nyheterROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT