Foto: Press.

Intervju med Ivar Nikolaisen från Kvelertak

Rocknytt har ställt ett par frågor till Ivar Nikolaisen från Kvelertak. Vi går in i närbild på bandets senaste release Splid, som har rosats av lyssnare och fans.

För en vecka sedan tog jag tillfället i akt att intervjua Ivar Nikolaisen, sångare i norska Kvelertak. Ivar har varit Kvelertak’s sångare sedan mitten av 2018 och bytte därmed ut bandets tidigare vokalist Erlend Hjelvik. Vi zoomar in i närbild på bandets senaste skivsläpp Splid, som kom ut 14 februari i år.

Nu har ert senaste album Splid varit ute i en vecka, då det släpptes 14 februari. Vad har ni fått för respons på plattan så här långt?

– Jag tenderar att inte läsa så många recensioner egentligen, men det jag har läst har varit skitbra. Det verkar också som att gamla Kvelertak-fans diggar Splid. Så det blir många nya låtar live. Nu är vi i gång med turnén och det har varit galen respons live på de nya låtarna också. Det är helt klart ett nytt kapitel för Kvelertak!

Splid är även det första Kvelertak-albumet med dig som frontman och sångare, men du hoppade in bakom mikrofonen för bandets räkning redan i mitten av 2018. Hur känns det att vara med på första plattan tillsammans, att gå från live till studio så att säga?

– Jag känner helt klart mer inflytande i bandet nu när jag sjunger på låtar som jag har varit med att jobba fram. Nu har jag varit med i snart två år och det var hög tid att komma med något nytt. Samtidigt är jag glad över att jag fick lite tid med bandet live och i replokalen innan vi drog till studion, så att jag känner mig trygg i det vi håller på med.

Jag gillar verkligen skivomslaget till Splid. Är det även denna gång John Dyer Baizley som har designat? Hur jobbades omslaget fram och fanns det någon bakomliggande tanke?

– Det är skapat av en nederländare vid namn Marald Van Haasteren. Det var Marvin (Kvelertak’s basist) som kontaktade honom och han var beredd att göra det med en gång. Vi presenterade Splid’s tema och han fick relativt fria tyglar till att fortsätta. Vi är också väldigt nöjda med resultatet.

Intervju med Ivar Nikolaisen från Kvelertak 1

Ni har ju precis påbörjat er Europaturné. Finns det något stopp på turnén som ni ser extra mycket fram emot?

– Jag ser mest fram emot att spela i Vadsø. Det är långt norrut i Norge. Kvelertak har aldrig spelat där tidigare. Det är en gudsförgäten stad, men vackert som fan. Det är självklart alltid kul att spela i London, Paris, Hamburg och Berlin, men det är ofta andra städer som överraskar. Jag har en känsla av att publiken i Göteborg kommer att gå bananas.

Finns det några länder eller städer som ni ännu inte hunnit turnera på som ni gärna skulle vilja åka till och spela i framtiden?

– Ja, det är ju den här klyschan med Sydamerika. Vem vill inte spela där? Vi har blivit erbjudna att turnera där två gånger, men då har något annat kommit i vägen. Egentligen tycker jag väldigt mycket om att turnera i Europa. Allt är samlat på ett ställe och vi har byggt upp ett bra publikum. New Zealand hade också varit fett. De har ett par jäkligt fina älvar som jag skulle kunna tänka mig att fiska i…

Vad gör ni för förberedelser innan det är dags att gå ut på scen?

– Jag vet inte vad de andra håller på med. Jag styr i mig tre vodkashots och fyra folköl.

På spåret Crack of Doom har ni med er Troy Sanders från Mastodon. Hur kom det sig att ni samarbetade på den här låten?

– Kvelertak har turnerat mycket med Mastodon och den senaste turnén som vi gjorde i fjol var väldigt bra. Det kändes därför väldigt naturligt att fråga Troy. Han passar förresten perfekt till den låten. Dessutom fick vi en bra ursäkt till att göra en låt på engelska. Vi försökte verkligen att få Troy att sjunga på norska, men det blev för mycket begärt för en vokalist!

Har ni några planer på att göra fler artistsamarbeten i framtiden?

– Inte i skrivande stund. Men det kommer garanterat!

Har du något favoritspår från Splid?

– Mina favoriter är nog Necrosoft och Bråtebrann. Kanske för att jag är väldigt nöjd med texterna på de låtarna.

Vad inspireras ni av när ni skriver musik?

– Jag skriver ju inte musiken. Det är det mest Bjarte som gör. Vi ser sällan till honom förutom på turné och rep. Han sitter hemma i sin håla och kläcker ur sig utomjordiska riff tillsammans med sin hund Dagny. Vad de gör där uppe, det vet jag inte.

När det kommer till texter så blir jag inspirerad av lokala fuckups från barndomen, en värld som är på bristpunkten, naturen som dag för dag utplånas och politiker som ger fan.

 

Med det så tackar jag Ivar för intervjun och låter några utvalda spår från Splid gå i högtalarna.

VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS TOPPVIDEOS
Rocknytt

Tipsa oss om nyheterROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER