VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS MEST DELADE
FLER ARTIKLAR
Beat City Tubeworks

Intervju med Erik Linder från Beat City Tubeworks

82 Shares

För inte så länge sedan fick jag nöjet att ställa lite frågor via mailintervju till Erik Linder från Beat City Tubeworks, bandets sångare och ena gitarrspelare. Vid det tillfället hade deras re-release av debutalbumet “I just cannot believe it’s the incredible…” nyligen kommit ut, följt av nyheten att ett nytt studioalbum snart skulle följa i spåren.

Ni släppte ert debutalbum I just cannot believe it’s the incredible… redan 2016 men har nu gjort en re-release på den som släpptes 6 december nu innan årsskiftet. Hur kommer det sig?


– När vi skrev på för vårt label (The Sign), ansåg både vi och dem att vårt egensläppta debutalbum var värdig en reissue och nystart för att förhoppningsvis nå ut bredare till fler människor via dem! Den kunde dessutom eventuellt hjälpa till att boosta oss lite inför vårt kommande nya album, så releasen av den klämdes in ganska tätt inpå releasen av den nya plattan som en uppvärmning!

Däremot var de ej övertygade på att det gamla dåvarande omslaget och artworken var speciellt passande för ett debutalbum för vår typ av musik.. Åtminstone inte innan vårt namn var lite mer inarbetat hos folk. Något vi helt klart håller med om nu! Det förra tecknade karikatyromslaget för skivan hade nog passat bättre på nån gladpunkplatta från 90-talet. Så vi tog fram ett nytt simpelt omslag som verkligen reflekterade musiken den innehåller. Vi passade även på att ge plattan en välbehövlig professionell remastring innan återsläppet.. Resultatet blev strålande!

Det går ju undan i svängarna här – först återutgivningen på debutalbumet i december och redan 21 februari släpper ni nya albumet Top Rock via The Sign Records. Vad kan man förvänta sig från den?

– Hmm.. Top Rock tar ut svängarna lite mer! Den har lite mer toppar och dalar i tempo och hårdhet.. Vi har jobbat mera med dynamik och variation i låtarna! Den innehåller några av de ösigaste låtarna vi gjort, men den innehåller även några låtar som går mer åt både hårdrock och poprock.. I grund och botten låter det givetvis 100% Beat City Tubeworks rock‘n‘roll om den, men om man säger att vårt debutalbum mer känns som en stor lösryckt singelsamling, så känns Top Rock mer som ett komplett album, och går på djupet lite mer! Produktions– och ljudmässigt känns Top Rock dessutom större än vad vår debutplatta gjorde!

Ungefär hur lång tid har det tagit att arbeta fram Top Rock?

– Låtarna byggdes väl upp under ett år ungefär.. Vi har skrotat en hel del, och testat oss fram! När vi kände oss klara la vi trummorna och all slagverk under en helg i Lund, och sen spelade vi in resten av skivan under typ två veckor på Hoborec studion i Jönköping!

Vi är alltid jävligt startklara när vi väl kommer in i en studio både på gott och ont.. Givetvis görs ju lite ändringar i sista sekunden.. Det aldrig fel att färdigställa vissa av låtarna i studion. Och om man har en producent (något vi aldrig haft i den bemärkelsen) är det ju nästan ett krav! Fördelen med att sålla själva innan och komma in i studion med färdigt material är ju att då är man försäkrad på att låtarna är genomförbara live, och att de verkligen är roliga att spela! Nackdelen är att man kan bli blind för låtarnas/plattans brister i uppbyggnad.. Något som en bra producent kan höra och komma med input om!

Hur hamnade ni på The Sign Records?

– Att det blev just The Sign var nog i grund och botten Linus Johansson på Sound Pollution’s förtjänst! Linus bokade oss för nåt klubbgig i Stockholm för några år sedan, och har efter detta blivit en riktigt god vän till hela bandet, och har trott på oss och vår musik hela tiden! Han tipsade Kaj Sivervik & co på The Sign om vår nya platta, och de gillade den, och så blev det The Sign!

Känns helrätt! De har grym fingertoppskänsla och erfarenhet i allt de gör, och är verkligen riktiga eldsjälar!

Vilka är era största musikaliska influenser?

– Alla i bandet är riktiga musiknördar.. Sätter man alla bandmedlemmars samtliga musikinfluenser, så täcker man ett extremt stort spektra, men det är just 70-rock’n’roll som är en gemensam nämnare för alla i bandet, så när det kommer till Beat City Tubeworks så har vi plockat russinen ur just den kakan! I vår musik hör man nog både tidiga Alice Cooper, Kiss, Quo, Rolling Stones, MC5, Pistols, Eddie & The Hot Rods för att nämna några.. Även svenska storheter som Hellacopters och Nomads!

Ni har ju hunnit släppa singeln Succubus från Top Rock, med tillhörande video. Ja… ska vi prata lite om videon? Var fick ni idén ifrån? Var det något manus eller bara improvisation? Var spelades den in?

– Varken idén eller script/manus är vår idé! Allt med videon utvecklades helt av ett produktionsbolag i Helsingborg vid namn Acmegruppen! De skickade oss ett manus samt en lista på rekvisita vi skulle tjacka! Mycket bråte på myrorna och second hand blev det! Alltså.. allt var verkligen uppstyrt in i minsta detalj! Hela idén med videon var enligt dem att den skulle föra tankarna till filmen ”Grease” och scenen med pyamaspartyt, och sen skulle allt bara balla ur fullständigt i slutet.. Hela idén för videon kändes först som en jävligt galen ”odd bird” och tog ett bra tag att smälta, men vi gillade slutresultatet som fan! Den sticker ju ut bland mängden.. om man säger så! Allt spelades in i en maskinhall på landet där det riggades och snickrades kulisser. Det var var en riktigt svettig upplevelse i kombination med med stekheta spotlights, nylonstrumpor, tight lufttät klänning och en kliande peruk i kombination med typ den varmaste jävla dagen på hela sommaren 2019! Dock riktigt skoj!

(Samma produktionsbolag gjorde även vår senaste video ”Fading To Grey” som släppts nu och går att beskåda på bland annat YouTube)

Hur kommer turnerandet se ut framöver?

– Vi har ej färdigställt någon turné utrikes än, men vi jobbar på det och det kommer! Vi har lite lösryckta spelningar framöver först. Vi har ju vår releasefest i Jönköping den 22:a Februari, sen lirar vi bl.a. i Göteborg 4/4 och Stockholm 18/4 och fler datum kommer upp inom kort!

Om ni skulle välja en låt av ett annat band/artist som beskriver er bäst – vilken skulle det vara och varför just denna?

– Hmm.. skitsvår fråga! Kanske ”It’s alright” från Paul Stanley’s soloplatta från 78?

Haha.. Nää jag vet inte! Den kan kanske stämma in på några låtar, men inte allt!

Hur ser framtiden ut för Beat City Tubeworks?

– Just nu ser vi ljust på framtiden! Äntligen släppa vårt andra album, och komma ut och lira live riktigt mycket!

Vad säger ni nej till?

– Spelställen som har som krav att man skall få dit minst X antal människor för att få lira, och sedan inte ens betala ut soppapengarna till bandet i gage! Sånt suger!

Jag tackar sedan för intervjun och önskar Erik en trevlig helg. Se till att säkra att ni också får en trevlig helg genom att lyssna på Top Rock när den kommer ut nu på fredag 21 februari!

FÖLJ ROCKNYTT 2022 – Den bästa spellistan på Spotify för dig som vill upptäcka ny musik. Här får du det senaste inom Rock, Hårdrock, AOR och Metal. Spellistan har över 4000 följare och uppdateras flera gånger i veckan!

RELATERADE ARTIKLAR
SENASTE NYHETERNA
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter