VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS MEST DELADE

Confess: ”Burn ’Em All” är hetare, starkare och argare än någonsin!

Vid ett inbrott i studion härom året förlorade Confess lejonparten av allt inspelat material till sin tredje fullängdare. Bandet slickade såren och började om. Backade av nya skivbolaget Street Symphonies är Confess nu tillbaka med ”Burn ’em all”, hetare, starkare och argare än någonsin! Rocknytts Peter Johansson grillade nyligen bandets sångare John Elliot till nya bekännelser!

Ni är aktuella med er tredje platta ”Burn ’em all”! Berätta om titeln, hur kom ni fram till den?


Jag tror att Samuel kom på titeln för flera år sedan. Den kändes passande, vi skrev låten ”Burn ’em all” först och när vi skulle välja titel tänkte vi att det lät coolt och lite annorlunda jämfört med våra tidigare skivor som ju bara har haft ett enda ord som titel.

Det låter onekligen mycket hårdrock om titeln!

Ja, skivan är mycket mer hårdrock än tidigare!

Skivomslaget är riktigt snyggt och för tankarna till KISS ”Destroyer”. Är det medvetet eller mer av en slump?

Det är lite medvetet och lite av en slump. Det är en Argentinsk tjej som heter Gisel Ippoliti som har gjort omslaget. Hon har också gjort omslag åt Hardcore Superstar och The Cruel Intentions och är också en jätteduktig tatuerare. Vi ville se ut som seriefigurer och när vi fick bilden så tänkte vi att det såg ut lite som Destroyer, vilket ju bara är coolt. Samma sak med titeln, vi är medvetna om att Metallica har en platta som heter ”Kill ’em all” så det är en liten hommage även där.

Hur skiljer sig ”Burn ’em all” från era två tidigare skivor ”Haunters” och ”Jail”?

Plattan är nog en ganska bra blandning mellan ”Jail” och ”Haunters” om man tänker att ”Jail” är den lite punkigare och skitigare sidan av oss och ”Haunters” är melodiöst åttiotal och lite mer polerad. Ena hälften av låtarna är aggressiva riff och skrikig sång och andra hälften är mycket synthar och Van Halen feeling. Det bästa av båda skivorna. Vi har också roterat låtskriveriet mer vilket jag tror till stor del har att göra med att Pontus började i bandet. Han skriver låtar på ett annorlunda sätt och jag och Samuel har släppt lite på garden gällande låtskrivandet. Vi har samarbetat på ett annat sätt än tidigare.

Ni hade ju inbrott i replokalen för ett tag sedan och blev av med en hel del inspelat material?

Ja, det var en jävla setback. Det kändes ju inte skitkul att göra om grejer man redan hade gjort. Det blev väldigt oinspirerat och gjorde att vi tog tid längre på oss, vi hade ju kunnat göra om skivan på en och en halv månad om vi hade velat men inspirationen var ju på noll där ett tag. Å andra sidan så har vi ju inte hört de gamla inspelningarna i mixat skick, men utifrån vad jag kommer ihåg tycker jag att det blev bättre nu andra gången. Jag intalar mig det.

Vad har ni inspirerats av i skapandeprocessen till ”Burn ’em all”?

Vi har nog inte inspirerats av något specifikt. Alla lyssnar på väldigt olika typer av musik samtidigt som vi kan enas om tio riktigt jävla bra band. Det är de gamla vanliga megabanden som Iron Maiden, Metallica, Judas Priest, Guns’n roses och Mötley Crüe. Ghost är ju också ett band vi alla tycker är svinbra. Det är ju inte som att vi sätter oss ner och lyssnar på ”Seventh son of a seventh son” (Iron Maiden) och tänker att, shit nu ska vi skriva en ny låt, utan den inspirationen ligger alltid latent inom oss när vi skriver riff. Man plockar grejer av allt man lyssnar på och så har man den där gamla Heavy Metal grunden från när man var yngre i form av ackordföljder och uppbyggnad av låtar. Det ligger jävligt djupt rotat hos oss hur man skriver en bra metal låt. Det är ju en formel som har funkat sedan sjuttiotalet.

Vi har hållit på länge, och framförallt skrivit så många låtar, så jag tror inte vi behöver tänka lika mycket på det nu som när vi var yngre. Vi hade spelat in en cover till den här skivan och då sade skivbolaget i sista stund att den inte gick att släppa eftersom det skulle bli strul med rättigheter. Då konstaterade vi att det skulle bli för få låtar utan covern och tänkte att vi har väl en massa riff på lager, så det slutade med att vi i sista sekunden skrev två helt nya låtar, gick in i studion och spelade in igen. Det blev skitbra, en av dem tror jag kommer bli bästa låten på plattan! Vi hade helt enkelt inte tid att analysera utan första tanken när man hörde riffet var att det här låter bra, vi kör!

Ni signade nyligen med nytt skivbolag och även med ett bokningsbolag om jag förstått saken rätt. Hur tänker ni er att samarbetet med dessa bolag kommer se ut framöver?

Vårt förra skivbolag gick ju i konkurs så tanken var att vi skulle starta ett eget bolag, men det kändes som för mycket jobb att sitta och skicka ut grejer. Det är ingen som orkar det. Det är tre skivbolag inblandade i den här releasen, ett officiellt i Europa för CD’n , ett för vinylen som är för hela världen samt ett Japanskt bolag. Alla tre bolagen samarbetar vilket gör att det blir bra tryck i distributionen.

Vad händer mer under 2020?

Det är lite smått och gott, först är det Sleazefest i Tyskland i mars och ett gig på Harry B James i slutet av april. Tanken är att vi ska göra spelningar i Italien, Belgien, Holland och England. Just nu är det lite utspritt. Jag hoppas att plattan säljer i Japan så vi får åka dit. Det är sista milstolpen för min del och det känns som att vi är redo för det. Det måste så klart vara lite uppstyrt, vi har ingen lust att åka dit och lira på någon liten bar. Förhoppningsvis kanske Sweden Rock också.

Vad är det för tankar som flyger genom huvudet strax innan ni går på scen?

Vi blir nog jävligt fnittriga och arton år gamla igen. Samuel blir alltid skitnödig fem minuter innan gig och då blir vi andra skitstressade eftersom han är den som måste gå upp först. Alla blir ganska grabbiga, slår varandra i ryggen, stressar upp varandra och sådär. Det är kul, det behövs för att få upp adrenalinet. Jag blir svinrädd varenda gång och tänker fy fan det här vill jag inte göra! Sedan går man upp på scen, börjar spela och så är det jättekul igen. En stund innan giget är vi istället ganska lugna, tar en bärs, någon har med sig en högtalare, vi spelar lite musik och snackar. Ganska avslappnad stämning skulle jag säga. Förr var det värre, då var det så jävla viktigt att det skulle vara fest innan gig av någon jävla anledning. Det blev inte alltid så där jättebra.

Du har nu 90 sekunders reklamspot på TV4. Berätta för tittarna varför de ska lyssna på Confess!

För att vi är lite annorlunda. Folk tror att vi är inkörda i sleazefacket, men det händer en hel del intressanta saker i vår musik. Framförallt är det kul att titta på oss live!

Till sist: Confess har funnits i drygt tio år, vilken är enligt din mening den största höjdpunkten under dessa år?

Svårt att svara på. Framförallt har vi haft väldigt kul. Jag vet att många andra kompisar i andra band har varit avundsjuka på oss för att vi alltid har varit så bra kompisar. Många band tjafsar ju väldigt mycket och det byts medlemmar fram och tillbaka. Vi har också bytt några medlemmar men samtidigt alltid varit bra vänner. När vi spelade i L.A. på ”Crüefest” kommer vi ju aldrig att glömma, det var jättekul! Vi tänkte inte så mycket på det då, vi var så uppe i det, men ett par år senare inser man att det inte är alla som blir inbjudna att spela på Crüefest på Whisky A go go och dessutom headlina hela skiten! Det var ju fullsmockat med folk, en del hade åkt från Canada och köpt biljetter, tröjor och allt möjligt. Det ör en milstolpe som jag alltid kommer att komma ihåg. Det är ju milstolpar hela tiden, när vi fick vårt första kontrakt till exempel. Vi fick ju kontrakt via myspace och det tog inte lång tid från att vi lade upp vår första demo till att ett bolag hörde av sig och vi började turnéra lite smått i Europa. Det har gått jävligt sakta men uppåt hela tiden.

Confess tredje skiva ”Burn ’em all” släpps 28/2 via Street Symphonies/Burning minds music group!

Låtlista:
01. So What?
02. Malleus
03. Welcome Insanity
04. A Beautiful Mind
05. Heresy
06. Burn ’Em All
07. Is It Love?
08. My Vicious way
09. 509
10. Prominence
11. One For The Road

Confess: ”Burn ’Em All” är hetare, starkare och argare än någonsin! 5

RELATERADE ARTIKLAR
SENASTE NYHETERNA
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter

Copy link