Foto: Velvet Insane, Facebook

Velvet Insane – En ”Brand new start” med stjärnbeströdd hjälp av Kulick och Sweet!

Rocknytts Peter Johansson gjorde nyligen en intervju med Jesper och Jonas i Velvet Insane för att ta reda på så mycket som möjligt om album nummer två och de stjärnspäckade samarbetena!

Östersundsbandet Velvet Insane släppte sin debutskiva tidigt i våras. Bandet har turnerat en del utomlands men är, förutom några uppvärmningsgig till Skintrade och Crashdiet, ett oprövat kort på hemmaplan. På nya skivan samarbetar man med ikoniske gitarristen Bruce Kulick (KISS) och Martin Sweet (Crashdiet). Peter Johansson gjorde nyligen en intervju med Jesper och Jonas för att ta reda på så mycket som möjligt om album nummer två och de stjärnspäckade samarbetena!

Vi talades ju vid i våras och framförallt om ert självbetitlade debutalbum som då var aktuellt. Vad har hänt sedan dess?

Jesper: Vi har jobbat för fullt med nya skivan. Den är skickad till mix och just nu jobbar vi och står i med releasen, vi har tagit nya foton och det är över huvud taget just nu mycket planering kring album nummer två.

Har ni satt något releasedatum?

Jesper: Lite hemligt, men den kommer släppas i början av nästa år. ”Brand new star” heter första singeln som släpps i december.

”A Brand New Start” är ju en låt där ni samarbetar med Bruce Kulick, berätta om den!

Jesper: Förutom att Bruce spelar på låten så har han också fungerat som ett bollplank kan man säga. Han har givit oss tips och gett oss lite nya kontakter.

Har ni tänkt något kring titeln på nya albumet?

Jesper: Det där brukar komma sista dagen.

Jonas: Ja precis, vi har lite idéer och tankar. Det är en process och det är dagsformen som avgör lite vad det till slut blir.

Bruce är ju en veteran i branchen som har spelat med Meat Loaf, Union och nu senast med Grand Funk Railroad. Mest känd för den breda massan torde han ju vara som leadgitarrist i KISS under deras osminkade period. Vad har ni själva för relation till denna upplaga av KISS?

Jesper: Jag har alltid gillat KISS, de var mina första hjältar. Jag upptäckte dem som tioåring via kassettbandet ”Double Platinum”. Det är den perioden som jag tycker är bandets bästa, men jag gillar också perioden kring ”Dynazty”, ”Unmasked” och ”Creatures Of The Night”. Men jag gillar främst skivor som ”Animalize”, ”Asylum” , ”Hot In The Shade” och ”Revenge” som ju är en helt fantastisk platta. Min relation till Bruce är stark kan man säga. Jag har ju sett honom på många skivomslag och så.

Jonas: Jag har också lyssnat mycket på KISS, men inte lika mycket som Jesper. Min storebror spelade mycket KISS när vi var små, men jag har inte haft någon riktig koll på albumordning och Bruce Kulick förrän först nu egentligen. Nu när Jesper har visat och jag har blivit lite mer inbiten märker jag hur mycket det finns att hämta därifrån.

KISS är ju i grund och botten ett rock’n roll band, men samtidigt ett mångfacetterat band som flirtat med både Heavy Metal, Pop och Disco för att nämna några olika genrer. Det finns ju onekligen mycket inspiration att hämta från dem!

Jesper: Ja, precis. Vi jobbar ju för att hitta vårt grundsound men vill ogärna bli placerade i någon genre. Precis som KISS är ju också Bruce Kulick en oerhört bred gitarrist. Det märks, syns och hörs.

Jonas: Ja, han satte sin prägel på låten och gav den verkligen ett lyft.

Har ni träffat Bruce Kulick någonting personligen, eller har allt musikaliskt utbyte skett via filer online?

Jesper: Det har skett via nätet, men förhoppningsvis kan det bli ett möte framöver. Han bor ju i Las Vegas så det kan ju bli lite knepigt att få till. Jag tycker vi har fått en otroligt bra kontakt. Han följer oss och vill gärna ha uppdateringar och vara delaktig. Det märks att han brinner för bandet vilket är fantastiskt roligt. Jag pratade med Martin Sweet från Crashdiet som mixar plattan och han är ett otroligt stort KISS fan. Han tycker det är mer otroligt och är mer Starstruck än vad vi är över vårt samarbete. Han är en riktig nörd som känner igen Bruce distinkta ton i spelet. Det är fascinerande att det går att höra på samtliga plattor han spelar på att det faktiskt är han och då inte bara på KISS plattorna.

Bruce är ju en gitarrist som är väldigt följsam vilket märks på de olika KISS skivorna han medverkar på. ”Asylum” är glitter och glam, ”Crazy Nights” är pudelrock och AOR och ”Hot In The Shade” är en liten återgång till sjuttiotalet förpackad i det sena åttiotalets produktion. Samtidigt hör man tydligt att det är Bruce DNA i spelet. Hur ser ni på det?

Jesper: Det där har jag pratat en del med honom om nyligen. Allt sitter i fingrarna. Det handlar om att spela på en massa olika gitarrer, nylon och allt möjligt, distat och unplugged. Därför spelar det ingen roll ifall han spelar solo på ”Forever” eller ”Unholy”, allt sitter i fingrarna och hans speciella ton.

Vi lämnar Bruce och pratar lite om album nummer två. Hur särskiljer sig det nya albumet från er debutplatta?

Jonas: Det är en stor utveckling musikaliskt och låtskrivarmässigt, både musik och text. Det känns som att vi har fria händer nu när det bara är jag och Jesper. Vi har möjligheten att ta in musiker som vi tror kan passa en specifik låt. Vi har använt oss av lite blåsinstrument, stråkinstrument och orgel. Det har varit en väldigt rolig process. Istället för att man ska få in så mycket coola riff som möjligt har vi lekt runt bland en massa olika instrument och istället testat oss fram.

Jesper: Vi har möjligheten att verkligen få ut det som vi tänkt. Behöver vi till exempel stråkar, ja då fixar vi ett stråkarrangemang hur stort som helst. Vill vi ha blås så fixar vi det, det finns inga regler.

Jonas: Mycket är tack vare Tomas Eriksson, vår producent. Han är öppen för många idéer och lyssnar med ett annat öra än oss. Han kommer lite från den skolan och har gjort sina tusen inspelningar och är mån om att precis som att musikerna ska få sitt så ska låtarna få sitt. Jag tycker att det är en mer mogen och samtidigt mer personlig platta. Det är skillnad jämfört med förra plattan.

Ni har nu 90 sekunders reklamspot på TV4! Berätta varför man ska lyssna på Velvet Insane?

Jonas: Vi har en bred musikstil, framförallt på nya skivan. Vi är en frisk fläkt inom rock. Alla tänker inte att det ska vara den här konstnärliga friheten. Många sitter fast i ett fack och då är det bara det som gäller. Vi spelar vad vi tycker om och hoppas att andra gillar det. Det här var det bästa vi kunde komma på, vi får öva på detta helt enkelt! *skratt*

Vill ni rekommendera våra läsare något? En skiva, bok eller film?

Jonas: Vår första platta!

Jesper: Noah Gundersens nya platta ”Lover” och så alla Bruce Kulicks plattor så klart! Jag tycker man ska kolla in hans diskografi och nörda ner sig. Hans soloplattor är riktigt bra och Union skivorna är helt fantastiska!

Velvet Insane är:
Jonas Eriksson – Sång
Jesper Lindgren – Gitarr

FÖLJ ROCKNYTT 2023 – Den bästa spellistan på Spotify för dig som vill upptäcka ny musik. Här får du det senaste inom Rock, Hårdrock, AOR och Metal. Spellistan har över 4000 följare och uppdateras flera gånger i veckan!

VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS TOPPVIDEOS
Rocknytt

Tipsa oss om nyheterROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER