VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS MEST DELADE
Amaranthe - Tons Of Rock 2019

Inför Skogsröjet 2019: Intervju med Amaranthe

Årets upplaga av Skogsröjet närmar sig med stormsteg och vi laddar upp med intervjuer med banden som spelar. Nästa band ut är Amaranthe där Rocknytts Ron Dahlgren fått ställa några frågor till bandets sångerska, Elize Ryd.

Amaranthe har turnerat världen över med sitt femte album ”HELIX”. Nu är det också klart att det svensk-danska metalbandet kommer till Skogsröjet vilket vi är så glada för. Bandet ökar ständigt sin publikskara och är ett liveband av klass.


Om jag inte har helt fel så blir väl det här ert andra gig på Skogsröjet. Har du några speciella minnen från den förra spelningen?
– Ja det stämmer. Vi minns det som igår. Den gången hade vi Adam på sång. Publiken va helt fantastisk och läget magiskt. Det ska bli otroligt roligt att komma tillbaks i sommar med våran nuvarande lineup, och med färska låtar från senaste plattan Helix.

Annons:

Hur tänker ni runt er setlist?
– När vi spelar Festivaler tänker vi framför allt på att ge publiken de mest populära låtaran. Nu för tiden är det väldigt enkelt att veta vilka låtar som är mest spelade genom att logga in på Spotify och följa låtordningen. Däremot vill vi även skapa en bra balans mellan äldre och gamla låtar. Vi försöker hålla oss till minst 2 låtar från varje samlingsalbum, beroende på hur lång speltid vi har.

Vilka band missar du själv inte på festivalen?
– Det är en riktigt bra lineup i år. Det är många, för mig, nya band jag gärna vill se. Den mest givna icke-missen såhär på rak arm är The Darkness.

Vad är planerna framöver? Skriver ni nytt?
– Direkt efter Skogsröjet påbörjar vi låtskrivandet. Mycket är redan klart, i huvudet. Sedan drar vi ut på en headline turné till hösten följt av Sabaton turnén tillsammans med Apocalyptica. Det ser vi mycket fram emot. Ny skiva kommer enligt planen ut nästa år, följt av en ny världsturné.

Med fem studioalbum släppta, är det inte snart dags för en samlingsplatta eller ett livealbum?
– Livealbum är ett måste kan jag hålla med om. Jag själv älskar att lyssna på just live-plattor. Så det ska vi försöka få till. Samlingsplatta låter också som en bra idé. Så länge vi har inspiration, och kreativiteten flödar vill vi hellre släppa nytt, så dessvärre blir det nog inget samlingsalbum på några år. Men någon dag är även det ett måste.

Vilken är er största styrka som band?
– Att vi är 3 vokalister och har ett sound som förmedlar positivitet. Det funkar för oss och förhoppningsvis de som lyssnar också. Glädje förlänger livet.

Om du får välja helt fritt utan att ta hänsyn till ekonomiska aspekter, vem eller vilka skulle du vilja samarbeta med?
– Rammstein.

Amaranthe - Tons Of Rock 2019
Foto: Amalie Stepperud-Antonsen

Har ni haft någon riktig mardrömsspelning?
– Dessvärre ja, haha. Man går på scen och ingenting funkar. Tekniken alltså. Eller som i Sydamerika när alla hade influensa och hög feber, det va inte mycket energi vi kunde bjuda dom stackarna på där. Det är verkligen en mardröm att vara sjuk inför publik.

Vilken skiva av vilket band skulle du själv helst vilja se framföras i sin helhet live?
– Children of Bodom – Are you Dead yet!

Vinyl, CD eller streaming?
– Streaming.

Vilken var den första skiva du köpte för egna pengar?
– Soundtracket till Lejonkungen.

Vilken är den senaste plattan du köpte?
– Within Temptation: Resist

Slutligen skulle jag vilja veta vilken som är din favoritlåt med Amaranthe?
– Rolig fråga, det är väldigt svårt att nämna bara en. Massive Addictive och Mechanical illusion är två favoriter som vi dessvärre inte har spelat live på ett tag. Hoppas de lyckas slå sig in på setlistan snart. Stardust och Directors cut från det äldre. Men annars har jag och fansen liknade smak, Drop Dead Cynical är våran mest spelade låt, följt av The Nexus, två låtar jag är väldigt stolt över och älskar. Från de senaste kreationerna skulle jag säga Maximize och Helix för nu, men det kommer säkert också ändra sig med tiden…

Tack för att du tog dig tid att svara på frågorna. Vi ses på Skogsröjet!
– Vi ses snart, stort tack själv!

AMARANTHE SPELAR PÅ ROCKKLASSIKER STAGE, LÖRDAG 3 AUGUSTI, 18:30

Skogsröjet äger rum i Rejmyre, utanför Norrköping mellan den 2-3 augusti. Klara band är Avantasia, Accept, Airbourne, The Darkness, Uriah Heep, Venom, Glenn Hughes, Demon, Gamma Ray, Primal Fear, Helix, Backyard Babies, Amaranthe, Mustasch, Gathering Of Kings, Wayward Sons, Nashville Pussy, Man Machine Industry, Liv Sin, Self Deception, Kardinal Sin, Vokonis, Sarea och Midnattsskri.

Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

Chefredaktör och grundare av Rocknytt
RELATERADE ARTIKLAR
SENASTE NYHETERNA
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter

ROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT