VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS MEST DELADE
FLER ARTIKLAR
kamelot-2012-new

KAMELOTs Tommy Karevik: Inspelningarna med SEVENTH WONDER har varit ett rent helvete

9 Shares

kamelot-2012-new

När TOMMY KAREVIK ersatte ANDI KRAVLJACA som frontman i SEVENTH WONDER så hade han aldrig sjungit i ett band tidigare.

När han nu efter tre albumsläpp med SEVENTH WONDER har utökat sitt arbetsområde genom att ersätta den karismatiske ROY KHAN som ny sångare i KAMELOT, så har hans karriär tagit ytterligare ett par steg framåt i den etablerade gräddan.


Men vägen till en plats i KAMELOT viade sig bli en lång och krävande historia där hela hans personlighet sattes på ett styrkeprov som hette duga.

Rocknytts SVEN MÖRÉN träffade Tommy Karevik inför releasen utav bandets nya platta “Silverthorn” för att så detaljerat som möjligt få svar på vad som är den huvudsakliga nyckeln till framgångssagan som nu går in i sitt tredje kapitel.

Vi börjar väl med att du får berätta hur du blev KAMELOTS nya frontman?

Tommy: Det var en ren tillfällighet då jag 2010 skulle åka över till USA med mitt andra band SEVENTH WONDER för att spela på PROGG-POWER. Då visade det sig att KAMELOT skulle vara huvudakt samma dag som vi spelade. Detta skulle bli deras kick-off på den då kommande turnén, som höll på att gå i stöpet då deras dåvarande sångare ROY KHAN bara en vecka innan beslöt sig för att hoppa av.

Men som plåster på såren till alla betalande festivalbesökare så beslöt de sig att genomföra spelningen med en inhoppare, och för att lösa sångfrågan så smärtfritt som möjligt så började de kolla in sångare från övriga band som skulle spela på samma festival vilket resulterade i att de kontaktade mig och frågade om jag var intresserad. Jag tackade givetvis ja och fick  två låtar skickade till mig som jag fick sjunga på, och det resulterade i att jag fick jobbet på den spelningen.

Och sedan var jobbet ditt eller?

Tommy: Nej! Verkligen inte. Det blev en lång process. Men efter den spelningen så hade de mig tankarna inför sökandet utav en ny sångare.

Med andra ord! Det var fler inblandade?

Tommy: Absolut! Det var åttahundra sökande, så de gjorde en regelrätt audition så att säga. Men till sist så stod det mellan mig och FABIO LIONE från RHAPSODY, som för övrigt gjorde samtliga spelningar på den turnén 2010. Det var ett bra val då han kom från ett väl etablerat band och därav hade rutinen som krävdes för att rycka in på sådan kort tid.

Sedan blev jag med på förra årets Europa-turné där jag körde lite backup-vocals och körde lead-sång på ett par låtar bara för att känna av läget och för att de skulle lära känna mig bättre och jag skulle lära känna dem bättre utifall jag skulle vara intresserad utav att fronta i framtiden, så på den vägen är det.

Sedan började de skicka över filer på låtar som skulle komma på den nya plattan där jag skulle lägga på mina sångidéer för att sedan skicka tillbaka dessa, och det var väl detta som fällde avgörandet i det hela.
 

Ni har rätt identiska stämmor du och Roy!

Tommy:Exakt! Detta beror mycket på att jag inte har velat ta ett allt för stort steg när det gäller att vara en annorlunda sångare utan det måste även finnas kvar någon form utav igenkännande, även om de byter ut dåvarande sångare emot någon annan, så det blev ett medvetet val både för mig och för bandet.

Men samtidigt får det inte bli på bekostnad utav min egen röst utan den måste alltid finnas med i det hela, och jag tycker att vi lyckades ganska bra med den blandningen måste jag säga. Vissa partier så hör man mer utav de gamla KAMELOT medan de i andra partier innehåller lite mer utav det nya.
 

I ditt andra band SEVENTH WONDER så handlar det mer om renodlad progg-metal där du sjunger på ett mer traditionellt sätt med tonvandringar från lågt till väldigt höga partier. KAMELOTS grundnyckel i sin musik om man räknar bort de två första alstren, är att lägga sången i mellanregistret vilket har skapat nyanserade och uttrycksfulla sångmelodier.

Har det varit en utmaning för dig personligen då det skiljer sig ganska markant på ditt sätt att sjunga för övrigt?

Tommy: Absolut! I och med att det var ett helt annat sätt att sjunga på än i mitt andra band så blev det en riktigt stor utmaning. Men jag har fått lyssna mycket på de fyra senaste plattorna under en längre tid då den nya skivan inte skiljer sig ifrån de fyra föregående plattorna, så för mig blev det att ta så mycket utav mig själv som det bara gick men samtidigt hålla mig inom den form som bandet hållit sig till genom åren för att fånga den rätta känslan och nerven, sedan blev det vad det blev så att säga.

{youtube}J-TUufvK0gU{/youtube}

Ligger du bakom samtliga sångmelodier eller var det mesta skrivet innan du blev permanent medlem?

Tommy: I stort sett alla sångmelodier och all text har jag skrivit tillsammans med SASCHA PAETH, som även producerat plattan, vilket var oerhört givande då Sascha har varit med i stort sett under hela bandets karriär, så jag lärde mig mycket utav honom och jag kunde känna mig trygg under hela processen.

Med tanke på att du ligger i mellanläge mestadels på skivan så krävs det än mer närvaro när det gäller att gestalta texterna, vilket jag tycker du gör väldigt övertygande. Det är många sångare idag som döljer sin brist på närvaro genom att ta en massa höga toner för att förvränga det hela.

Tommy: Jag får tacka för komplimangen. Det är exakt som du säger, att det krävs mer utav sångaren i uttrycksform när man mestadels ligger i ett mellanläge. Det var oerhört krävande för mig då mitt sätt att sjunga i SEVENTH WONDER mer handlar om tonvandringar utav den större skalan. 

I KAMELOT så handlar det mer om att man måste följa berättelsen i texten med fullskalig närvaro för att få fram den rätta nerven i berättelsen, och detta var någonting som jag fick jobba oerhört hårt med att få fram.

Vad jag har förstått så blev SEVENTH WONDER ditt första band någonsin!

Tommy: Stämmer alldeles!

Vad var det som blev den avgörande länken till att du bestämde dig för att satsa på en karriär som vokalist?

Tommy: Det hela började med att jag sjöng i skolkören. Men under den tiden så var inte mitt mentala tillstånd alls inne på att jag skulle satsa helhjärtat på sång då jag på den tiden tänkte i alla andra grabbars tankebanor som hockey och fotboll. Men syrran har alltid varit duktig på att sjunga, och hon gick även estetiskt gymnasium. 

Men när jag började på gymnasiet så träffade jag en kille som var otroligt duktig gitarrist och musiker överhuvudtaget. Så det hela utmynnade i att ju mer vi umgicks desto mer växte mitt intresse för musik fram, så jag började att plocka upp gitarren där mitt huvudsyfte blev att börja skriva låtar mer än att lära mig instrumentet på ett fullskaligt sätt. Sedan gav det ena det andra så att säga, och till slut efter många om och men så hamnade jag i SEVENTH WONDER.

Men på vägen dit så kan jag inte exakt redogöra för vad som hände, men killen jag nämnde som jag träffade på gymnasiet som för övrigt heter Johan Larsson började introducera mig till en massa hårdrocksplattor som DREAM THEATER, SONATA ARTICA, och lite andra liknande band som var melodiös hårdrock.

Nu snackar vi sent 90-tal, början på 2000-talet eller?

Tommy: Exakt! Så jag började upptäcka en massa bra vokalister som JÖRN LANDE och dylika sångare, sedan började jag själv att prova mig fram i sångens mysterier genom att sjunga i bilen, duschen, överallt där jag kunde finna en lucka.

Men momentet där jag fattade det slutgiltiga beslutet att satsa helhjärtat på sång var när jag kom över en platta med BEYOND TWILIGHT där JÖRN LANDE sjöng. Jag blev helt såld på den plattan och på Jörns sätt att sjunga och efter detta så visste jag vad jag ville hålla på med. Sedan kom jag i kontakt med SEVENTH WONDER.

Att ditt första band blev ett skivkontrakterat band hör inte till vanligheterna då man oftast brukar hinna med ett par tre band innan man kommit upp till det etablerade stadiet. Jag tror du tillhör en ganska unik skara när det gäller detta!

Tommy: Jag gjorde i och för sig en demo med VINDICTIV innan!

Okej! Stefan Lindholm och Co?

Tommy: Exakt! Men den inspelningen blev aldrig till någonting som släpptes. Men jag gjorde väl sex till sju låtar med dem, vilket jag idag är oerhört stolt över då det var denna demo som SEVENTH WONDER lyssnade på för att sedan höra utav sig till mig när deras dåvarande sångare hade lämnat skutan.

Varför blev det inget mer med VINDICTIV?

Tommy: Det var Stefan som höll i alla kontakter då det var hans band rakt igenom. Sedan blev inte slutresultatet till något bra då produktionen var under all kritik och en massa andra turer hit och dit (Suckar). Men hur som helst så blev det en träningsskola för mig som sedan genererade till SEVENTH WONDER.

Hur är din relation till den klassiska musiken. Är det någonting som du har inspirerats utav när det gäller ditt sätt att sjunga?

Tommy: Nej! Faktiskt inte. Det har varit mer åt musikal-hållet som jag inspirerats utav i så fall, då jag verkligen brinner för den genren. Jag äskar PHANTOM OF THE OPERA och dylika stycken, det har alltid gett mig gåshud inombords. Där har jag min mor att tacka för allt då det var hon som introducerade mig i musikal-musiken.

”Song For Jolee” på nya plattan hör man väldigt tydliga spår utav musikal-musik!

Tommy: Helt riktigt! Jag älskar den typen utav sound. Även i SEVENTH WONDER arbetar vi på detta sätt att vi skriver vad vi vill, och där av så innehåller min sångstil mycket från musikal-genren.

Nämnda låt är för övrigt min favorit på den nya plattan.

Tommy:Okej! Kul att höra då det är den låten som innehåller minst metal utav samtliga låtar på plattan.

Den nya plattan är ett koncept-album! Av pressreleasen att döma så vill ni inte avslöja för mycket utav handlingen då ni i stället lämnar spelrum för fritt tänkande hos oss åhörare. Men berätta om storyn i korta drag.

Tommy: Det är en story som är skapad utav bandet från grunden. Den är alltså inte baserad på någon verklig händelse eller så. 

Det hela börjar med en familjetragedi om en flicka som heter JOLEE som tragiskt lämnar jordelivet, som egentligen är på grund utav sina bröder då det under en lek syskonen emellan händer en olycka som försakar JOLEE´S död.

Naturligtvis så känner bröderna en oerhört skuld gentemot sin systers tragiska död, och från den punkten i historien så bär det av åt alla möjliga håll. Man kan säga att det är en historia som triggas utav nämnda händelse, som på grund utav detta gör att det händer en massa olika händelser under historiens gång.

Sensmoralen är i slutändan att som du behandlar barnen, så blir de i slutändan. Det är detta som plattans sista spår ”Prodigal Son” handlar om. Vad du ger ditt barn är vad ditt barn kommer att bli. Sedan är det som sagt mycket som händer där emellan. En liten berg och dalbana utav en individs känslor kan man säga.

{youtube}ORAc_hx33-Q{/youtube}
Vart någonstans utspelar sig historien?

Tommy: Den utspelar sig i 1800-talets England, och special-utgåvan på den nya skivan som kommer i boxform kommer att innehålla en bok på 40 sidor om historien bakom skivan.

Så köper man specialutgåvan så kommer man att kunna läsa hela historien. Sedan är det är det lite posters och andra prylar som kommer att finnas med, plus en bonus-cd med samtliga låtar i instrumental tappning.

Omslaget på den ny plattan har en lite mörkare framtoning än de tidigare släppen. Är det JOLEE som är på omslaget?

Tommy: Helt riktigt! Det är JOLEE som hon skulle sett ut som vuxen om hon hade fått leva.

Hur gammal blev hon?

Tommy: Runt sju, åtta blev hon.

Och JOLEE på omslaget är runt tjugofem år?

Tommy: Någonstans där kan man säga.

Hur lång tid tog det att göra plattan? Var det mesta utav det instrumentala redan färdigställt när du kom in i bilden?

Tommy: Det var ett par låtar de hade strukturen klar på och inte putsat på när det gäller tonarter och riff, så det fanns lite att sätta tänderna i så att säga.

Men om vi tar ”Prodigal Son” som exempel. Det var jag och Sascha som skrev den helt från början till slut när det gäller instrumentalt och allting annat, när vi satt i studion under inspelningen och behövde en sista scen som avslutade hela historien, så det var lite kul faktiskt.

”Song For Jolee” var den första låten jag överhuvudtaget skrev text och sång till. Det var för övrigt den låten som gjorde att jag fick jobbet som bandets nya sångare.

Men jag har alltid varit svag för ballader vilket kanske har gjort att just skriva ballader blivit min starkaste sida som låtskrivare.

Var du bevandrad i KAMELOT innan du gjorde din första spelning och blev med i bandet?

Tommy: Inte så mycket! Jag hade alltid vetat om bandet, då man haft ett par låtar på sin personliga spellista och sett ett par videos genom åren. Sedan har ett par grabbar i SEVENTH WONDER alltid lyssnat på KAMELOT, så de har alltid funnits med i bakgrunden, och vi har spelat på ett par festivaler tillsammans.

Men jag har aldrig tagit till mig bandet på ett djupare plan förrän jag blev tvungen att ta till mig det hela, och då bara älskade jag det.

Jag minns en gång när vi spelade i Lillehammer. Då tog jag del utav deras spelning och sa till mig själv, ”Fan! Det här är ju riktigt bra”, men sedan blev det inte så mycket mer med detta då det är så mycket musik att insupa på en festival, så de hamnade återigen i bakgrunden tills jag blev tillfrågad att provsjunga för bandet.

Sedan är ju KAMELOT ett band som tar sin lilla tid att få grepp om. Det handlar ändå om symfonisk metal, och även om det inte är lika avancerat som DREAM THEATER bara för att nämna ett exempel, så finns det ändå ett djup i deras musik som när man hör det första gången kan kännas lite väl högtravande.

Så även om man hör Kamelot för första gången och verkligen får ett gott intryck av det hela så kanske inte musiken ändå sätter sig som en helhet förrän efter att ha lyssnat igenom det hela fem-sex gånger.

Men hur lång tid tog det att färdigställa hela plattan?

Tommy: De tog ett par månader. De hade som sagt färdiga idéer när jag kom med i bandet och detta tog sin tid att sätta sig in i. Men från och med att jag började kolla på grejerna så tog det två månader vilket är riktigt snabbt jobbat då man både skrev text, sångmelodier och samtidigt spelade in.

Var idén till storyn någonting som grott inom dig under en längre tid, eller lades samtliga pusselbitar på plats på en gång?

Tommy: Nej, alla pusselbitar lades på plats under skrivande stund. Man kan säga att det blev frukten av ett väldigt tätt sammarbete eftersom vi jobbade dygnet runt. Det var jag, Sascha och Thomas (Youngblood) som skrev det mesta. Under skrivande stund så var jag och Sascha i Tyskland medan Thomas var hemma i USA, så det skickades ljudfiler fram och tillbaka vilket var ett nytt men oerhört inspirerande sätt att jobba på för min del.

Det är ett lite bakvänt sätt att jobba på då man oftast skriver story och text innan man ger sig in på det instrumentala när det gäller konceptalbum.

Tommy:Exakt. Det var oerhört intensivt då allt gick i ett. Vi arbetade med en låt i taget när det gällde arrangemang, skriva texter och andra idéer för att sedan spela in låten på en gång. Sedan var det bara att ta nästa låt och arrangera för att sedan spela in. Som sagt, kort och intensivt blev hela processen.

Hur kommer KAMELOT att se ut live om man jämför med ROY KHAN-eran?

Tommy: Det kommer fortfarande att vara teatraliskt om man pratar livebiten, det kommer nog att vara ännu mera teatraliskt än vad det varit tidigare. Jag tror att det kommer att bli en rolig liveupplevelse att beskåda då vi har roligt tillsammans, vi har en bra kemi, det syns verkligen att vi har roligt när vi spelar.

Vi är just hemkomna från en USA-turné som var ett riktigt segertåg där publiken var oerhört entusiastisk. Vi vann mycket nya fans därnere som tyckte att vi skulle ha varit huvudakten så det var verkligen en upplevelse som heter duga.

Var detta din första USA-turné?

Tommy: Yes! Jag hade bara spelat i Atlanta dessförinnan på PROGG-POWER. Nu gjorde vi trettioen spelningar på sex veckor viket var intensivt men en riktigt rolig upplevelse.

Och nu ska Europa avverkas färdigt lagom till jul.

Tommy: Absolut! Det är bara att masa på så att säga. Sedan så är det tal om en sväng till Sydamerika under våren vilket ska bli riktigt spännande då man har hört talas om hur galna fansen kan vara där nere.

Sydamerika har blivet som ett nytt Japan!

Tommy:Ja, det sägs att det är så.

Om vi går tillbaka till den nya plattan. Det två föregående släppen ”Ghost opera” och ”Poetry For The Poisoned” var väldigt snarlika rent soundmässigt. Nu på ”Silverthorn” känns det som att ni har gått tillbaka lite till de tidiga släppen i bandets karriär. Var detta ett medvetet val i så fall?

Tommy: Det var ett medvetet beslut att det soundmässigt skulle låta som de tidigare släppen, då grabbarna ville återgå till det lite mer melodiska soundet än vad de två senaste plattorna hade levererat.

För mig personligen så är melodier allt då jag anser att det måste finnas starka melodier för att förmedlandet av en text skall bli till någonting fullskaligt. Du måste ha en stark melodi för att låten ska kunna etsa sig fast hos lyssnaren.

Jag blev oerhört glad att de ville hitta tillbaka till de tidigare släppen då jag personligen inte ville göra en platta som var lik ”Poetry For The Poisoned”. Personligen så tycker jag att ”Kharma” och ”The Black Halo” är plattor som levererar det som jag anser vara det ultimata soundet för KAMELOT, och det tycker jag att vi har lyckats återskapa med ”Silverthorn”.

{youtube}r8pd99KBLjs{/youtube}
Hur ser SEVENTH WONDERS framtid ut?

Tommy: Den ser riktigt bra ut. Jag lämnade lite material innan jag drog iväg med KAMELOT så de håller på för fullt med att färdigställa demolåtar under tiden jag är borta, så jag kommer att ha en hel del att bita när jag kommer hem.

Sedan så siktar vi på ett skivsläpp nästa år vilket ska bli lite extra spännande då vi har en ny trummis i STEFAN NORGREN som senast kommer från LION´S SHARE. Han är grymt duktig och är en skön och social kille som kommer att göra ett kanonjobb för oss, så det ska bli skitkul att få spela in en platta med honom.

Kan din plats i KAMELOT leda till att du utvecklar ditt sätt att jobba i SEVENTH WONDER?

Tommy:Jag hoppas det, då jag har haft ett helvete när vi har jobbat med våra tidigare inspelningar, då min noggrannhetsnivå varit sjukligt hög då allt skall vara in i det minsta perfekt.

Men den här upplevelsen med KAMELOT och hur vi har spelat in plattan har varit överväldigande för mig, att få göra det på ett helt annat sätt.

Jag kommer fortfarande att vara noggrann även när jag spelar in den kommande plattan med SEVENTH WONDER, men jag kommer samtidigt att se till att jag har det än mer roligare än vad jag haft tidigare.

Vi har alltid haft hela plattan färdigarrangerad när vi gått in i studion vilket har gjort att man aldrig har kunnat se slutändan på en inspelning då allt bara har känts oändligt.

Men som vi har gjort i KAMELOT, att portionera ut en låt i taget har inte känts lika tungrott som det gjort tidigare, och detta är någonting jag hoppas på att även kunna ta med mig när vi ska spela in den kommande plattan med SEVENTH WONDER.

Lycka till med allt du har framför dig. Det var trevligt att få språkas vid.

Tommy: Tack själv.

RELATERADE ARTIKLAR
SENASTE NYHETERNA
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter