LIVERECENSIONER SRF
POPULÄRA LIVERECENSIONER SRF
INTERVJUER SRF
Foto: Effie Trikili
Dagar
Timmar
Minuter
Sekunder

Gathering Of Kings – First Mission accomplished!

Såväl fans som media har det senaste dryga året hyllat AOR/Melodic Rock konstellationen ”Gathering Of Kings” vars debutplatta släpptes i slutet av Januari. Initiativtagare till projektet, som liknats vid ett svenskt Phenomena då det även i Gathering Of Kings fall handlar om många namnkunniga musiker, är Ron och Nina Dahlgren som till vardags driver Rocknytt. Bandet gjorde nyligen en historisk bedrift då de genomförde sin livedebut på årets Sweden Rock Festival. Dagen efter bandets framträdande träffade Rocknytts Peter Johansson några av medlemmarna samt Ron och Nina för ett samtal om spelningen, men också om bandets framtid och fortsatta förehavanden.

Medverkande i intervjun är: Ron och Nina Dahlgren (Initiativtagare och projektledare),
sångaren Apollo Papathanasio (Spiritual Beggars, Firewind), huvudsakliga låtskrivaren och gitarristen Victor Olsson (Saffire), sångaren Tobias Jansson (Saffire) samt trummisen Efraim Larsson (Streamline, Rydell & Quick)


Reflektioner och intryck från gårdagen? Hur känns det dagen efter er livedebut?

Annons:

Victor: Framförallt bara ren glädje! Att vi lyckades ro det iland, vi är ju väldigt många. 14 personer som skulle vara på scen och vi hade väldigt ont om tid eftersom vi skulle soundchecka två trumset, tre gitarrister, två keyboardister, sex sångare. Det var ju kaos, vi hade behövt tre gånger mer tid till soundcheck egentligen. Det var både en glädje och en form av lättnad när vi hade klarat av det kände jag. Jag som ju är den huvudsakliga låtskrivaren känner ju en ansvarskänsla över att detta måste gå vägen. Det blev en lättnad att allt gick så bra med de förutsättningarna vi hade. När lättnaden hade lagt sig så kom den rena skära glädjen att det stod tusentals människor och sjöng med i de låtar som man hade skrivit. Ren lycka!

Efraim: När man kommer ut på scen och går upp på trumpodiet och ser ut över publikhavet och inser hur många människor som är där för att se oss. Det var lite sjukt faktiskt, men en enorm glädje. Man gick som på moln hela kvällen. En enorm urladdning när man går ut och ser att det är knökat hela vägen till entrén och alla sjunger med, fullt jubel mellan låtarna. Det var en hel timme lång fest!

Tobias: Utifrån mitt eget perspektiv som sångare i en konstellation med så många duktiga sångare och musiker för övrigt som kommer ut och gör sin grej och responsen kommer, det beror ju givetvis på att Viktor har skrivit världens bästa låtar, men att jag får responsen beror ju på att de uppskattar även mig som kanske är på lägre nivå än vad resten av mina sångkollegor är som är så fantastiskt bra. Att se de människor som står där och sjunger med är ju en otroligt upplyftande känsla.

Apollo: Det som är häftigt är ju att vi ingår i ett samarbete och att något bombastiskt flyger ut ur detta. Jag gillar ju verkligen att samarbeta med folk jag tycker om. Man peppar varandra och publiken är med och det kan inte gå fel. Att stå där uppe som en stor familj med publikhavet nedanför är fantastiskt!

Nästa skiva är ju tänkt att släppas någon gång tidigt nästa år, vilket ju blir ungefär ett år efter er debutskiva. Nästa liveframträdande blir ju också i det större formatet på Skogsröjet lite senare i sommar (3 augusti). Vad kan ni avslöja för detaljer gällande nya skivan?

Victor: Vi har spelat in två låtar som är helt klara och färdigmixade, varav den ena ”Heaven On The Run” redan är släppt. Den andra nya låten har en sångare som inte tidigare varit med i ”GOK”. Jag vill, kan och får i nuläget inte avslöja vem det är. I sommar är tanken att jag ska skriva låtar och så blir det någon form av slutproduktion i höst. Vi kommer fortsätta på den inslagna vägen med alla ingredienser som finns på första skivan. Det kommer inte bli några nya konstigheter.

Kommer det att fortsätta vara lika många medlemmar som tidigare?

Ron & Nina: Nej, de kommer att vara färre, men det kommer fortfarande vara många!

Gathering Of Kings – First Mission accomplished! 1
Efraim Larsson
Foto: Effie Trikili

Om ni skulle få välja helt fritt bland musikerkollegor att samarbeta med, vem eller vilka skulle ni då välja?

Victor: Oj, svår fråga. Jag hade velat få med Richie Blackmoore (Deep Purple, Rainbow, Blackmoore’s Night) på ett gästgitarrsolo bara för att jag älskar honom.

Ron: Den som sjunger på nästa singel kan vi ju hinta lite om…

Efraim: Ja, utan att avslöja något så är det en av mina husgudar. Det är lite av en dröm.

Tobias: Jag vet ju vilket tillskott som nu har tillkommit och det är redan väldigt mycket trevligt folk som är med. De som bjuds in i projektet är ju såklart varmt välkomna oavsett om jag har någon önskan eller inte.

Apollo: Jag säger Paul Stanley från KISS, men kanske inte idag. Han får vila nu. Jag skulle kunna tänka mig någon udda figur som skulle kunna gästa, typ Thomas Di Leva. Någon låt som är vinklad lite åt David Bowie hållet kanske eller liknande. En jämförelse är ”Long Way From Home” från debutskivan med Alexander Frisborg på sång. Den låten kom in och tog över totalt.

Om ni bara fick ta med er en enda skiva till en öde ö och lyssna på den där resten av era liv, vilken väljer ni då?

Victor: Jag brukar alltid säga Rainbow med Long Live Rock’n Roll så jag säger den nu med! Det är den ultimata skivan tycker jag!

Efraim: Får jag säga ”First Mission” (Gathering Of Kings)?

Victor: Nu har han sålt in sig bra, skratt*

Tobias: Pearl Jam – Ten

Apollo: Man skulle tagit med en relaxplatta! Nej, mitt svar blir Chris Cornells sista skiva Higher Truth. Det är så mycket element och nya saker man kan upptäcka varje gång man lyssnar. Det är bra, då tröttnar man inte.

Victor: Man skulle tagit med sig en skiva med instruktioner om hur man överlever på en öde ö.

Gathering Of Kings – First Mission accomplished! 2
Foto: Evelina Szczesik

Följande musiker var med om Gathering Of Kings historiska debutspelning:

Sång:
Rick Altzi (Masterplan, Herman Frank, At Vance)
Björn Strid (Soilwork, The Night Flight Orchestra)
Apollo Papathanasio (Spiritual Beggars, ex-Firewind)
Tobias Jansson (Saffire)
Jens Westin (Corroded)
Alexander Frisborg (Helldog)

Gitarr:
Victor Olsson (Saffire)
Chris Laney (Pretty Maids)
Magnus Mild (Air Raid)

Bas:
Nalle Påhlsson (Therion, Easy Action, ex-Treat)

Keyboards:
Erik Wiss (Cap Outrun)
Joel Selsfors (Creye)

Trummor:
Jonas Källsbäck (The Night Flight Orchestra)
Efraim Larsson (Streamline, Rydell & Quick)

RELATERADE ARTIKLAR
TOPPLISTAN SRF-NYHETER
FESTIVALNYHETER
ALLA NYHETER
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter

ROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT