VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS MEST DELADE
FLER ARTIKLAR
Masterplan-2012

MASTERPLAN: Du kommer att kunna se oss ute på vägarna snart

5 Shares

Masterplan-2012

Efter den mindre lyckade skivan “MK.II” och turné med Mike DiMeo på sång, fanns det inte mycket för MASTERPLAN att göra; Jörn Lande skulle tillbaka till varje pris, vilket också skedde på 2010 års “Time to be king”, men den majestätiska comebacken kom av sig.

Efter att skivan släpptes väntade fansen tåligt på ett tillfälle att få se bandet live, men ingenting hände. Två mörka år senare släpps bomben att en ny skiva är så gott som klar men också att Jörn Lande, Mike Terrana (trummor) och Jan Eckert (bas) är ute ur bandet! Nya medlemmar är svenska Rick Altzi (AT VANCE) på sång, Jari Kainulainen (ex-STRATOVARIUS) på bas och Martin “Marthus” Skaroupka (CRADLE OF FILTH) på trummor.


För att reda ut begreppen får vi tag på MASTERPLANs starke man, Roland Grapow, som sitter i sin tjeckiska studio och filar på ett par solon.

 

Tjenare Roland, vi går rakt på sak – hur är saker och ting i MASTERPLAN-land nu efter att den nya uppställningen har presenterats?
– Tjenare grabben, stämningen här är bara bra. Nyfikenheten och hungern känns större än på många år och jag kunde inte sitta i en bättre sits ens om jag hade velat det. Jag är omringad av ett nytt talangfullt gäng musiker som alla brinner för MASTERPLAN och bara väntar på att få bidra med sin del för att glädja dig som lyssnare och fan! Nu när vi äntligen har kunnat gå ut med den nya uppställningen känns det också som om alla sträcker på sig och rätar upp ryggen lite extra.

Nästa fråga antar jag att du redan vet vad den kommer att handla om.
– Jörn?

Ja, Jörn. 2010 hade jag ett snack med honom efter att hans band hade spelat på Sweden Rock och fick höra både det ena och det andra som inte riktigt imponerade på mig. Bland annat att han inte såg någon som helst anledning att spela live med MASTERPLAN så länge hans egna soloband erbjöds större spelningar än vad MASTERPLAN fick. Har det här något med att han har slutat?
– Det kan jag inte säga något om då det är Jörn du har pratat med och inte mig, så dem orden får stå för honom. Men jag kan säga så här i alla fall; nu när det är möjligt att spela live igen, så ska vi ge oss ut på vägarna så fort vi bara kan för att se om vi fortfarande har några fans kvar där ute.
Jag antar att man får läsa lite mellan raderna alltså, så nog om det. Nu när du har en svensk i bandet är vi såklart nyfikna på att få veta hur du fick tag i honom. Kom Rick in i bilden då hans huvudband AT VANCE och ni delar skivbolag?

– Jag har letat med ljus och lykta för att hitta den rätta ersättaren till Jörn, men det var inte lätt ska du veta. Hur många bäckar och broar jag än passerat så finns det bara en enda Jörn Lande där ute. Så jag har i huvudsak letat efter något nytt, någon med bra röst och ett trevligt humör, någon som skulle vara lätt att jobba med. Det viktigaste var också att det var någon som var villig att verkligen satsa på MASTERPLAN, för att bara ta in en kille som skulle se det som ett jobb skulle kännas helt meningslöst. För att jag ska kunna få ut det bästa av vad jag vill krävs det både passion och vänskap, det är då stordåd händer och jag tror Rick kommer att vara precis den mannen som får saker och ting att hända!
masterplan Rick_Altzi 

Ja, han har ju onekligen en bra röst, så det ska bli intressant att höra. Men hur gick det till när den gamle STRATOVARIUS-bjässen Jari Kainulainen kom in i bilden? Jag vet att Jan Eckert har ett väldigt tidskrävande jobb, var det möjligen det som satte käppar i hjulet eller?
– Ja, lite så var det faktiskt. Vi trodde såklart att Jan skulle vara kvar, men det visade sig att han bara fick mer och mer jobb att ta hand om och då han har ett väldigt bra jobb som han tjänar bra på, så förstår jag honom i det val han gjorde. Det var förresten han själv som tog upp det hela och sa att han inte kunde ge bandet 100 procent längre och att det kanske vore bäst för oss att leta reda på en ny basist och så fick det bli. Jari hade tidigare skickat ett mail till mig där han berättade om hur mycket han gillade MASTERPLAN och att om det någon gång skulle strula ihop sig och vi skulle behöva en basist, så skulle han gladeligen ställa upp. Så jag kontaktade honom och berättade hur situationen såg ut och här är han nu, som ny permanent medlem i MASTERPLAN, haha! Jag kan förstå om folk tror att det ligger bråk eller annan skit bakom det hela, men så är inte fallet. Jag kan stolt säga att jag fortfarande är vän med alla de gamla medlemmarna; Jan, Jörn, Mike Terrana och till och med Uli Kusch! Under de sju-åtta åren som har varit har vi aldrig haft ett gräl utan är fortfarande på god fot med varandra och det är något som jag personligen tycker känns riktigt bra.
masterplan Jari 

Det förstår jag, fiender vill man ju gärna inte ha för många av. Vi har förresten en kille kvar att prata om: CRADLE OF FILTHs egna Martin “Marthus” Skaroupka på trummor. Är han den sista pusselbiten som gör det möjligt för MASTERPLAN att komma ut på vägarna igen?
– Jajamensan, Martin är en ruskigt bra trummis. Fantastiskt skicklig och en oerhört bra låtskrivare med för den delen! Hans trumspel kommer att ge våra gamla låtar ett nytt lyft. Ja, de nya med såklart men där har du inget att jämföra med, haha! Men som du säger, äntligen kan vi ge oss ut på vägarna igen och vi har redan flera festivalspelningar bokade plus att vi ska spela på den här nya kryssningen som Wacken arrangerar. Har du hört talas om den?

Givetvis har jag det. Här uppe har vi bland annat Sweden Rocks egna båtar som går två gånger om året, där skulle ni också passa in bra!
– Ja, jag skulle då inte ha något emot att få spela där, haha!
Bortsett från Wacken-kryssningen som ligger närmast till hands, har ni några andra datum på gång? En förbandsturné till exempel på HELLOWEEN och GAMMA RAYs “Hellish rock”-turné? Du förstår min pik va, haha!

– Haha, det gör jag. Vi kommer tyvärr inte att spela på “Hellish rock”, men däremot håller vi på och kikar på ett par förbandsturnéer. Det är inte riktigt klart och 100 procent spikat ännu, så jag ska inte säga något som sedan kanske skiter sig. Men det ser bra ut i alla fall och jag tror du kommer att kunna se oss ute på vägarna ganska snart efter att skivan är ute och sedan nästa höst, då kanske vi också kan få till våran egna headlinerturné och det vore sannerligen inte en dag för sent!

{youtube}piblkDVOsv8{/youtube}

Nya skivan säger du, som sista fråga då så kan vi väl prata lite om den? Vad har du att berätta om skivan; vad heter den, har du några låttitlar färdiga, kan du nämna en eller två eller är det för tidigt för det ännu?

– Ja du, jag kan börja med att säga så här i alla fall; den nya skivan låter kanon – i mina öron i alla fall! Haha, oväntat svar, va? Låtarna är lite tyngre, lite snabbare och lite mer progressiva igen också och för att inte tala om vilket fantastiskt trumspel det kommer att vara på skivan. Vänta bara tills du hör vad Martin har hittat på! Bortsett från det kommer det såklart att låta som MASTERPLAN med massor av melodier och starka låtar. I dagsläget har vi ännu inte någon titel till skivan, men jag kan berätta för dig att vi har 14 låtar helt färdiga och inspelade varav en är tio minuter lång! Planer är att skivan ska släppas någon gång i slutet av mars eller början på april.

Det låter prima det och den där tiominutaren låter riktigt lovande, den ser jag fram emot. Men nu så tackar jag för mig och tack för att vi fick oss en pratstund med dig mitt uppe i inspelningsstressen. Så tusen tack Roland och jag hoppas att vi ses här i Sverige snart?
– Ingen fara, nöjet var mitt och vem vet. Förhoppningsvis så ses vi någon gång nästa år, men var vet jag inte riktigt ännu. Håll utkik på hemsidan…

Foto: AFM Records och master-plan.net  

RELATERADE ARTIKLAR
SENASTE NYHETERNA
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter