INTERVJUER SRF
LIVERECENSIONER SRF
VECKANS MEST DELADE
ALLA NYHETER
Foto: Ester Segarra

Inför Sweden Rock 2019: Intervju med At The Gates

29 Shares

Rocknytts intervjuserie ”Inför Sweden Rock 2019” går vidare. Nästa band ut är At The Gates där Rocknytts Tobias Andersson fick ställa några frågor till bandets frontman Tomas Lindberg.

De var med om att grunda det så kallade Göteborgssoundet i mitten av 90-talet – efter att redan tidigare ha profilerat sig som ett av de mest originella och progressivt influerade death metal-banden. Efter släppet av deras fjärde och mest inflytelserika album “Slaughter of the soul” (1995) lades At The Gates ner. 2007 återförenades de dock till allmänt jubel, och de två efterföljande albumen “At war with reality” (2014) och “To drink from the night itself” (2018) har klargjort att At The Gates inte bara är legender, utan även ett band för samtiden.


Senast At The Gates uppträdde på Sweden Rock Festival var år 2013. Hur känns det att få komma tillbaka?
– Sweden Rock är alltid speciellt! En grym festival med en skön känsla, det var en väldigt bra spelning för oss 2008, på vår reunionturné. Så vi ser fram emot att komma tillbaka, folk är alltid peppade och det är alltid ett bra gensvar.

Hur resonerar ni när ni sätter ihop en setlista?
– Vi vill att folk ska få en bra helhetsupplevelse. En setlista handlar mycket om ”flow” för oss, hur låtarna tillsammans transporterar dig till den där speciella platsen. Sedan är det ju kul att spela låtar som är utmanande och roliga att spela, så klart. Det är kul att kunna bjuda på några gamla stänkare också, men framför allt ska det vara en bra dynamik och publiken ska alltid ha kul.

Hur arbetar ni för att ge publiken en bra liveupplevelse?
– At The Gates har två dimensioner för oss, en skapande dimension där vi går in i oss själva och verkligen gräver och rotar för att skapa musik som kommer från hjärtat. Vår andra dimension är liveupplevelsen, den är också väldigt viktig för oss, och jag har alltid, från år 91 och framåt, sett At The Gates som ett starkt liveband. Vi har nog egentligen inga direkta knep. Vi är ju inget bomber och granater-gäng, utan låter musiken tala. Jag tror att man skulle kunna sammanfatta det med att vi försöker, så långt det går, att vara ett med publiken. Vi genererar energi som vi sedan får tillbaka av dem, och så vidare.

Inför Sweden Rock 2019: Intervju med At The Gates 1
Foto: Evelina Szczesik.

Vilken låt är din favoritlåt att framföra live, och varför är det din favorit?
– Detta varierar såklart, och det brukar nog vara detsamma för alla band, att de nya låtarna är de som utmanar dig mest som artist/musiker. Och att de därför hamnar överst i favoritlistan. Jag har några favoriter från nya skivan, som generar en annan form av energi, ”The Colours Of The Beast” och ”Daggers Of Black Haze” har en tyngd som jag tycker gör sig väldigt bra i ett annars hektiskt och snabbt set.

Hur ser framtidsplanerna ut för At The Gates?
– Festivaler i sommar, andra festivalsommaren på nya skivan. Sedan en USA-sväng i höst med Amon Amarth, Arch Enemy och Grand Magus. Sedan har vi ett gäng Sverigespelningar som jag verkligen ser fram emot. Att spela i Sverige på mindre klubbar är alltid kul. Det lutar väl också mot att vi kör en Europasväng till innan årets slut. Sedan har vi redan börjat skriva på nästa skiva, så det blir väl inspelning någon gång under våren 2020. Ett fullspäckat schema, men det är så vi gillar att ha det. Vi är alldeles för rastlösa för att stå still.

Till sist, finns det något band som du själv tänker kolla in under festivalens gång?
– Vi försöker alltid få till schemat så att vi åtminstone har en extra dag på festivalen. Denna gång har jag bestämt mig för att komma redan på torsdag.  Se Slayer en sista gång, kul att få se Def Leppard också. Tänkte kolla in Electric Hydra, ett nytt bra gäng från Uddevalla. Även hänga lite med folk. På fredag har vi ju också Candlemass, Jag Panzer och Witchfynde som höjdpunkter, men Witchfynde tror jag krockar med At The Gates, och det är trist. Man kollar säkert en liten sväng på ZZ Top också, efter några öl, haha… Avslutar Tomas.

AT THE GATES SPELAR PÅ SWEDEN STAGE, FREDAG 7 JUNI, 20:30

Sweden Rock Festival äger rum i Sölvesborg den 6-9 juni. Klara band för i år är bl.a KISS, Def Leppard, Ritchie Blackmore’s Rainbow, ZZ Top, Slayer, Tenacious D, Disturbed, Saxon, Styx, Dream Theater, UFO, Krokus, Amon Amarth, Hammerfall, Easy Action och många många fler.

 

 

RELATERADE ARTIKLAR
TOPPLISTAN SRF-NYHETER
FESTIVALNYHETER
MEST DELAT I VECKAN
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter