VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS MEST DELADE
FLER ARTIKLAR
eclipse-martensson

ECLIPSE – den nya vågen av hårdrock

5 Shares
eclipse-martensson
Efter ett hyllat släpp och mycket annat på gång så fick Rocknytts Mårten Cederberg en pratstund med en av Sveriges just nu mest kreativa låtskrivare och producent Erik Mårtensson. Det var lika bra att passa på att fråga om flertalet av hans projekt, däribland Eclipse, Jimi Jamison, W.E.T och The Friday Nights.


Jag kan uppleva att det blivit en ganska stor hype runt Eclipse, hade ni någon medveten plan när ni skrev plattan?

– Jag tror det är farligt att börja tänka på allting utan vi gör ju bara musik, jag tänker aldrig på vad folk vill höra eller vilken typ, om man inte skriver såklart för någon specifik artist.


Vi gör det vi vill och vi gör en platta som vi själva tycker om och gillar andra det så är det fantastiskt. Man måste göra det för sig själv när man har sitt egna band, vi är ju inte världens största band så vi har ju möjligheten att göra vad vi vill. Det är inte sådana pengar på spel, så som andra bolag har på jättestora band och jag tror det blir bäst så också.

Nu har ju skivan varit ute ett tag, hur har den tiden sett ut?
– Det har varit full fart, mycket intervjuer överallt. Vi är på gång med en ny video och vi ska släppa en singel till.

Vilket spår blir det?
– Det är inte helt hundra, det är inte skrivit i sten vilket det blir men det lutar åt S.O.S.

När man har en hel skiva med potentionella singelspår så måste det vara svårt att välja?
– Ja vi sa just det, jag sa också det att för mig del kan vi ta vilken som helst, jag står för allihop. Det är starka låtar. De som är mest aktuella är de som är radio potentiella, jag vet inte hur man ska tänka. Jag kanske hellre skulle vilja haft en ännu mera hårdrockig låt.

Var det så enkelt när ni valde första singelspåret, att ni tog titelspåret helt enkelt?
– Ja ungefär, det var ingen helt intelektuell diskussion om det utan det är ett bra spår och vi tyckter om den. Det var absolut inget självklart val att det skulle vara just den, det kunde också ha varit någon utav de andra, fast kanske ingen ballad.

Det var väl till och med någon som skrev att Eclipse var den nya vågen av hårdrock? 
– Mange sa det, att han hade pratat med någon som påstod det. När man tröttnar på hela genren och musiken för att det är så jäkla dåligt och helt plötsligt kommer det en skiva med riktigt bra låtar på, med bra produktion, de fanns i oss och man kan vara glad att fler uppskattar den.

Jag följer en del forum på nätet och jag har fått känslan att det har blivit två läger angående den här skivan och då tänker jag på melodicrock.com,eclipse-bleed-and-scream-cd2012 vet du vad jag tänker på?
– Jag kollar ibland och det är rätt roligt, det är kul att se vilken artist som passerar genom det nålsögat.

Jag tycker det är otroligt underhållande läsning där ibland. Ibland går jag in och läser, en del är ju på spiken medan en del är helt ute och cyklar tycker jag.

Hur kommer det sig att det har dröjt så länge mellan denna och förra skivan? Det är ju nästan fyra år.
– Det är ju så det är, man kan ju släppa en skiva sen tar det ett tag innan man tar tag i det igen. Sen kom W.E.T upp som vi gjorde och det gick ju bra och tog en del tid det också. Jag mixar och producerar ju en hel del skivor och jag är bokad jämt, tillslut bestämde vi oss bara, nu får jag säga nej till allting annat för nu måste vi köra Eclipse.

Men jag tror att det ändå var rätt val att vänta ett tag, vi har mognat och jag tror det var därför det blev en bra platta också. Vi var jävligt taggade att göra den. Jag känner redan ny insperation att börja med en ny. Vi kanske väntar till början av nästa år, då är det nog dags att börja skriva nytt. För vi har ändå rätt mycket att leva upp till efter den här skivan.
Ska vi toppa det här så får vi fan ligga i.

Jag tittade på Strum und Drangs senaste album att du var inblandad i den produktionen också.
– Ja, jag har skrivit två låtar.

Vilka låtar är det?
– En låt heter “Father Land och den andra “Hammer to Fall”
Det var många turer med det där, det var pågång att jag skulle prodda hela plattan. Det var så många turer med det där så det blev att vi gick åt olika håll istället. Jag var mer inne på deras linje att de ville ha en riktig metal platta men skivbolaget ville ha en pop platta och jag tyckte dem skulle köra på metal. Men sen valde de den poppigare linjen och då var inte jag intresserad längre.

Blir det någon turné med Eclipse eller blir det bara enstaka spelningar?
– Jag vet inte än men jag tror att det blir det för vi har helt nytt boknings bolag som vi har satt igång med för ett par veckor sedan så förhoppningsvis så kommer det bli en turnéer på det hela, men inget är klart än utan det är fortfarande under planering, vi tar in anbud och kollar vilka som är intresserade, men plattan går faktiskt rätt bra så att det finns goda chanser men det kommer att bli gig, men hur mycket eller hur lite det vet jag faktiskt inte men vi ska absolut komma ut och spela för jag har spelat alldeles för lite med Eclipse genom tiderna, så det börjar bli dags.

Kan uppleva att eran musik skulle göra sig mycket bra live!?
– Den bygger inte på så mycket, jag menar det är ganska enkel musik det är ju gitarr, bas, trummor och sång och det borde onekligen fungera live.

Er trummis spelar med sabaton nu också?
– Ja just ja.

Men han är fortfarande med i bandet?
– Absolut, han älskar verkligen den musiken, det är ju vad han verkligen gillar. Så han är kvar helt och hållet.

Låten “Brothers in Arms” som hamnade på W.E.T skivan var väl ursprungligen tänkt till Eclipse?
– Ja, den och “One Love” som var singel var också ämnad till Eclipse. Men “One Love” ratade vi för att Mange tyckte den var för mesig (Magnus Henriksson, gitarrist i Eclipse).

Jag var lite nyfiken på varför den blev ratad från Eclipse?
– Ja, det var för lite rock´n roll på nått sätt tror jag, “Brothers in Arms” gjorde vi och sen glömdes den litegrann av, jag kommer inte ihåg exakt men vi skrev den samtidigt och hade den som idé, sen när jag skulle göra W.E.T plattan så tänkte jag, okej nu ska jag börja skriva låtar har jag något här som ligger? så började jag gå igenom telefonen etc?? Hittade “One Love” ja fan den här låten den passar perfekt det här är ju kanon det blev min favorit låt på hela skivan. Den blev bättre än vad vi trodde att den skulle bli.

Visst stämmer det att du var inne en del på lite hårdare musik som ung eller yngre?
– Jo absolut, det var ju Thrash metal, det var det enda som gällde.

Hur har det påverkat ditt låtskrivande idag till exempel?
– Jag vet inte, jag gillar riffandet väldigt mycket och jag lyssnar fortfarande på det. ECLIPSE PIC03Jag ska inte säga att jag är aktiv följare av genren. Jag köper ibland när det kommer nytt. Jag lyssnar inte så mycket på melodisk rock. Eclipse lyssnar jag på alltså mera hårdrock. Jag sätter ju aldrig på en Journey skiva eller någonting i den genren. Jag tycker det är bra, absolut men det är inget jag aktivt lyssnar på, då blir hellre AC/DC än Journey. Jag tror dock att det påverkar mig, det blir väl som en blandning av båda. Jag gillar det ju som sagt. Jag tycker ju det är jäkligt viktigt att det är melodiöst det är det som är låtar även om det andra blir utsmyckningar runt omkring? men det är sången, det är ju det som man hör och det man lägger märke till, du kan ju göra världens bästa låt med en vacker sångare men med en dålig melodi då blir det ju lätt dåligt, det har man ju hört på rätt många band.

Battle Grounds? Den har ju diskuterats ganska flitigt, du har säkert fått den här frågan förut men just länken till Gary Moore?
– Ja det är ju ganska uppenbart!

….att det ska vara ett plagiat och andra att det ska vara en hyllning hur var er tanke?
– Det är absolut hyllning från vår sida. Jag menar hela gitarr solot är Gary Moore, vi gjorde det Gary Moore medvetet. Den här låten har de där keltiska melodierna och precis i den svängen så dog Gary Moore, eller han hade väl dött precis innan vi gjorde den låten. Det är väl mest melodierna som känns som Gary Moore. Vi gjorde bara våran grej av det.


Den är som bonuslåt på japanska versionen eller hur?

– Ja precis, den är aukustisk.

Den är inte lik den vanliga gitarr versioner utan det är massor av trummor och orkester och väldigt överarbetad, vi började med aukustisk gitarr och vi skulle göra en enkel men så kände vi, fan vad tråkigt. Sen byggdes det på och så vart det lite stråkar och så vart det horn etc och sen körde vi bara, resultatet blev värsta filmmusiks versionen!

Den är väldigt gripande!
– Den är skit sorglig. Jag har två ungar och  dem blir helt tysta när den kommer.

Hur går det då med familjeliv och musiken? Nu kanske du inte har turnerat så mycket men?
– Nej, jag spelar mest på en lagom nivå, jag är ute och gigar lite företags gig, shower och lite annat. Men annars när jag skriver och sådär är det ju kontorstid. Man måste ju ha ett vanligt liv när man har barn och jag har ganska lätt för att vara kreativ på beställning så att säga. Jag behöver inte sitta så här mitt i natten för att jag kom på något i sömnen, det räcker med att slå på kaffe bryggaren och sätta gitarren i handen så kommer det en låt. Det ska man vara tacksam för och jag tycker det är jävligt roligt.

Ja för man kan ju nästan tro att du är anställd av Frontiers?
– Ja, man kan ju nästan tro det.

Eller skriver du låtar och de presenterar sångare åt dig? eller hur funkar det egentligen?
– Ja ibland eller jag får ju förfrågan ifall jag skulle vilja jobba med vissa sångare?? men jag får ju tacka nej jag får välja om jag vill göra det eller inte.

Ja du har så pass mycket att göra?
– Jimi Jamison nu i alla fall, den är ju klar.

Vill du jobba med Jimi Jamison?
– Ja det vill jag, jag tycker han sjunger skitbra. jag menar det är klart jag gör det, det finns ju sämre personer att jobba med. Jag är ju tvungen också, jag lever ju på det här så då måste jag ha en budget. Jag måste ha pengar för att kunna betala räkningar och göra musik.
ECLIPSE LOGO01
Jag kan ju likna dig lite med Magnus Karlsson, för han skrev ju väldigt mycket musik åt många artister och också just för Frontiers ett tag där. Tills han tog anställning i Primal Fear.
– Just det precis!

Finns det risk att du skulle ta anställning i något band och lägga ner producerandet?
– Nej inte än så länge iallafall. Alltså det jag verkligen vill satsa på är Eclipse och själva musik produktionsbiten. Kanske inte hålla på och skriva hela tiden åt andra, det är ganska krävande. Det krävs ju att man ska vara skit bra hela tiden Och gör man inte bra saker så är man ju körd. Det är en stor press att alltid kunna leverera. Det är ju en viss typ av låtar som faller den här publiken i smaken också och även om en del klagar så är det betydligt fler som inte klagar på låtskrivandet och det märker ju Frontiers.

För jag kan tycka att dina projekt skiljer sig ganska bra åt ändå. För Eclipse är ju absolut ett av dem hårdare eller ska man säga hårdrockigare banden. Sen har du ju Jimi Jamison det är ju utpräglad melodisk rock. Första låten påminner ju om Journey upp i dagen.
– Ja det är det nog.

Sen har du ju The Friday Nights också
– Det är ju power pop.

Jag tycker ju att du är en av de mest intressanta personerna som hårdrocks-Sverige har idag, samtidigt ger du inte sken av att vilja stå i centrum!?
– Den vanligaste versionen är ju att man är med i ett band och det är det enda man gör, de skriver ingenting där i mellan utan för sig själva och sitt eget band. Så var jag också för länge sen. Skrev jag en bra låt så höll jag den själv, men sen släppte det där när man skrev alla möjliga låtar. Man behöver inte göra låten åt sig själv utan jag är lika glad att göra låten åt någon annan. Allt behöver inte kretsa kring mig själv och jag är inte intresserad av att släppa en solo platta. Jag är inte intresserad av att bara skriva för mig själv. Jag tycker det är roligt att göra det här åt andra också. Jag har inget ego i det. Utan om andra behöver låtar och de tycker att jag gör bra låtar, så är dem fullt välkommna att använda mina.

Men ofta får du den mesta uppmärksamheten iallafall.
– Ja det kanske man får. men är det inte lite så på melodicrock.com? eller dem som är väldigt insatta? Då måste man hänga med i svängen ganska hårt och hålla koll på vem som skriver vad. men om man är som en vanlig hårdrockslyssnare och får plattan och lyssnar på det som bandet Eclipse om man inte har historierna att jag har skrivit för Jimi Jamison tex, då är det en väldigt bra hårdrocks skiva och då finns det ingen koppling till dem andra. Dem som är helt insatta — dem har ju full koll på allt man gör.

Det är väl vi musik nördar som tänker på sånt.
– Jag kan tänka mig att ett vanligt Jimi Jamison fan som bor ute på landsbyggden i USA eller i Köping i Sverige kanske inte tänker på att jag har gjort skivan utan de lyssnar på en ny skiva av Jimi Jamison och tycker det är jävligt bra. De kanske inte diskuterar min inblandning, tror jag iallafall.

Nej så kan det nog vara. Har du en egen studio?
– Ja i Enskede gård i Stockholm, BlowOut Productions.

Hur ser framtiden ut nu då? Vad ser ni fram emot mest den kommande tiden?
– En ny W.E.T är på gång, den är klar, inspelad. Vi har 15 spår inspelade och klara, skivan är nästan färdig mixad.

Något releasedatum?
– Februari är det senaste jag hört men det kan bli senare. Det är ju svårt när alla är på olika håll. så som Jeff, han har flyttat också, förut bodde han ju i London men nu bor han ju i L.A. Vilket gör tidsskillnad och resulterar i betydligt mer krångel, det är svårt att få till. Men vi måste ju få ihop det. Att alla inte är i Sverige är väl en miss, det gör att det blir en fördröjning på allting. Men vi gjorde ju skivan ganska snabbt och själva låtskrivandet funkade bra.

Är ni nöjda med resultatet?
– Ja det ska vi säga att vi är, absolut, men är det någon skiva som man har förväntningar på så är det ju den.

Ja absolut den första slog ner som en bomb tror jag hos många.
– Ja jäklar, alla såg ut som fågelholkar ingen hade en aning.

Hur var det att jobba med Jimi Jamison?
– Otroligt smidigt, han lade sången i USA. Det har funkat otroligt bra. Han sjöng in allting i första försöket, han skickade det och det var bra på en gång. jimi-jamison-never-too-late-cd-2012Det var bara att lyfta in det i mixen, hur bra som helst. Jag behövde knappt göra någonting med hans röst. Jag gör ju en låt först som han får och ska sjunga. Sen har han ju tolkat den och det gjorde han otroligt bra.

Men det är du som har skrivit låtarna och han har bara lagt på sången?
– All text och musik är skriven här i Stockholm, det är jag och Mange från Eclipse som har gjort en hel del. Samt Mikael Persson som jag jobbar mycket med har skrivit texterna och han har skrivit mycket texter till Eclipse eller nästan alla texter har han varit med och skrivit, även W.E.T har han skrivit alla texter till tror jag

Ni är ett litet team där.
– Ja han är väldigt bra på texter och jag inte lika road av att skriva texter och inte så bra på det så istället för att göra det halv bra så är det bättre att ge det till någon som är duktig på det och som gör det bra.

Har du några andra projekt på gång nu?
– Ja, nu håller jag på med en tjej här från Stockholm som ska göra ett debutalbum. Vi gör den tillsammans men det var inte meningen Det var meningen att jag enbart skulle producera den men jag blev av någon anledning medverkande i låtskrivandet, så det är vad jag jobbar med just nu. Men det är ingenting som är klart ännu. Det är även två andra skivor som ligger inbokade. Inget officiellt än men de är iallafall inbokade.

The Friday Nights, när släpps den skivan?
– Jag har ingen anning, vi skrev faktiskt en ny låt förra veckan, första nya låten på evigheter. Vi har ett management med, det är i England och allting var väldigt bra pågång men sen inträffar det en del saker som gör att det rann ut i sanden. Alla ville väl inte att det skulle rinna ut i sanden men så blev det iallafall, det skar sig lite grann och vi är fast i kontraktet fram till november så vi kan inte göra någonting med det bandet förrens då. Så det tvär dog, från att ha jobbat med en av världens största producenter i London till att det gick käpprätt. Men ja, det kommer väl någon gång i framtiden.

Jimi Jamison då, hur kom du i kontakt med honom? Var det genom Kimball/Jamison skivan?
– Ja, dem frågade ifall jag ville bidra med tre låtar till den. Så då skrev jag dem tre låtarna och sen var det inte så mycket mer med det förräns det var dax för Jimi och att han skulle göra en solo skiva igen. Då vart jag tillfrågad om jag ville skriva och prodda den.

Det låter ju som att du har mer än ett heltidsjobb?
– Ja jo det är rätt mycket. Jag är rätt effektiv så jag jobbar rätt snabbt när jag väl sätter igång. Det gäller bara att veta vad man vill, jag tror att det är det som är det svåraste att alltid veta vad man vill göra. När man väl vet vad man ska göra så är det ganska lätt.

Nä för jag vart lite förvånad med Eclipse också, det är ju ganska många låtar på plattan, det är väl 11 stycken och sen så släppte ni ju de här två låtarna till Sweden Rock Magazine, och oftast då brukar man ju kunna förvänta sig någon demo version eller något men det var ju två fullfjädrade lika bra låtar som resten av skivan nästan.
– Den ena hade vi liggande, det var en överbliven låt. Den var aldrig inspelad och klar utan vi spelade in den och en skrev vi ju bara det var bara att damma av dem ganska snabbt. Jag ville inte att det skulle vara några för dåliga, jag menar det är samma sak som när man själv lyssnar på någonting man vill ju inte när man själv får en singel ha två akustiska låtar. Det är inte värt det, det är ingenting man lyssnar på, det är ju roligare för dem som ändå gillar bandet att få någonting som är av värde.

{youtube}LPUzo1fkM38{/youtube}

Ni har inga låtar som ligger och som är ratade på Eclipse?
– Nej det är ganska dåligt med det. Nej är det är fan inte bra så då slänger vi dem. 

Det slängs hela tiden, jag har inte så mycket som ligger faktiskt, utan det är hela tiden nej det är inte bra, jag gör aldrig klart något som inte är bra då slänger jag det bara occh börjar om på nytt istället. För det tar bara tid och kraft att hålla på med något som inte låter bra. Ibland tar det ju tid att inse att nej det är ingen bra låt. Det gäller bara att inse det i tid så man inte lägger ner flera dagars jobb på någonting som inte är bra.

För ofta är det ju mer kvantitet än kvalitet kan man ju känna på vissa, och vissa gamla band har ju inte förmågan att producera nytt överhuvudtaget så att säga.
– Så länge man håller på och skriver låtar så blir man bra på det. Så länge man håller igång med någonting. Då får man mycket inspiration, men när man slutar och tar en paus det är då det kan bli svårt att öppna dörren igen. Det är väl det som händer många.

Jag får tacka dig Erik för denna intervju och lycka till med alla dina band och produktioner.

Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

Chefredaktör och grundare av Rocknytt
RELATERADE ARTIKLAR
SENASTE NYHETERNA
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter