Dagar
Timmar
Minuter
Sekunder
LIVERECENSIONER SRF
POPULÄRA LIVERECENSIONER SRF
INTERVJUER SRF
ALLA NYHETER

Inför Sweden Rock 2019: Intervju med Rock På Svenska – En hyllning till Strängen

Rocknytts intervjuserie ”Inför Sweden Rock 2019” fortsätter. Nästa band ut är Rock på Svenska – En hyllning till Strängen där Rocknytts Andreas Östlund fick ställa några frågor till Pontus Blom.

“Rock på svenska” (2018) är den postumt utgivna, hyllade soloskivan från The Hellacopters’ alltför tidigt bortgångne gitarrist Robert “Strängen” Dahlqvist (1976-2017). Hyllningsspelningen till denne i höstas, på Debaser Strand i Stockholm, får nu en uppföljare på Sweden Rock Festival. Strängens gamla band kommer alltså, tillsammans med diverse gäster, att spela låtar från nämnda album och något från hans tid i Dundertåget och/eller The Hellacopters kan också bli aktuellt.


Rock på svenska – en hyllning till Strängen. Hur känns det att få spela på SRF?
– Det vilar nån bitterljuv revanschlust över spelningen, det fanns många som tvivlade på Roberts förmåga som musiker och låtskrivare på slutet och så lyckades vi tillsammans få till den här nästan omöjliga skivan till slut. “Rock På Svenska” blev så otroligt bra. Robert hade varit oerhört stolt över ett sånt här tillfälle, och vi som spelar ska bara försöka fullfölja hela vägen in på något sätt. Det är en väldigt, väldigt speciell spelning för oss. Vi ska försöka ha så kul som vi bara kan, och spela väldigt mycket gitarr helt enkelt.

Har ni själva några speciella minnen från SRF?
– Har aldrig besökt festivalen tidigare, men den ska ju vara helt grym både att besöka och att spela på har jag hört. Ser verkligen fram emot besöket!

Hur tänker ni runt er setlist inför SRF?
– Vi kan ju inte spoila för mycket men vi kommer göra skivan, såklart, med gäster som har varit närvarande i Roberts karriär på ett eller annat sätt. Sen får en väl se till att komma på giget om en vill se om det dyker upp någon överraskning!

Vilka band missar ni själva inte på festivalen?
– Vi hänger väl kvar och ser band hela onsdagen då vi har tidigt gig, det ska bli kul. Sen har jag hört av säkra källor att Blaze Bayley ska vara i storform, så det hade man ju velat se. Våra kompisar i Electric Hydra är ett säkert kort för alla som gillar snabb doom, så dom borde alla se tycker jag.

Berätta gärna om Strängen och hur han var som person.
– Varm och snäll, och som gitarrist oerhört naturlig och filterlös. Det fanns aldrig några manér, allting var rent och ärligt uttryckt.

Kommer det fler hyllningar i framtiden?
– Spelningen på Sweden Rock kommer vara den sista som vi gör i det här formatet. Sen kommer skivan och Roberts musik leva kvar, där för folk att lyssna på alltid vilket är det fina med musik. Sen så har ju Strängen-sällskapet skapats för att hylla Roberts minne och Stämskruven, som utmärkelsen heter, ska varje år delas ut till en musiker eller artist som verkar i Roberts anda.

Slutligen skulle jag vilja veta vilken som är Pontus Bloms favoritlåt att framföra live?
– Det finns många favoriter, men Din Hand är sjukt kul att spela live. Vi hann köra den några gånger med Robban på slutet och den satte sig alltid direkt hos publiken. Sjukt bra låt, sjukt bra riff, sjukt bra.

Rock på Svenska – En hyllning till Strängen spelar på Sweden Stage, onsdagen den 5:e juni kl. 16.15.

Sweden Rock Festival äger rum i Sölvesborg den 6-9 juni. Klara band för i år är bl.a KISS, Def Leppard, Ritchie Blackmore’s Rainbow, ZZ Top, Slayer, Tenacious D, Disturbed, Saxon, Styx, Dream Theater, UFO, Krokus, Amon Amarth, Hammerfall, Easy Action och många många fler.

RELATERADE ARTIKLAR
TOPPLISTAN SRF-NYHETER
FESTIVALNYHETER
VECKANS MEST DELADE
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter