INTERVJUER SRF
LIVERECENSIONER SRF
VECKANS MEST DELADE
ALLA NYHETER
Foto: Effie Trikili

Inför Sweden Rock 2019: Intervju med Saxon

76 Shares

Rocknytts intervjuserie “Inför Sweden Rock 2019” går vidare. Nästa band ut är Saxon där Rocknytts Mattias Högström fick ställa några frågor till bandets trummis Nigel Glockler.

Ett av Sweden Rock-publikens stående favoritband. Saxon skivdebuterade 1979, slog igenom året därpå med andra albumet “Wheels of steel”, och har sedan dess med smärre avvikelser fortsatt leverera klassisk brittisk heavy metal på hittills 22 studioalbum, senast 2018 års “Thunderbolt”. Saxons konsekvent höga klass på sina skivor och i synnerhet sina liveframträdanden är två viktiga orsaker till att bandet fortfarande är så populärt. En annan är att Biff Byford är en av hårdrockens mest betvingande frontmän.


Hej och välkomna tillbaka till Sweden Rock. Ni har spelat där så många gånger nu att det måste kännas som ert andra hem.

Ja vi uppskattar alltid Sweden Rock – det har en underbara atmosfär – känslan i och runt festivalen gör den speciell för oss och viktigast av allt är att fansen alltid får oss att känna oss välkomna. Personligen så längtar jag efter att få spela där igen.

Hur känns det att återvända ännu en gång? Vad är det som får band att återvända gång på gång till just denna festival?

Som jag svarade redan på förra frågan så är det en väldigt speciell festival för oss. Jag måste även säga att den är fantastiskt bra organiserad så det spelar så klart också in i att band återkommer många gånger.

Har du något roligt minne från festivalen du vill dela med läsarna?

Precis som på alla festivaler så är det roligt att träffa vänner från andra band. Oftast är det enda chansen man har att träffas eftersom alla är ute på olika turnéer för det mesta.

Vad kan fansen förvänta sig från er spelning? Några överraskningar? Blir det en vanlig festivalsetlist eller är det en del av 40-årsjubileumsshowerna?

Det kommer att bli en speciell show och setlist för Sweden Rock. Mer än så avslöjar jag inte!

Någon chans att ni spelar något från mitt personliga favoritalbum Unleash the Beast?

Kanske – du får helt enkelt vänta och se, men kom ihåg att vi inte kan spela allt som fansen vill höra. Då skulle vi få stanna på scenen i 6 timmar…

Ni har verkligen MÅNGA låtar att välja bland. Vilken är din personliga favorit att spela kväll efter kväll?

MÅNGA är väldigt sant. Det är för många att välja bland. För mig är varje spelning unik så vissa kvällar uppskattar jag att spela den låten och andra kvällar är det en annan låt. Det varierar väldigt mycket.

Vad är planerna för Saxon efter sommarfestivalerna? Mestadels koncentrera er på Eagles and Castles showerna?

Ja vi har några riktigt speciella shower i Storbritannien och Europa under hösten.

Eftersom Biff jobbar med sin första soloskiva antar jag att det dröjer innan det kommer en ny skiva med Saxon. När kan vi förvänta oss att nästa platta dyker upp?

Vi har redan börjat bolla lite idéer för nästa album. Om jag får gissa så säger jag att vi börjar spela in den tidigt 2020 men det är långt ifrån säkert. Det är mycket som hinner hända innan vi är där.

Om du får tid att se några andra band i år vilka skulle det vara?

Jag ska helt klart se Sacred Reich någon gång i år då deras trummis, Dave McClain, är en god vän till mig.

Jag kommer givetvis att se många band på de festivaler vi spelar på men det beror ju helt på vilka som spelar just den dagen på just den festivalen.

Jag vill gärna få avsluta med att berätta detta för dig. Saxon är den största anledningen till att jag har lyssnat på hårdrock i snart 37 år. Den då 11 årige Mattias fick Strong Arm of the Law i julklapp 1982 och sedan dess har jag varit ett stort fan av Saxon och hårdrock. 

Det ska bli riktigt roligt att se er igen.

Tack så mycket. Vi uppskattar verkligen din support genom åren.

Tack för att du tog dig tid att svara på frågorna och vi ses i Norje.

Tack själv och cheers Mattias. All välgång till dig.

Saxon spelar på FESTIVAL STAGE, LÖRDAG 8 JUNI, 17:30

weden Rock Festival äger rum i Sölvesborg den 6-9 juni. Klara band för i år är bl.a KISS, Def Leppard, Ritchie Blackmore’s Rainbow, ZZ Top, Slayer, Tenacious D, Disturbed, Saxon, Styx, Dream Theater, UFO, Krokus, Amon Amarth, Hammerfall, Easy Action och många många fler.

RELATERADE ARTIKLAR
TOPPLISTAN SRF-NYHETER
FESTIVALNYHETER
MEST DELAT I VECKAN
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter