INTERVJUER SRF
LIVERECENSIONER SRF
VECKANS MEST DELADE
ALLA NYHETER
Foto: Nidhal Marzouk

Inför Sweden Rock 2019: Intervju med Myrath

19 Shares

Rocknytts intervjuserie “Inför Sweden Rock 2019” går vidare. Nästa band ut är Myrath där Rocknytts Mattias Högström fick ställa några frågor till bandets sångare Zaher Zorgati.

Tunisiens stoltheter inom prog metal har släppt fyra album sedan 2007, senast “Legacy” (2016), och ett femte är på väg. Influenserna från tunisisk folkmusik har gett Myrath ett mycket eget sound, av vissa kallat “oriental metal”. Bandet har spelat över hela världen med bland andra Robert Plant, Dream Theater, WASP, Tarja och Dream Theater och sångaren Zaher Zorgati har även medverkat i Ayreon. Efter att ha framträtt på ett flertal europeiska festivaler – som headliners på ProgPower Europe 2010 – har det nu blivit dags för Myraths SRF-debut.


Hej och välkomna till Sweden Rock Festival. Om jag inte är helt fel ute så blir detta första gången Myrath spelar i Sverige. Vad är era förväntningar på festivalen?

Först av allt vill jag tacka för att vi får göra den här intervjun. Vi har höga förväntningar på festivalen och det är mycket riktigt första gången någonsin som Myrath spelar i Sverige. Det är en bra möjlighet för oss att träffa våra fans och givetvis introducera Myrath till de svenska metalfans som ännu inte hört oss. Vi släppte vår nya platta “Shehili” den tredje maj och kommer givetvis att spela låtar från den. Vi är mycket spända på hur mottagandet blir för skivan.

För dem som ännu inte känner till er. Vilka är Myrath?

Myrath är ett multikulturellt band. Vi mixar hårdrock med orientaliska och andalusiska mönster, rytmer, melodier och harmonier. Ibland är det “tribal music”, ibland är det melodiskt men vårt främsta mål är att dela musikens känslor och styrka med lyssnarna. 

Vad kan fansen förvänta sig från er spelning och varför vore det dumt att missa den?

För att det kommer att bli en riktig show. Inte bara musiker som spelar instrument. Vi väver samman progressiva influenser med trallvänliga refränger. Våra shower är fyllda av kraft och entusiasm. Vi älskar att spela tillsammans. Som en extra bonus kommer vi att ha en magdansös med oss.

Hur har det förra albumet “Legacy” tagits emot?

Vi känner oss väldigt välsignade för all fantastisk feedback vi har fått för “Legacy”. Jag menar, videon för “Believer” har över 10 miljoner visningar på internet. Det är helt otroligt och gav oss rejält med styrka och självförtroende när vi började jobba med nya skivan “Shehili”. Det är underbart att se hur våd fanbas växer för varje dag och att fansen kommer från så många olika länder.

Vad har ni för planer för 2019 förutom att spela på sommarfestivaler?

Vi är givetvis väldigt förväntansfulla på hur nya skivan kommer att tas emot. Efter succén med “Legacy” bestämde vi oss för att lämna kaoset i storstäder och spelade in nya skivan i en liten studio i en förort till Paris. Där satte vi oss ned tillsammans med vår producent och vän Kevin Codfert (Adagio) och hade en riktigt rolig låtskrivarprocess. Vi kom jättebra överens och många bra idéer delades och bollades fram och tillbaka. Var och en av oss i bandet hade möjligheten att lägga till sin del i pusslet som sedan blev de 12 låtar som återfinns på “Shehili”. När det gäller livespelningar så blir höjdpunkterna Sweden Rock och Wacken. Vi kommer även att ge oss ut på en egen turné senare i år.

Hur är metalscenen i Afrika? Jag gissar att det inte är så lätt att få uppmärksamhet där.

Det var väldigt svårt till en början då hårdrock var någonting nytt och allting nytt tas emot med misstänksamhet. Inga motgångar kunde dock hålla oss tilabaka från att skapa vår musik och försöka nå ut med den i hela världen. Vi har lagt ner våra hjärtan och själar i Myrath och nu är vi Afrikas största rockband. Vi har sällan under 6000 personer i publiken när vi spelar live.

Kommer du att få tid att se några andra band på festivalen? I så fall vilka?

Det är många fantastiska band 🙂 Jag vill gärna se Kiss, ZZ Top och Slayer.

Tack för att du tog dig tid att svara på frågorna. Vi ses i Norje i juni.

Tack så jättemycket och vi ses där!

Myrath spelar på ROCKKLASSIKER STAGE, LÖRDAG 8 JUNI, 17:00

Sweden Rock Festival äger rum i Sölvesborg den 6-9 juni. Klara band för i år är bl.a KISS, Def Leppard, Ritchie Blackmore’s Rainbow, ZZ Top, Slayer, Tenacious D, Disturbed, Saxon, Styx, Dream Theater, UFO, Krokus, Amon Amarth, Hammerfall, Easy Action och många många fler.

RELATERADE ARTIKLAR
Inga inlägg hittades.
TOPPLISTAN SRF-NYHETER
FESTIVALNYHETER
MEST DELAT I VECKAN
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter