INTERVJUER SRF
LIVERECENSIONER SRF
VECKANS MEST DELADE
ALLA NYHETER

Inför Sweden Rock 2019: Intervju med Darkane

75 Shares
Rocknytts intervjuserie ”Inför Sweden Rock 2019” fortsätter. Nästa band ut är Darkane där Rocknytts Effie Trikili fick ställa några frågor till bandets gitarrist Christofer Malmström.
Efter en lång tystnad återvänder Helsingborgs Darkane till offentligheten för att fira debutplattan “Rusted angel”:s 20-årsjubileum. Bandet hör till det sena 90-talets pionjärer inom brutal musik och på sina hittills sex album – varav “The sinister supremacy” (2013) är det senaste – bjuder de på en enormt välspelad hybrid av thrash metal och melodiös death metal. Den högt begåvade och meriterade laguppställningen inkluderar supertrummisen Peter Wildoer och återkomne originalsångaren Lawrence Mackrory (FKÜ, Scarve).

Välkomna till årets upplaga av Sweden Rock Festival. Hur känns det att spela på festivalen?
– Tack! Vi är så klart jättetaggade och ser fram emot spelningen. Senast vi spelade på Sweden Rock var 16 år sedan, 2003. Mottagandet då var fantastiskt så våra förväntningar är höga. Vi kommer att ge publiken allt vi har.

Er debutskiva ”Rusted Angel” firar 20 år och ni kommer under hela året att spela den i sin helhet. Finns det fler överraskningar att förvänta?
– Det kan jag inte avslöja för då är det ingen överraskning. Men det mottogs väl av fansen när vi gick ut med att vi skulle spela Rusted Angel i sin helhet det här året, och vi själva tycker att det är svinkul också. Några låtar har inte spelats på nästan 20 år, och en låt, Chase for existence hade vi aldrig kört live förrän vi körde den på en festival i Wales tidigare i år. Vi kom på när vi repade in plattan igen att vi faktiskt är riktigt nöjda med den. Det var en helt ok debut och låtarna är roliga att spela. =)

Hur blev reaktionerna när ni fick veta att ni skulle få spela på Sveriges största rockfestival?
– Vi blev fly förbannade! Nej, självklart är det jätteroligt. Det var alldeles för länge sedan vi spelade här. Det förra giget från 2003 lades förresten upp på Youtube i sin helhet för bara två månader sedan. Då var vi något yngre och väldigt energiska. Det är en bra måttstock att gå efter nu också.

Ni har inte släppt ett nytt album sedan 2013, finns det planer på att släppa nytt material?
– Ja, det har funnits planer väldigt länge. Det tråkiga är att vi har haft svårt att hålla våra egna uppsatta deadlines pga diverse personliga livshändelser, men just nu är målet att börja spela in efter sommaren. Det blir så när man har vanliga jobb och familj. Men hur som helst, det instrumentala låtmaterialet är klart och Lawrence jobbar med sången just nu.

Vad kan vi förvänta oss av er spelning på Sweden Rock?
– Vi bränner av Rusted Angel i sin helhet från första till sista låt och efter det kommer vi att ta en bunke av våra favoriter från senare plattor. Darkane har alltid älskat att spela live och förhoppningsvis kommer spelglädjen att märkas och smitta av sig på publiken.

Har ni någon favoritlåt att spela live och varför?
– Det är svårt att säga, men för min egen del är mitt favoritögonblick när introt har gått igång, precis innan vi går på scenen. Då pumpar blodet. Sen gillar jag både att spela både snabba och tunga låtar, men en “headbangfavorit” är Chaos vs Order från Expanding senses-plattan. Den är inte så krävande rent tekniskt men väldigt svängig och när vi framför den kan vi passa på att glädjas över att vi är där just då. Det är viktigt att stanna upp och ta in att vi är fem polare som har hållit ihop väldigt länge och gör det vi tycker bäst om tillsammans inför en stor publik. Det är inte mycket som slår den känslan. Kom dit och joina oss! =)

Är det några band som spelar på festivalen som ni absolut inte kommer missa?
– Jag vet inte hur det är med de andra i bandet, men det är ju jättemånga jag  vill se. Sen vet jag inte än om vi dyker upp på lördagen eller tidigare, men det bandet jag helst hade velat se är faktiskt Rainbow. Så självklart krockar våra speltid med deras, haha! Hinner kanske rusa dit efter att vi spelat klart och se de sista tio minuterna.

Darkane spelar på Rockklassiker Stage, lördagen den 8:e juni 21.00

Sweden Rock Festival äger rum i Sölvesborg den 6-9 juni. Klara band för i år är bl.a KISS, Def Leppard, Ritchie Blackmore’s Rainbow, ZZ Top, Slayer, Tenacious D, Disturbed, Saxon, Styx, Dream Theater, UFO, Krokus, Amon Amarth, Hammerfall, Easy Action och många många fler.

 

Effie Trikili

Effie Trikili

Skribent/Fotograf
RELATERADE ARTIKLAR
Inga inlägg hittades.
TOPPLISTAN SRF-NYHETER
FESTIVALNYHETER
MEST DELAT I VECKAN
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter