Nerved
Foto: Andreas von Gegerfelt

Nerved: konceptet som blev ett band med rå energi!

De har kallats Dalarnas Rammstein, och även om liknelsen har en poäng döljer det sig betydligt mer än taktfast industrimetal i det musikaliska recept som ligger till grund för Nerved!

De har kallats Dalarnas Rammstein, och även om liknelsen har en poäng döljer det sig betydligt mer än taktfast industrimetal i det musikaliska recept som ligger till grund för Nerved! Strax innan soundcheck vid bandets spelning på Harry B James i lördags fick Rocknytts Peter Johansson en pratstund med maestro Marcus Hanser och resten av bandet.

Albumet ”Leave It All Behind” släpptes under sensommaren och ni har hunnit med några klubbspelningar. Ni är också aktuella för årets ”Sabaton Open Air”, en klassisk sportfråga: hur känns det?

Elias: Spännande som fan, stor scen, massa folk, skitkul!!

Marcus: Spännande men också lite märkligt!

Vilka band ser ni själva mest fram emot att se på Sabaton Open Air?

Joachim: Sabaton, så klart och Candlemass!

Marcus: Apocalyptica

Joacim: UDO!

Elias: Ja! UDO skall ses! Mest för att se honom ”som människa” liksom.

På tal om UDO, han släppte ju albumet ”Steel Factory” i höstas, en platta med femton låtar. Personligen tycker jag att det är några låtar för mycket. Vad anser ni om albumformatet kontra t. ex en kortare EP?

Joachim: Fördelen med EP’s är ju att då kan man släppa kanske fyra låtar åt gången och samtidigt släppa musik lite oftare.

Elias: Ja, när man jobbar som vi gör och inte hinner träffas och repa så mycket, Nerved är ju Marcus projekt från början, så tar det ju väldigt lång tid att få ihop ett album.

Marcus: Ja, pluss att man får många nya visioner utmed vägen.

Vad kan vi förvänta oss av kvällens spelning?

Elias: Att det blir jävligt kul! Jag har ju inte känt Marcus lika länge som Jocke (Björkegren), men jag har hört tillräckligt många gamla låtar av bandets tidigare upplagor, och samtidigt varit med och tyckt och tänkt mycket kring gamla låtar. Jag är överraskad av hur kul det var att få till dem med denna sättning!

Marcus: Ja, att göra det till vår musik. Vi fem individer som nu utgör Nerved börjar känna hur ett gemensamt självförtroende uppstår!

Elias: Vi kommer ju lite utifrån och tar till oss låtarna på ett annat sätt.

Marcus: Gällande setlistan hade vi också lite covertankar som vi övergav till förmån till eget material. Vi tycker ju att det är roligt med renodlade hårdrockscovers, men de har oftast redan gjorts på ett bra sätt av andra, därför är det ännu roligare att kasta sig över exempelvis en poplåt som vi gjort med ”Electric” (Leila K). Det blir enklare att arrangera om och göra till ”sin”.

Joachim: Det ska finnas lite ”dökött” i setlistan så man kan välja lite, anpassa lite efter stor eller liten scen, vilka som är där och så vidare.

Vad händer efter Sabaton Open Air? Blir det fler spelningar, förbandsturné eller rentav en ny skiva?

Marcus: Vi får se. Vi har ju inte spelat ute så mycket på länge så vi är ju lite av ett oprövat kort. Därför är spelningen på Sabaton Open Air ganska viktig eftersom det potentiellt sätt är många som kan se oss, så vi får se vad den spelningen kan generera. Det finns lite lösa planer, men ingenting som är spikat. En kombination av båda kan man säga, lite spelningar och därefter skriva ihop lite nya låtar som nu ligger i någon form av digital byrålåda och skramlar omkring. Vi får se hur vi ska ta oss an det. Nu när vi är en fast sättning så blir det också roligare att jobba ihop istället för att sitta själv och pula. När jag skrev ”Leave It All Behindvar mina tvillingar små och sov därmed mycket, då hade jag en massa tid, nu har jag inte det längre och då blir jobbet på ett annat sätt. Nu finns det en palett, tidigare var det ju bara jag. Numera har vi också en replokal, men eftersom inte alla bor i samma stad är det ju också en faktor. Samtidigt är det ju roligt nu när bandet börjar finna sin form. Man märker att det finns en rå energi!

Joachim: Förhoppningsvis kommer vi ju hinna med några klubbgig i höst för att hålla det lite småvarmt.

Marcus: Det vore också roligt att åka till Finland eftersom de har legat på vår lyssningstopp på Spotify länge. Vi är nyfikna på varför!

Joachim: Nerved har ju alltid utgått från Marcus men det kommer att arbetas på ett annat sätt framöver.

Elias: Ja, processen kring hur den nya musiken kommer uppstå måste ju få ta sin tid. Det blir intressant!

Marcus: Nerved är ju ett koncept, men samtidigt kan man se det som olika koncept, och vi vet ju inte vad nästa koncept kommer att bli och hur musiken kommer att uppstå så det blir intressant. Det blir en ny process, helt enkelt! Det jag tyckte var framgångsrikt på ”Leave It All Behind” var att vi utgick ifrån melodier istället för riff. Det medförde att en del riff och melodislingor blev väldigt svåra att få till när det gäller att spela: ”Det här är inte roligt, det låter bra, det blir bra, men det är fan inte roligt!” *Skratt*.

Elias: Ja, det är svårt att inta coola rockposer i en del av dessa låtar. *Skratt*

Vilka artister/band inspirerades ni av som unga och vilka nya stjärnskott imponeras ni av idag?

Marcus: Det började med Beatles, Deep Purple, Rainbow. Där var jag kvar ganska länge tills jag upptäckte Rammstein. Nuförtiden tycker jag inte att musik har riktigt samma hållbarhetsstämpel, men ett band som inspirerar mig idag är Bring Me the Horizon. Deras senaste album ”amo” är en modig platta tycker jag, och hellre en modig platta med variation än en feg platta som håller sig inom ramarna för bandets koncept. Ett exempel är, och nu svär jag i kyrkan, Judas Priests senaste platta. Den är självklart bra men det blir på något sätt att såhär ser boxen ut och nu gör vi det bara! Det var roligare när de experimenterade. Det är roligt när det kommer något nytt, men jag tröttnar fort. Machine Head är ytterligare att nyare band jag imponeras av.

Elias: Jag vägrade ju alltid att vara hårdrockare men jag glömmer aldrig när jag hörde ”British Steel” (Judas Priest) första gången. Hela NWOBHM (New Wave Of British Heavy Metal) fungerade som en ögonöppnare.

Joachim: Ja, NWOBHM gjorde ju att vi insåg att vi kan ju också faktiskt lira! Maidens första plattor är ju fantastiska för att ta ett exempel.

Elias: Gällande nya band så är Gojira fantastiska!

Joachim: Jag fastnade för Mastodon för några år sedan. De gör en ganska intressant form av hårdrock med allt från countryinfluenser till metal. De gör sin grej verkligen! När folk lägger ner sin personlighet i det de gör så blir det intressant oavsett genre.

Joacim: En kioskvältare åt ett annat håll var ju Public Enemy med ”Welcome to the Terrordome” (från skivan ”Fear of a Black Planet”). Blåblus med Björn Skifs var en fantastisk platta som jag lyssnade på jättemycket som liten. Jag gjorde ju mycket rap och hip-hop i mina yngre år och vi har samplat hur mycket som helst från den plattan. Det är så funkigt så man dör!

Petra: Jag lever under en sten, jag lyssnar ingenting på musik och det är så jävla konstigt för jag lyssnade hur mycket som helst när jag var ung! Jag influerades mycket av Led Zeppelin och morsans gamla bluesplattor. Man fick ju ta det som fanns hemma innan man lärde sig var det var man skulle köpa! Det var också väldigt mycket Black Sabbath. Det är några tjejer från min uppväxtort Mora som är här ikväll som jag inte träffat på tjugo år. Vi hade ett tjejband tillsammans när vi växte upp och då var det hårdrock som gällde. Sedan dess har det ju inte varit det för mig, jag har ju sjungit storbandsjazz, blues och soul istället. Nu när jag är 44, och de är här, är jag plötsligt tillbaka! Det känns som att tiden har stannat! Jag blev helt stum när jag fick reda på att de var här! Eftersom jag hela tiden jobbar med musik så lyssnar jag ju självklart, men det blir inte för nöjes skull i bilen eller i soffan. Jag tror att jag skulle kunna hämta lite nya influenser, om jag gick in för det, i gospel. Jag har varit i USA några gånger nyligen och fått uppleva riktig gospel. Jag har ju inte någon religiös koppling utan det är något helt annat som jag inte kan ta på.

Hur ser ni på dagens musikklimat? Streaming, nerladdning, torrentfiler?

Marcus: Det är både positivt och negativt. Det är lättare att komma ut med grejer, men det är ju samtidigt som en tsunami av musik, och det mesta är ju faktiskt komplett dynga tyvärr.

Joachim: Jag älskar det faktum att det är enklare att nå ut med sin musik, men samtidigt förjävligt att de pengar som tjänas i princip inte går till de som har skrivit musiken. Det är sorgligt.

Marcus: Nä, det är inte särskilt hållbart i längden.

Joachim: Det som är riktigt bra och intressant kanske drunknar lite i mängden av allt som kommer. Det blir som ett smörgåsbord som är alldeles för stort. Man missar mycket bra saker.

Nerved är:

Petra Kvännå, Sång

Marcus Hanser, Gitarr

Elias Modig, Bas

Joachim Björkegren, Gitarr

Joacim Brunnberg, Trummor

VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS TOPPVIDEOS
Rocknytt

Tipsa oss om nyheter



ROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER