LIVERECENSIONER SRF
POPULÄRA LIVERECENSIONER SRF
INTERVJUER SRF
Foto: Press
Dagar
Timmar
Minuter
Sekunder

Inför Sweden Rock 2019: Intervju med Arch Enemy

Rocknytts intervjuserie ”Inför Sweden Rock 2019” går vidare. Nästa band ut är Arch Enemy där Rocknytts Tobias Andersson fick ställa några frågor till bandets gitarrist Michael Amott.

Inom melodiös death metal är Arch Enemy ett av Sveriges, och världens, stora namn. Bandet debuterade 1996 och från 2000 hamnade de verkligen på kartan sedan Angela Gossow intagit growlarpositionen. Fem succéskivor senare överlät Angela nämnda post på Alissa White-Gluz 2014. Ännu ett succédrag – Arch Enemys nionde och tionde album “War eternal” (2014) och “Will to power” (2017) har blivit väldiga framgångar. På den sistnämnda blev även Jeff Loomis (ex-Nevermore) ny andregitarrist vid bandledaren Michael Amotts sida.


Senast du uppträdde med Arch Enemy på Sweden Rock Festival var år 2014. Hur känns det att få komma tillbaka?
– Var det så längesedan? Vi är ju i stort sett konstant ute och spelar med Arch Enemy, men alltid kul att spela på ”hemmaplan”. Jag var faktiskt på några tidiga versioner av festivalen när det hette Karlshamnsrocken, så vi har en hyfsat lång historia tillsammans.

Annons:
Inför Sweden Rock 2019: Intervju med Arch Enemy 1
Foto: Robert Hellström

Förändras er musik på något sätt när den framförs live i
jämförelse med studioplattorna?
– Ja, det är klart…Råare och mer energi live än på skiva tycker jag!

Jag har aldrig riktigt sett Arch Enemy som något coverband, i jämförelse med till exempel Metallica, där en å annan cover är en självklarhet i deras setlista. Men kan vi nu förvänta oss ett gäng covers i era setlistor framöver i och med släppet av er coversamling?
– Det är kul att spela in covers till bonuslåtar och så vidare, och nu har vi ju samlat ihop alla som vi har gjort genom åren på nya ”Covered In Blood” släppet. Trots det så fokuserar vi helst på vårt egna material live, vi har så många populära egna låtar som fansen vill höra att vi hinner ändå inte med allt på festivalgig. Men vi har inte satt ihop låtlistan till sommaren ännu, så det kan ju faktiskt bli en coverlåt ändå kanske?

Har du något särskilt minne från Sweden Rock Festival som du skulle vilja dela med dig av?
– Mitt allra bästa SRF-minne kan jag nog inte dra här. Men jag har, genom åren de gångerna som vi har spelat, hunnit med att kolla in lite andra band som har varit kul – ofta lite udda band som inte spelar på alla andra festivaler.

Hur ser framtidsplanerna ut för Arch Enemy?
– 2019 blir ännu ett späckat turnéår för oss. 2020 blir lugnare på livefronten – då blir det mer arbete på ny musik och så vidare.

Som avslutande fråga undrar jag om det är något band som du själv skulle vilja se under festivalens gång?
– Vi är ju bara på plats några timmar just dagen vi spelar, men Slayer på deras avskedsturné är väl en grej som man inte ska missa tycker jag.

ARCH ENEMY SPELAR PÅ ROCK STAGE, TORSDAG 6 JUNI, 17:30

Sweden Rock Festival äger rum i Sölvesborg den 6-9 juni. Klara band för i år är bl.a KISS, Def Leppard, Ritchie Blackmore’s Rainbow, ZZ Top, Slayer, Tenacious D, Disturbed, Saxon, Styx, Dream Theater, UFO, Krokus, Amon Amarth, Hammerfall, Easy Action och många många fler.

https://www.instagram.com/michael_amott/
http://www.archenemy.net/en/

RELATERADE ARTIKLAR
TOPPLISTAN SRF-NYHETER
FESTIVALNYHETER
ALLA NYHETER
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter

ROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT