VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS MEST DELADE
rage-peavy-janne-mattsson

Ett par snabba ord med Peavy Wagner från Rage!

rage-peavy-janne-mattsson

Peter ‘Peavy’ Wagner, mannen som ensam hållit Rageskutan flytande i snart 30 år, ser trött ut där han sitter tillsammans med Rages gitarrist Victor Smolski  och väntar.

Victor som snart ska hålla en gitarrclinic på ‘Moonlight Bar’, en tillställning Peavy senare kallar “att kasta pärlor till svin” då den sega bakispubliken är allt annat än intresserad av att ställa gitarrelaterade frågor till den hårfagre ryssen. I väntan på att Victors flinka fingrar ska dansa rumba över gitarrhalsen passar jag på att fråga Peavy lite om framtiden och varför Rages utlovade “melodiska set”istället var lika hårt som en spark i skrevet.Peavy: Ja du, det här med att vi skulle spela ett melodiskt set, det är i sanningens namn lite missvisande. Det är så här vi låter och det är de här låtarna vi spelar. Vi kan inte bara koppla av eller på hårdheten, men vi försökte fokusera på de lite mer orkesterbaserade låtarna. Vi tänkte att de i alla fall är lite mer melodiska än de låtarna vi kommer att spela på kryssningen imorgon.


Ja, förvisso, men jag hade förhoppningar om att ni kanske skulle spela låtar som ‘Days of December’, ‘In Vain (I Won’t Go Down)’ eller kanske till och med ‘Ghosts’ – låtar som verkligen är melodiska i min bok.
Jag förstår vad du menar, men samtidigt –  när skulle vi ha tid att repa in de låtarna? Vi har precis gjort ett par spelningar i Ryssland nu och det vi egentligen har gjort är att dela upp den setlisten i två. Att repa in speciella låtar bara för den här spelningen skulle vara för tidskrävande. ‘Days of December’ är en riktigt bra låt som vi inte spelat på länge. Det vore kul att göra det igen, men att repa in den bara för en spelning… Nej, det funkar inte riktigt så. Tiden var helt enkelt för knapp. Men jag hoppas du tyckte det var en bra konsert ändå?


Givetvis var det en bra konsert, inget snack om den saken, men det var som sagt var inte vad jag hade hoppats på. Men berätta lite om framtiden nu istället. Om jag förstått det hela rätt ska nästa skiva vara en orkesterskiva igen?
Javisst, där har du helt rätt. Jag antar att du har koll på att de kommande orkesterskivorna nu ska släppas under ett eget namn och inte som Rageskivor?


Det har jag, Lingua Mortis var det va?
Ja, Lingua Mortis Orchestra featuring Rage kommer det att vara i framtiden. Vi trodde att vi skulle få klart skivan redan i år, men det kommer inte att bli så. Vi går in i studion i mars nästa år och räknar med att stanna där fram till slutet på april.


Jaså, skivan är inte ens inspelad ännu? 
Nej, du måste förstå en sak;  jag kanske inte borde säga det här, men sak samma. Det är så att vi har lite problem med orkestern, det är den som hela förseningen beror på. Budgeten vi har och det hutlösa priset orkestern tar, det funkar inte riktigt just nu. När vi gjorde den första orkesterskivan ‘Lingua Mortis’ 1996 var det nytt och spännande – något inget annat metalband hade gjort förut, men nu ska varenda litet skitband ha en orkester med på en låt eller till ett intro och så vidare och det känner såklart orkestrarna av så priset på att arbete med en orkester är nästan tjugo gånger dyrare nu än 1996. Detsamma gäller orkestern vi har jobbat med sedan ‘Speak of the Dead’ (2006), de har redan tredubblat priset och vi har helt enkelt inte råd med det.


Men, var det inte Victors pappas orkester ni använde er av?
Jo…


Och de kan inte ge er ett schysst pris nu?
Nej, det verkar inte så. Victor håller därför på och jagar runt i hela Europa efter en ny orkester som vi har råd att använda oss av. Jag tror att han hade hittat en i Paris som verkar bra. Troligen, om allting klaffar, är det den vi kommer att använda oss av.
Som världen är nu och hur det ser ut bland skivbolagen så tror jag att det bara kommer att bli svårare och svårare att göra skivor. För att vi ska kunna göra en bra skiva, en Rageskiva vi verkligen kan stå för, behöver vi 50,000€ och de pengarna finns knappt längre i dagens skivbransch. Det är en jobbig tid nu med all nedladdning, iTunes, Spotify och allt vad det nu kan vara. Folk säger hela tiden, eller nej, de frågar hela tiden hur mycket vi egentligen tjänar på en skiva, nu när folk köper låtar på iTunes och så vidare och jag  ska säga dig att det är spottstyver! Även om en låt kanske kostar 1€ så ska den enda euron sedan delas ut till höger och vänster och i slutändan kanske det är 1 cent kvar på den euron och det är den som går till oss i bandet. Vad kan du egentligen göra för en cent?


Inte mycket, inte mycket alls. Men har ni anpassat priset på att boka er efter den rådande marknaden då, så ni tar igen de förlorade skivinkomsterna på att spela live istället?
Absolut, det måste man som band göra, annars skulle det aldrig fungera.


Men när det nu ser ut så här, vad driver dig att fortsätta med musik? Rage firar snart trettio år och hur länge till tror du att du kan, vill och orkar när det hela tiden blir kämpigare och kämpigare?
Vad som driver mig? Kärleken till musiken såklart! Det är det här jag gillar och det är det här jag vill hålla på med. Än så länge är det fortfarande ingen fara med Rage, vi klarar oss. Men det är en mycket tråkig utveckling som skett och ännu tråkigare är att folk inte verkar fattat att iTunes och Spotify faktiskt inte är så bra för artisterna som sägs. Men om vi fortsätter på det spåret som vi är på nu så tror jag absolut Rage fortfarande kommer att finnas kvar och låta likadant om tio år. Även om jag skulle göra en soloskiva är det så här den skulle låta, så pass mycket tycker jag fortfarande om vår musik.


Oj, kul att höra, jag hade faktiskt tänkt fråga om du haft några planer på en soloskiva men nu fick jag svaret på den frågan. Men över till något annat istället då, hänger du med mycket i dagens musikscen, vad lyssnar du egentligen på hemma?
Det gamla vanliga; metal och klassisk musik, haha!


Åhå, se där. Kan du ge något exempel kanske? Hänger du med bland de nya banden också eller?
Oj, vad menar du med “nyare band” egentligen? Ett band som kom för tio år sedan, räknas de in som ett “nyare band”?


Öh, ja… Jag antar det, men jag hade kanske tänkt mig något lite nyare än så – något från den tyska scenen kanske?
Nja, egentligen inte. Jag lyssnar mer på svensk metal faktiskt. Jag tycker exempelvis att Katatonia är ett riktigt bra band. Pain of Salvation likaså, lite mer progressiva metalband som du ser. Båda banden är riktigt spännande och skickliga. Bra musiker, intressanta musiker! Det är mycket sådant jag lyssnar på nu.


Men tillbaka till framtiden med Rage nu, nästa år blir det alltså en orkesterskiva och det borde betyda att nästa vanliga skiva med Rage kommer 2014.
Japp, så är planen.


Men trettioårsjubiléumet då, hur har du tänkt att det ska firas? Blir det kanske en så kallad “skeletons in the closet”-turné med gäster och hela faderullan eller vad har du tänkt?
Du, det där med skeletonsturnén är ingen dum idé faktiskt. Vi har lite planer, kanske någon gäst som dyker upp eller så, men en hel turné med lite ovanligare saker… Ja, varför inte? Annars har vi inte hunnit riktigt så långt fram i våra planer ännu. 2013 och 2014 är så gott som planerat redan och det får räcka för stunden.


På tal om att räcka för stunden, hur ser din samling med dödskallar ut nu, borde inte det samlandet räcka snart?
Oj, oj, oj, du vet inte vad du talar om gosse. Hela min lägenhet, jag menar verkligen hela, är nu som ett enda stort förråd. Det är så fullt, det är så fullt att jag inte ens kan bo där längre. Jag bor förvisso tillsammans med min fru på en lite större gård och jag planerar att göra om loftet där till ett stort museum, för jag tror nog att jag har över 2.000 unika dödskallar i samlingen. Eller jag vet inte, jag har inte räknat, det går inte att räkna dem alla.


2.000, är du inte klok? Var hittar du de här skallarna, det är inte direkt så du kan gå ut på Ebay och ropa hem dem va? Har du förresten någon som du är extra stolt över?
Jag har så mycket att vara stolt över, för jag har verkligen allt! Det är fossiler – dödskallefossiler det vill säga. Jag har också många extremt spännande skallar, vissa som jag inte ens borde ha i min samling, haha. Det äldsta och förmodligen mest väderfulla jag har i samlingen är delar från ett neandertalarekranie samt bitar från en homo erectus. Delarna kommer från olika utgrävningar, men mestadels från Tyskland och Polen. Jag hoppas verkligen att jag någon gång ska kunna göra klart loftet och öppna ett museum, men då kanske något riktigt museum kommer och vill ha delar ur min samling, haha. Men det vore kul att få visa upp vad jag har för världen.
 

 

 

Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

Chefredaktör och grundare av Rocknytt
RELATERADE ARTIKLAR
SENASTE NYHETERNA
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter