INTERVJUER SRF
LIVERECENSIONER SRF
VECKANS MEST DELADE
ALLA NYHETER
Foto: Press

Inför Sweden Rock 2019: Intervju med The Quill

302 Shares

Rocknytts intervjuserie ”Inför Sweden Rock 2019” går vidare. Nästa band ut är The Quill där Andreas Östlund fick ställa några frågor till bandets basist, Roger Nilsson.

Mönsterås’ The Quill kallas ibland pionjärer inom svensk stoner, ibland kort och gott tung, svängig 70-talshårdrock (trummisen Jolle Atlagic med meriter från Hanoi Rocks och Electric Boys bidrar starkt till detta). Snart sagt alla bandets plattor sedan 1995 års debut har fått strålande kritik och glatt deras lojala fanskara. Inte minst då sjätte och senaste albumet “Born from fire” (2017) som markerade återkomsten för klassiske sångaren Magnus Ekwall, som ofta jämförts med Chris Cornell. The Quill tvingades ställa in sin spelning på Sweden Rock Festival 2018 med kort varsel på grund av sjukdom. Ny chans 2019, således.


2006 var året The Quill senast spelade på SRF. Hur känns det att få spela där igen?
– Det känns fantastiskt kul, meningen var ju att vi skulle ha spelat redan förra året men vi fick ju ställa in med bara någon dags varsel. Vår sångare Magnus Ekwall fick genomgå en akutoperation bara någon vecka innan festivalen och hann inte återhämta tillräckligt för att genomföra spelningen. Var riktigt surt då, men allt händer av en anledning och vi är enormt tacksamma att vi får en ny chans i år.

Har du några speciella minnen från SRF?
– Finns mycket kul som hänt genom åren, vi spelade första gången redan 1995 när festivalen låg inne i Karlshamn. Lagom salongsberusad känner jag att jag behöver lätta på trycket men tyvärr är alla toaletter backstage upptagna. Hittar ett bra stängsel bakom stora scenen och knäpper upp byxorna. När jag står där i godan ro kommer en lång välklädd herre och ställer sig strax bredvid mig och börjar också knäppa upp byxorna. Tittar lite i ögonvrån, man vill ju inte verka för framfusig, och ser till min förvåning att det är Mick Fleetwood i Fleetwood Mac. För en 22-åring som är uppväxt på Fleetwood Mac och spelar på sin första riktiga rockfestival så var det riktigt, riktigt stort. Kommer ihåg att jag blev helt starstruck, nickade försynt mot honom men fick inte fram ett enda vettigt ord. – Kanske lika bra med tanke på vilket tillstånd vi båda befann oss i – haha!

Hur tänker ni runt er setlist inför SRF?
– Vi har inte prata ihop oss om det ännu men det kommer säkert bli en blandning av låtar från hela vår karriär. Vi har ju precis återutgett våra fyra första plattor på vinyl och cd med bonus-spår och annat kul så vi kommer säkert spela några låtar från dessa. Men basen av setet kommer nog bestå av låtar från senaste skivan ”Born From Fire”.

Vilka band missar du själv inte på festivalen?
– Kiss kommer jag garanterat inte att missa, de är hela anledningen till att jag började spela från första början så bara att stå på samma affisch känns rätt overkligt. Att vi sedan spelar samma dag gör ju inte saken sämre. Förhoppningen är att efter vår spelning ställa sig i publikhavet men en lagom ljummen öl och vänta in ”You wanted the best – you got the best”. Sen tänkte jag passa på att se Slayer och UFO också, två band som jag lyssnat mycket på genom åren men aldrig sett live. Båda är ju ute på sina avskedsturnéer så det gäller ju att passa på.

Kommer ni spela på några fler festivaler 2019?
– Ja, vi har en handfull till bokade, någon till i Sverige och några utomlands. Men prio ett under sommaren kommer annars vara att skriva och spela in en ny platta.

Planer närmsta tiden?
– Förutom att skriva och spela in så kommer vi släppa en exklusiv 7” till Record Store Day nu i april. Vi är alla riktiga vinyl-nerdar i bandet så det ska bli riktigt kul att ge ut något speciellt denna dag.

Slutligen skulle jag vilja veta vilken som är Roger Nilssons favoritlåt med The Quill?
– Måste säga Stone Believer från senaste skivan, vi är inget band som skriver ”hits” men den låten har funkat kanon live, det är en sån låt som man kan sjunga med i första gången man hör den.

THE QUILL SPELAR PÅ ROCKKLASSIKER STAGE, FREDAG 7 JUNI, 17:00

Sweden Rock Festival äger rum i Sölvesborg den 6-9 juni. Klara band för i år är bl.a KISS, Def Leppard, Ritchie Blackmore’s Rainbow, ZZ Top, Slayer, Tenacious D, Disturbed, Saxon, Styx, Dream Theater, UFO, Krokus, Amon Amarth, Hammerfall, Easy Action och många många fler.

Rocknytts officiella spellista för Sweden Rock Festival 2019 hittar du här:

RELATERADE ARTIKLAR
TOPPLISTAN SRF-NYHETER
FESTIVALNYHETER
MEST DELAT I VECKAN
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter