VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS MEST DELADE
anna-gable-ghost-drugs-rocknroll

GHOST, DRUGS & ROCK´N ROLL – en mordgåta i hårdrockens tecken

anna-gable-ghost-drugs-rocknroll

Att börja skriva på en klassisk mordgåta om en inte allt för omtyckt industrimagnat men som under skaparprocessen mer och mer utvecklas till en drygt 600 sidor lång mordgåta i hårdrockens tecken är någonting som vi åtminstone i vårt avlånga land tidigare ej skådat.

ANNA GABLE heter författaren till boken som fått titeln GHOST, DRUGS AND ROCK`N ROLL. En bok som handlar om hårdrockaren Erik som dras in i en mordhärva som även innehåller en så kallad spök-intrig. Rocknytts Sven Mörén träffade Anna för en kort intervju för att få lite mer detaljer kring det hela.


 

Hur lång tid tog det att skriva boken?

-Det tog tre och en halv månad. Men sedan har jag gjort ganska mycket jobb med boken efteråt då jag hade en lektör som läste igenom den som tyckte att jag skulle lägga till grejer. Sedan körde jag om hela processen med en annan lektör så det var som sagt väldigt mycket efterarbete.

Men det var ändå ganska snabbt jobbat må jag säga!

-Jovisst! Men den bara kom, så det var bara att sätta sig ner och skriva den helt enkelt. Men det var en hektisk tid då jag har ett heltidsarbete där jag jobbar skift för att sedan åka hem för att sätta sig att skriva en bra bit in på småtimmarna så man offrade mycket sömn, men det var det värt.

Berätta för mig varför man gör en hårdrocksroman!

-Det började med att jag ville göra en hederlig deckare där jag hade kommit på ett klockrent mordkoncept. anna-gable-ghost-drugs-rocknroll-coverMen problemet var att jag inte riktigt visste hur de skulle upptäcka att det var ett mord då konceptet var så himla bra. Själva mordgåtan blev ganska traditionell om en industrimagnat som blev mördad för att de vill åt hans pengar, och ingen skulle bli ledsen över hans bortgång då han var en arrogant och sur djävel, en hur elak gubbe som helst där alla andra runt omkring honom jobbade häcken utav sig medan han själv roffade åt sig alla pengar. Men det fanns en i familjen som var det så kallade svarta fåret som inte jobbade inom koncernen utan hade istället gått och utbilda sig till snickare och som tyckte om den gamla gubben då de var lite tvära båda två. Under tiden som jag formade den här intrigen så tyckte jag allt mer att det vore kul om den gamla industrimagnaten gick igen och spökade för Magnus som den där snickaren hette. Men ju längre tid jag höll på med själva intrigen så kända jag att det aldrig riktigt lyfte, det var ingenting som bar fram storyn på ett rättmätigt sätt, utan det blev ett gäng hyfsade kapitel men inget mer. Till slut så frågade jag mig själv att hur kul är det att läsa om en snickare egentligen, och någonstans där i denna situation så förvandlades snickaren Magnus till hårdrockstjärnan Erik. Tanken var att det skulle vara Erik som skulle bli mördad, men hur jag än försökte så lyckades han hålla sig vid liv. Men när jag väl började spinna på den nya idén så flöt det bara på utav sig själv.

Men att välja ett hårdrockstema, är detta något som har legat och grott inom dig under än längre tid eller kom det bara upp helt ur det tomma intet när du satt där i din frustration utav att du inte fick till intrigen som du ville?

-Jag har alltid gillat hårdrock och har sjungit själv i många år så det var väl på grund utav mitt stora intresse som idén helt plötsligt ploppade upp. Men det är absolut ingenting som jag har gått och haft inom mig under en längre tid.

Vilken typ utav hårdrockare är Erik? Är det en hederlig åttiotalsrockare eller är han en rockare ur vår moderna tids mått mätt?

-Det vill jag tyvärr inte gå in på då var och en kommer att ha sin egen bild när det gäller Erik.

Men är det endast hårdrockaren Erik du presenterar, eller beskriver du även branschen i sig?

-Lite grand kanske. AnnaMen saken är den att Erik inte är någon speciell talför person. I boken avslutas aldrig en mening med ”tänkte Erik”, då han endast svarar på tilltal., utan det är andra personer som blir till de mer berättelsebärande karaktärerna, som hans bror, flickvän, eller några andra figurer som är omkring Erik, personer som reflekterar på hur han är i sitt agerande i olika situationer. Det är lite medvetet uppbyggt att man inte riktigt ska veta vad som rör sig på insidan utav Erik, utan man ska nästan få känslan utav att han spelar en ett spratt då han är näst intill omöjlig att tränga igenom. Men sedan så finns det en förklaring bakom det hela till varför han agerar som ha gör, men i och med att han är så pass tystlåten som han är så har det svårt att komma ut.

Har du använt dig utav artister ur det verkliga livet som inspirationskälla eller är det rakt igenom fiktivt uppbyggt.

-Inget medvetet! Men de finns de som redan läst boken som känner igen sig själva eller känner någon annan som de kan relatera till.

Är hårdrockstemat något du känner att du kommer att spinna vidare på i kommande böcker eller känner du att detta är en så kallad engångsföreteelse?

-Jag har faktiskt redan börjat spinna på en uppföljare till denna bok, så spinner vidare på temat gör jag i högsta grad.

Så det är alltså en uppföljare med samma karaktärer?

-Inte alla, men vissa är med även i uppföljaren. Men jag har inte haft tiden på att sätta igång med arbetet på allvar när det gäller uppföljaren då min aktuella bok har tagit upp all min tid den senaste tiden, och känner jag att jag vill fullborda idén som jag har till en uppföljare så måste jag komma in i samma intensiva process som jag gjorde med denna bok så framtiden får utvisa vad som händer.

Boken släpptes till försäljning den 29/9-2012.

https://www.facebook.com/Zorf.se

 

Foto: Daniella Johnsson 

RELATERADE ARTIKLAR
SENASTE NYHETERNA
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter