VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS MEST DELADE
Vindra

VINDRA – ett naturelement från Linköping

 Vindra

När sångaren Cliff Ljung och bassisten Richard Sundström 2002 bildade VINDRA hemma i Linköping så var det med en vision att skapa rockmusik ur ett mer naturelementariskt perspektiv. Med dagens sättning som förutom dessa två nämnda herrar består utav Daniel Castman-Gitarr och Andreas Nederfeldt-Trummor så har de hunnit med att supporta DE VAN samt fått ett erbjudande utav stjärnproducenten Stuart Epps om ett eventuellt framtida samarbete. Rocknytts Sven Mörén fick sig ett snack med Cliff och Rickard när han träffade dom på en restaurang i Stockholm.

Går man in på bandnamnet så öppnar många dörrar för tolkning, något som känns enhetligt med bandets musikaliska framtoning.


Namnet VINDRA är någon for utav naturelement till samtliga element där ute. Ett väsen som både kan vara ett manligt eller ett kvinnligt samtidigt som det kan vara ett djur. Namnet inhyser både naturen, människan och allt runt omkring dessa två element säger Cliff. När vi pratade om bandnamn så var vi samtliga eniga om att det skulle vara ett namn som var kopplat till naturen inflikar Rickard. Naturen har sådant stort inflytande i våra liv att den inhyser alla moment i en mänsklig individ.

Bandets frontman Cliff vars röst får en att tänka på den legendariska Yes-sångaren Jon Andersson gör att VINDRAS sound blir än mer svårare att sätta på papper. Nämnda sångares röst inhyser ett brett register och influenserna är allt från åttiotalets metal och pop-era där kvinnliga artister som Celine Dion, Whitney Houston och Aretha Franklin är några som han dragit stor nytta utav när de gäller sitt eget röstomfång.

Dessa tre har varit till stor hjälp när det gäller min utveckling då jag ofta har övat till många utav deras låtar och då även i deras tonarter och där av att mitt register har fått ett stort omfång. Många säger att jag har sjungit bort målbrottet (Skrattar). Sången har varit allt i mitt liv. Jag har många gånger skolkat från skolan för att istället vara hemma i källaren och övat sång.

Det hela började vid sex års ålder där han i sin ungdoms dagar började sjunga i kyrko och gospelkör, och där hans far som även han själv är gammal musiker introducerade Cliff i sextio och sjuttiotalets celebriteter som THE WHO, ROLLING STONES och ELECTRIC LIGHT ORCHESTRA.

Min far var dansbandsmusiker så det blev att man följde med honom ut på vägarna ibland, så man har träffat många artister utav det mer etablerade slaget under barndomsåren där jag insöp med stort intresse deras sätt och förmåga att bygga upp låtar både i arrangemang och på skrivbasis.

Den egentliga orsaken till VINDRAS breda sound talar sitt tydliga språk då Cliffs breda musikaliska insupande kontra Rickards kärlek för den mer renodlade hårdrocken har blivit till en lyckad kompromiss. När Rickard plockade upp en gitarr för första gången så var han åtta år gammal.

Mina influenser har alltid varit hårdrock utav det bredare slaget där det började med SCORPIONS och liknande band. Med tiden kom sedan en mer brutalare metal-scenen in i mitt liv som OPETH och dylika band vilket kan vara svårt att fatta när man lyssnar på vår musik som vi levererar. Men då kan jag även säga att det nya materialet till den kommande plattan har en mer mörkare framtoning än vad vi haft fram tills nu vilket ska bli oerhört inspirerande att få jobba med i studion

När det gäller spelställen i Linköping så är kanske inte utbudet utav det rikligare slaget men det finns ett par stycken där ”Lorient”, en liten restaurang som tar in mindre etablerade band såvä som etablerade.

Det är lite komiskt då det ser ut som vilken anspråkslös restaurang som helst samtidigt som det är oerhört tacksamt att det finns lite eldsjälar när det gäller den biten då det är band där i stort sätt varje vecka som kommer och spelar Säger Rickard och fortsätter. Men visst känner man efter att man spelat där tre gånger på rak att lite omväxling inte skulle sitta helt fel, och självfallet skulle de större städernas som Stockholm, Göteborg och Malmö sitta fint. Men faktum är att när man spelar en form utav alternativ rock så blir det alltid lite svårare att finna de rätta ställena då de flesta nischar sig inom ett speciellt område. Men samtidig så har bandet några år på nacken och en ganska bred reportoar vilket gör att det blir lättare att anpassa set-listan beroende på vart man spelar.

I skrivande stund är det oklart när exakt uppföljaren till 2009 års ”Heroes Of Unfinished Symphony” kommer att se dagens ljus, men värt att nämna är att den engelska producenten Stuart Epps (Led Zeppelin, Elton John, Robbie Williams) har hört utav sig och visat sitt intresse.

Det är otroligt häftigt att han hört utav sig ler Rickard lite smått belåtet. Vi lade ut lite nya låtar på vår hemsida som han tydligen hade snappat upp och för att därefter höra utav sig till oss för ett eventuellt samarbete. Men samtidigt är det en finansiell fråga då han inte är gratis, men bara att han på eget bevåg visat sitt intresse känns mer än överväldigande. Cliff fyller på: Att han överhuvudtaget vill jobba med oss är ett tecken på att vi ändå har någonting som tilltalar folk. Sedan i vilken utsträckning det blir och om det blir det är en annan femma som framtiden får utvisa.

Det ska bli spännande att följa VINDRA i deras framtida musikskapande då man känner att nämnda band har mycket olevererat som inom en snar framtid kommer att se dagens ljus, och det är en lite oberäknad känsla som inhyser deras musikaliska grundkoncept, en känsla som jag med spänning ser fram emot

RELATERADE ARTIKLAR
SENASTE NYHETERNA
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter